T a r a f s ı z D e ğ i l i z

ABD'nin tercihi niçin değişti?

Türkiye'nin K.Irak operasyonu ile ilgili olarak AB 'nin iki gözde ülkesi Almanya ve Fransa'nın açıklamalarının bugün,yani 19 Aralık itibarı ile biraz daha sertleşeceğini göreceğiz hep birlikte ; bu iki ülkenin basınında bugün yer alacak demeçlere ve yazılara çok dikkat ediniz. Sarkozy ve Merkel'in bu sığ düşüncelerinin sebebine gelince : " GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İSTEMİYORUZ ." kaygısıdır.Küçük adamlar küçük düşünürler,sığ düşünürler ve kısa vadeli hesapların peşinde koştururlar.Onların hesapları ; Kerkük-Musul'da Türkiye ya söz sahibi olursa,yani petrol.Hani adama sormuşlar : Adın ne ? Muallim Sertoğlusert.Sert olsan ne yazar birader.
Gelelim ABD 'nin Barzani'yi terk etme nedenlerine : Türkiye bir NATO ülkesi bu bir.İkincisi Türk komuta kademesinde Rusya-Çin ve İran ittifakına doğru bir kayma başlamıştı,düşünce planında da olsa. " Amerika asker arkadaşına ihanet ediyor" düşüncesi belli kırılmalara neden olacağa benziyordu. Üçüncüsü Türkiye'de özellikle Irak Savaşı sonrası, hızla ABD'ye düşman bir kamuoyu oluşmaya başlamıştı, ki bu oran % 80'lere varmıştı.ABD'nin PKK 'yı desteklemesi ise bu oranı daha da yukarılara tırmandırmış ve ABD 'den nefret çizgisine getirmişti.Dördüncüsü Barzani'ye ne kadar güvenilebilirdi ; bir tarafta bir aşiret reisi ,diğer yanda koca Türkiye.Üstelik Barzani petrolden alacağı pay ile ilgili büyük laflar etmeye başlamıştı.Ve son olarak PKK sonuçta bir terör örgütü idi ve bu kanlı örgütle aynı fotoğraf karesinde gözükmek ABD ' ye daha çok şeyler kaybettireceğe benziyordu.
ABD 'nin bu tutum değişikliği ve tavrını Türkiye 'den yana koyması Türk kamuoyunda zaafa uğramış ve bir hayli yıpranmış olan ABD dostluğuna eski itibarını kazandırabilecek midir bilemiyorum ,bekleyip göreceğiz ; lakin bildiğim bir şey varsa Türk kamuoyunun beklentisi Irak'ta daha fazla insan kaybı olmaması ve bombalı eylemlere bir son verilmesidir. Umarım ABD bunu başarır.
Bütün bunları , ABD 'nin son İran raporu ile birleştirdiğimizde ABD' nin İran'ı bile Çin ve Rusya ittifakına kaptırmamak için son bir hamle yaptığını gösteriyor ki, önümüzdeki yıllarda yani biraz uzun vadede dünyanın Çin istilasına karşı korunmasında İran bile faydalı olacaktır ve hatta Çin ile müttefik görünen Rusya'nın bile bu istiladan kurtarılmasında güçler dengesi hesaplarının çok iyi yapılması gerektiği düşüncesindeyim. ABD'yi yöneten güç bence çok büyük düşünmeli ve Çin tehlikesini çok iyi görebilmeli.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.