15 Aralık 2007

"Hakkını Helal Et" kültürümüzün ürünü

'Hakkini Helal Et' kulturumuzun urunu

Samanyolu'nun hapishaneye dusen bir hirsizin tovbe kapisini araladiktan sonraki hayatini konu alan yeni dizisi 'Hakkini Helal Et' dizisinin yapimcisi Melih Sezgin, "Hakkini Helal Et'teki Murat'in hayati, Fudayl bin Iyaz'in hayatiyla benzerlikler tasiyor." diyor. Dizinin konseptini tek bir ornege endekslemenin dogru olmadigini da soyleyen Sezgin'le, 'Hakkini Helal Et'in basarisini konustuk... - Projenin ortaya cikis sureci nasil oldu? Dizi bir hidayet hikâyesi olarak tasarlandi. Konusunu, hidayete eren bir adamin yasadiklari olusturuyor. Tarihte bizi cok etkileyen bir sahsiyet var: Kervan talancisiyken hidayete eren meshur hadis râvisi ve mutasavvif Fudayl bin Iyaz... Dizideki Murat'in hayati, Fudayl bin Iyaz'in hayatiyla benzerlikler tasiyor. Bu benzerlik birinci bolumde bir sahnede ozellikle vurgulandi.
- Murat'a ilham kaynagi olan kisi Fudayl bin Iyaz mi?
Evet, ama dizinin konseptini tek bir ornege baglamak dogru degil. Tarihimiz ibretlik hikâyelerle dolu. Mesela Imam-i Azam'in babasinin hikâyesi var, dorduncu bolumde isledigimiz. Bir elmanin hakkini odeyebilmek icin elma bahcesinin sahibine hizmetkâr oluyor. Benzer hikâyeler gunumuzde de yasaniyor. Bulent Karacan'in hayati 'Tovbekâr hirsiz' basligiyla bircok habere konu oldu. Simdilerde kitabi da piyasada. Eski bir hirsizken tovbe etmis, caldiklarini teker teker geri veriyor hak sahiplerine...
- Elestirenlerin diziyi anlayamadiklarini mi soyluyorsunuz?
Maalesef oyle. Mabet dusuncesi birdir; ama bu Sinan'in elinde Suleymaniye olur, baska bir mimarin elinde Milano Katedrali olur. Aralarinda hem yapi hem de sembolizm acisindan ciddi farklar vardir. Dizinin altyapisini olusturan 'tovbe', 'kul hakki' ve 'helallik isteme' gibi kavramlarin tamami bu topluma ait. Hakkini Helal Et'in bu topraklara ait oldugunu gorememenin asirlar boyunca sosyal iliskilerimizi sekillendirmis degerlere haksizlik olacagini dusunuyorum.
- Dizinin yapimcisi olarak birinci agizdan duymamiz gerekirse, Hakkini Helal Et neyi anlatiyor?
Konsept cumlemiz su: Hak uzerine uzanan bir kilic da olsa boynunu ona uzatmaktan cekinme! Kulturumuzde hak kavrami cok derindir. Hakkini Helal Et, ozetle kul hakkinin onemini anlatiyor. - Seyircinin tepkisi nasil peki? Henuz dort bolum oldu, ama dizinin otobuslerde, kahvehane koselerinde, aile sohbetlerinde sIklikla konusuldugunu duyuyoruz. Mesajin yerine ulasmasi mutluluk verici. Dizinin uzun soluklu olmasini diliyoruz; topluma anlatacagi daha cok sey var cunku.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.