T a r a f s ı z D e ğ i l i z

İnsan Hakları, hangi insan için ?

İnsan Hakları, hangi insan için ?
Şinasi HAZNEDAR



İnsan Hakları haftasındayız. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 1948'de BM'de kabulünün 59.yılı. "Muasır medeniyet"i yakıştırdığımız ülkelerin tümü bildirgeyi kabul etmekle kalmamışlar "Toplumsal sözleşme" olan anayasalarında bu ilkelere uymaya itina göstermişler ve toplum düzenini buna oturtmuşlar. Günümüz dünyasında böyle devletlere "Demokratik devlet", böyle toplumlara da "Demokratik toplum" diyorlar.

Biz İnsan Haklarının neresindeyiz ? Tabii ki rejim olarak "Muasır medeniyet"i aşma gibi bir iddianın sahibi olduğumuza göre İnsan Hakları Evrensel Beyannamesindeki tüm maddeleri eksiksiz(!) uyguluyor, en ufak bir ihmal göstermiyoruz demek gerekir.

Ama ne yazıkki böyle değil. Türkiye, İnsan Haklarında gözündeki "Merteği" görmeyip komşudaki "Kürdan"la uğraşan bir görüntü veriyor. Kendi Diyarbakır'larını, Metris'lerini, Mamak'larını, Balgat'larını unutanlar, dünya işkence terminolojisine domuz bağlarını hediye edenler, tırnak sökmek, cop sokmak, organlara elektrik bağlamayı vatanseverlik olarak görenler, 1 Mayıslarda 37 kişiyi öldürenler, Erdal Eren'i yaşını büyütüp asanlar, 7 TİP'liyi öldürenler ve onların nikah şahidi olanlar, daha dün 8 Mart'ta kadınlarını yerlerde tekmeleyenler, tutmuşlar, Batı'da İnsan Hakları şöyle, Kuzey'de böyle, Garp'da şöyle deyip "Dışarı" üstünden içerdeki kepazelikleri görmemeye zemin hazırlıyorlar.

Bizdeki İnsan Hakları düzeyi için tek bir örnek yeterlidir sanırım. İnsan Haklarından sorumlu bakanın Cemil Çiçek olması anlamak için yeter de artar bile. Hani "Bana arkadaşını söyle sana kim olduğumu söyleyeyim" misali.

Nobel almış Orhan Pamuk'a , Coca Cola'ya Ceo olan Muhtar Kent'ten daha az sevinen bir toplumun devleti de herhalde insanlara "Hak" değil "Dayak" bahşeden bir yönetme pratiğini benimser, farklılıkları "Teba" ya da "Milleti Sadıka" gören yaklaşımdan memnuniyet duyar diye düşünüyorum.

Dünyanın "1. Kuşak İnsan Hakları" diye adlandırdığı, "Klasik Haklar" diye bilinen ve özelliği "Bireyi korumak" olan hakların bizdeki uygulamalarına bir bakalım. Bu haklar "Kutsal" dediğimiz devleti sınırlandıran, kişiye, devletin, toplum ve üçüncü kişilerin dokunamayacağı "Özel alan" sunan haklardır.

Devlet, kişinin bu "Özel" alanına giremez. Aksine, düzenleme yaparak özgürlüklerin kullanılmasını kolaylaştırır, asla sınırlandırmaz. Klasik Haklar iktidarın/devletin yetkilerinin sınırlandırılmasını amaçlar.

Neymiş ? Yurttaş karşısında, ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olan azınlıklar karşısında devlet, "Klasik haklar" söz konusu olduğunda yetkilerini sı-nır-lan-dı-ra-cak.
Yani "Bakan" da olsan "Çakal" da, vatandaşına "Ermeni dölü" demeyeceksin.
"1. Kuşak Haklar" evrensel bildirgenin 3-21 maddeleri arasında sıralanır. Bunlar :
Yaşama ve Özgürlük Hakkı : Var mı sizce ? Ne kadar ? Hrant Dink ? Uğur Mumcu ?
İşkence Yasağı : Var mı sizce ? Sıfır tolerans mı görüyor ?
Hukuk Önünde Eşitlik : Var mı ne dersiniz ? Bazıları daha "Eşit" değil mi ?
Adil Yargılanma Hakkı : Var mı sahi ?
Seyahat Özgürlüğü Hakkı : Var mı ? Hala İstanbul'a "Vize" düşünmüyormuyuz ?
Marmaris'e gider gibi Dıyarbakır'a gidebiliyormusunuz ?
Sığınma Hakkı : Var mı ? Türkiye "Batı" dan gelmeyenleri hala "Mülteci" saymıyor.
Düşünce, Din ve Vicdan Özgürlüğü : Var mı ne dersiniz ? 301 ne ? Aleviler ne
istiyor ? Vicdani red'ci Osman Murat Ülke'nin başına gelenler ne ?
İfade Özgürlüğü : Var mı ? Davası süren gazeteci-yazar sayısını biliyormusunuz ?
Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü : Var mı ? 1 Mayıs'ta toplanabiliyormusunuz ?
Cumhuriyet mitingleri dışında bu hakkı kavgasız, gürültüsüz ve cop'suz
kullanabiliyormusunuz ? KESK'liyseniz, TAYAD'lı, vicdani red'ci, feminist, DTP'li ya da eşcinselseniz anayasa'nın 34. maddesi sizin için nasıl işliyor mesela ?
Bunlar sadece "1. Kuşak İnsan Hakları." Yani "Demokrasi"yi bir sistem olarak
benimseyen toplumların içselleştirdikleri, problem saymadıkları, yasakla sınırlamadıkları, çoğulcu yapılarına "Tehdit" görmedikleri haklar. Birde "2. ve 3. Kuşak İnsan Hakları" var. Dayanışma hakkı, çevre hakkı, barış hakkı, bilgi edinme hakkı gibi. Bunları şimdilik yazmıyorum. Şimdi elinizi yüreğinize koyun ve sorun kendinize ?
Siz bu "1. Kuşak Hakların" neresindesiniz ? Hiç "Ama"nız var mı ? Size"Hak"gördüğünüzü sizin gibi düşünmeyenlere, inanmayanlara ne bileyim
Ermeni'lere, Kürt'lere, Alevi'lere, Ateist'lere, düşmanınıza "Hak" görüyormusunuz ?
Sizin "Ama"nız varsa hiç kuşkunuz olmasın devletin de var. Çünkü Ali
Bayramoğlu'nun deyimiyle "Devlet bizim tasavvur ettiğimizden başka birşey değil."
Evet...Sizin " 1. Kuşak Haklara" itirazınız var mı ? Varsa "Ama"lı demokrasi ve "Amayasa"yı savunuyorsunuz demektir. "2. ve 3.Kuşak Hakları" boşuna konuşmayalım. Hep "Haklı" devlet karşısında "Haksız" insan istiyorsunuz.
Böyle "İnsan" da olmaz, "Demokratik Devlet" de tabii.


--
We are in the world as words are in a book. Each generation is like a line, a phrase...

Dünyada, bir kitabın içerisindeki sözcükler gibiyiz. Her nesil bir satır, bir cümle misali…
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.