15 Aralık 2007

İslam'ı yaşayarak örnek olanlar...

Islam'i yasayarak ornek olanlar... Insanin imanda ve ihlasta mesafe alip inkisaf etmesi cok degerli duygu ve davranislara sahip olmasina sebeptir. Maneviyatta ilerleyen insan, cevrenin etkisinden kurtulur, sadece Allah rizasina kilitlenir. Davranislarini da buna gore duzenleyerek ornek bir hayat yasar. Imanda ve ihlasta inkisaf ederek dinde derinlesmis bu ornek hayatlardan cesitli davranis misalleri asagida sunulmustur. Muhtemelen bu misaller ibretle okunacak ve tefekkur edilecektir. Sam'in ileri gelen âlimlerinden Ibn-i Muhayriz (vefati: 99), alisveris icin kimsenin dikkatini cekmeden bir dukkana girmis, alacagi mallari seciyordu. Geriden biri kendisini fark edince hemen dukkan sahibinin kulagina egilip haber verdi: - Su mallara bakan zat Sam ve Kudus'un buyuk din âlimlerinden Ibni Muhayriz'dir. Ona ucuz fiyata ver. Bu tanitimi duyan Ibni Muhayriz ,kitaplik capta bir ikazda bulunur; - Biz buraya paramizla mal almaya geldik, dinimizle, ilmimizle degil! Bizim ilmimiz Islam'i dogru yasamak icindir, menfaatimize alet etmek icin degildir. Lutfen bizi ilmini menfaatine alet eder hale getirmeyin! Herkese nasil satiyorsaniz bize de ayni fiyattan satis yapin, bir ayirim yapmayin. Boyle ilim adami ornegine ne kadar muhtaciz bugun degil mi? Buyuk muctehid Ahmed bin Hanbel (H. 241) Bagdat'ta pazardan donuyordu. Onu elinde cantasiyla goren biri kosarak gelip cantasini tasimak istedi. Vermek istemeyince de israr etti: - Efendim bizim vazifemizdir buyuklerimize hizmet!.. Ahmed bin Hanbel ise : - Biz kendimizi cantasi tasinacak buyuklerden bilirsek bu kibir olur, kucuklerden biri oldugumuzun delilini teskil eder... Bu sebeple bizi buyuklerden bilmek size sevap getirse bile bize gunah kazandirir. En iyisi, kendimi cantasi tasinacak buyuklerden biri saymayip yukumu kendim tasimaliyim. Cunku mahserde de herkes kendi yukunu kendisi tasiyacak, kimse kimsenin yukunu yuklenmeyecektir... Yahya bin Muaz'a biri soyle sordu : - Ben ihlasta ilerlemek istiyorum. Nasil anlarim ihlasta ilerledigimi? Soyle cevap verdi Yahya bin Muaz :
- Seni ovenle yeren, nazarinda esit oluyorsa ihlasta ilerliyorsun demektir. Oyle degil de seni oveni seviyor, yerene kiziyorsan ihlasta yerinde sayiyorsun, ilerleme yok demektir.
Gercekten de insanlarin ne ovmesi kurtarir ne de yermesi batirir. Muhim olan Allah'in ovmesidir. Hazret-i Aise'ye (Allah razi olsun) sorarlar: - Insan kendinin iyilerden oldugunu nasil anlayabilir? Soyle cevap verir: - Ne zaman kendini kotulerden bilirse o zaman! - Kotulerden oldugunu ne zaman anlar? - Ne zaman iyilerden biri oldugunu dusunmeye baslarsa, o zaman kotulerden oldugu anlasilir! Gonenli Mehmet Efendi (vefati: 1991) elini opmek isteyene asla el opturmez, ustelik cikisarak soylenirdi: - Benim elimi opecegine kendi elini op! Cunku derdi, benim elimi opme tevazuuna sahip olanin eli opulur. Oyle ise sen kendi elini op! - Iyi ama dediler, biz buyuklerimizin elini opmek isteriz. - Siz dedi, bizi buyuklerden bilirseniz sevap alirsiniz; ama biz kendimizi buyuklerden bilirsek gunaha gireriz. Cunku kendini buyuklerden bilen adam kibirleniyor demektir, kibirlenen adam buyuklerden olamaz. Iste size iman ve ihlasta ilerleyenlerden dusunce ve davranis ornekleri... Bunlar Islam'i sozle tebligden once halle yasayarak ornek olmaktalar. Bugun aradigimiz da bunlar olsa gerektir. Sozle tebligden once, yasayarak temsil etme ornekleri...

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.