T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Mu'te Savaşı

Mute Savasi

Mute, Sam bolgesine giren Belka yakinlarinda bir yerin adidir. Hazret-i Peygamber (aleyhissalatu vesselam), ashabdan Haris bin Umeyr (radiyallahu anh)'i Busra (Havran) Emiri Surahbil bin Amr el-Gassani'ye Islam'a davet mektubunu sunmak uzere yollamis; ama bu sahabi Gassaniler tarafindan sehid edilmisti.

Halbuki; "elciye zeval yoktur" anlayisi geregince dusman ulkeler bile birbirlerinin elcilerine dokunmazlardi. Hazret-i Peygamber (aleyhissalatu vesselam), ashabina cok duskundu, onlardan birinin basina bir sIkinti geldi mi ondan cok rahatsiz olurdu. Bu sebeple ashabindan birinin kustahca oldurulusune seyirci kalamazdi. Hemen 3.000 kisilik bir ordu hazirladi. Ordunun kumandani Hazret-i Zeyd bin Harise (radiyallahu anh) idi. Sayet bu zat sehid duserse yerine Hazret-i Cafer bin Ebi Talib (radiyallahu anh), o da sehid duserse Hazret-i Abdullah bin Revaha (radiyallahu anh) gececekti. Dusman once Islam'a davet edilecekti, kabul etmez ve cizyeye de razi olmazsa Islâm elcisini olduren bu canilerle savasilacakti. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) orduyu Seniyyetu'l-Veda'ya kadar yuruyup ugurladi. Hazret-i Halid bin Velid (radiyallahu anh) gibi yuksek askeri bir deha ve ustun strateji bilgisine sahip bir kimse de bu savasa bir nefer olarak katilmistir. Hicri 8 ( Miladi 629 ) yilinda Islâm ordusu Medine'den cikip Mute'ye ulastiginda karsilarinda Bizans'in desteginde Hiristiyan Araplardan olusan 100.000 kisilik bir ordu bulmuslardi.

Islam ordusunun kumandanlari meseleyi tartistilar; geri donmek ve Hazret-i Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'e haberci yollamak hususlarini gorustuler. Ancak savas gorusu agir basmis ve iki ordu karsilasmisti. Hazret-i Zeyd bin Harise (radiyallahu anh) sehit dusunce, sancagi, Hazret-i Cafer (radiyallahu anh) aldi. Hazret-i Cafer'in (radiyallahu anh) sag eli kesildi; bu sefer sancagi sol eliyle tuttu. Sol eli de kesilince sancagi yine birakmadi; kesIk iki elinin kalan kisimlariyla sIkistirarak gogsu arasinda tuttu. Nihayet o da sehid dustu. Bundan sonra Sevgili Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve selem)'in emrine uyularak sancagi, sahabenin sairlerinden Hazret-i Abdullah bin Revaha (radiyallahu anh) aldi; o da siirler soyleyerek harp etti ve sahadet serbetini icti. Iste bu sirada askerde genel bir cokuntu dogmak uzereydi ki, askerin hemen hepsinin istegi uzerine Hazret-i Halid bin Velid (radiyallahu anh) kumandayi ve sancagi eline aldi. O gun aksama kadar savas yapildiktan sonra Hazret-i Halid (radiyallahu anh), ertesi sabaha kadar sag kanatta bulunan Musluman askerleri sol kanada, sol kanattakileri sag kanada, arkadakileri one ve ondekileri arkaya alarak yerlerinde degisIklik yapti. Boylece dusmana yeni destek kuvvetleri geliyormus izlenimini vermek istiyordu. Bir yandan da Islam ordusunu kesin hezimete ugramaktan ve butunuyle kilictan gecirilmekten korumak icin yavas yavas geriye cekiliyordu. Hatta ric'atten evvelki bir hucumunda Hazret-i Halid (radiyallahu anh), dusmana bir hayli kayip verdirmis ve bol ganimet de elde etmisti. Iste bu sekilde Islam ordusunu Medine'ye sag salim geri getirdi.

İslam sancagi yere dusmedi

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) savasin butun safhalarini, Medine'ye henuz hicbir haber ulasmadan, ashâbina bildirmisti. Cenab-i Hak, savas meydanini oldugu gibi gostermisti. Mescid-i Nebi'de minber uzerine oturmus bulunan Allah Rasulu (sallallahu aleyhi ve sellem) gozlerinden yaslar akarak; "Iste sancagi Zeyd aldi, Zeyd vuruldu, sehid dustu. Sonra Cafer aldi, o da sehid oldu. Sonra Ravahaoglu aldi, o da sehid oldu. En sonunda sancagi, Allah'in kiliclarindan bir kilic, Velidoglu Halid aldi. Allah O'na fethi muyesser kildi." buyurdu. (Buharî, 2/72) Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Zeyd, Cafer ve Abdullah'in sehid dustuklerini haber verdikce, her biri icin istigfâr etmis ve cennete girdiklerini de mujdelemisti. Sancagi Halid alinca ise; "Allah'im, Halid senin kiliclarindan bir kilictir. Sen O'na nusret ihsan buyur." diye dua etmisti. Bundan sonra Hazret-i Halid (radiyallahu anh)'e "Seyfullah" (Allah'in kilici) denildi. Hazret-i Cafer'in (radiyallahu anh) sahadet haberini duyunca, âilesi feryâda basladilar. Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) da son derece uzgundu. Cok sevdigi, en degerli arkadaslarini kaybetmisti. Hazret-i Cafer (radiyallahu anh)'in âilesini teselli etti. Acilidirlar, yemek yapamazlar, diye evine yemek gonderdi. "Allah Cafer'e, Mute'de kesilen iki koluna bedel, iki kanat verdi. O'nu cennette meleklerle birlikte ucuyor gordum." diye mujdeledi. Bu sebeple Hazret-i Cafer (radiyallahu anh), bundan sonra "Cafer-i Tayyar" diye anildi.

İslam'in bahadir erleri birer birer sehid oldu

Hazret-i Halid bin Velid (radiyallahu anh) diyor ki: "Mute Savasi'nda elimde dokuz kilic parcalandi." Bu ifadeden Mute Savasi'nin ne kadar siddetli gectigini anliyoruz. Bu savasa katilmis bulunan Hazret-i Abdullah bin Omer (radiyallahu anh) diyor ki: "Mute gunu ben Ca'fer'i sehid edilmis olarak gordum. Onun vucudunda sungu ve kilic darbesiyle elli yara saydim. Bu elli yaradan hicbiri arkasinda degildi." Bundan Hazret-i Ca'fer bin Ebu Talib (radiyallahu anh)'in ne kadar korkusuzca ve sanki arkasina hic donmeden dusmanla savasmis oldugu anlasilmaktadir. Allah yolunda kesilen iki koluna karsilik Cenab-i Hak ona iki kanat ihsan etmistir ki, bu; onun mânen yuce mertebelere eristirildigine isarettir, denilmektedir.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.