13 Aralık 2007

Osmanlı Devlet-i Alisi

Seyh Edebali, Yunus Emre, Geyikli Baba, Abdal Murad, Abdal Mehmed, Emir Sultan, Somuncu Baba, Muhammed Muhyiddin Uftade, Ahmed Gazi, Suleyman Celebi, Haci Bayram Velî, Aksemseddin, Molla Fenârî, Molla Husrev, Molla Gurânî, Zenbilli Ali Efendi, Yahya Efendi, Ibni Kemâl, Ebu's-Suûd Efendi, Aziz Mahmud Hudâyî, Mehmed Emîn Tokâdî, Sumbul Sinan Efendi, Merkez Efendi, Ebûl Vefa ve daha nice gonul ve mânâ erlerinin ve âlimlerin destegini alan Devlet-i Âli dunya kultur ve medeniyetinin ilerlemesine sebep olmustur.

Osmanli Devlet-i Alîsi hukumdarlari icinde Osman Gazi Hazretleri saffet ve ictenligiyle adeta bir semboldur. Osman Gazi, butun hayatini cadirda gecirdi ve bir cadirda oldu.

Orhan Gazi secaat ve cesaret-i imaniyesiyle ona yakin bir vaziyettedir.

Yildirim, Murad Hudavendigar, Fatih, Yavuz, Kanunî hep "Ilâ-yi Kelimetullah" yolunda olmustur.

Murad Hudavendigar hem mukemmel bir devlet reisi, hem mukemmel bir ordu komutani, hem de incelerden ince bir Hak dostudur. O, devamli surette ordusunun basindadir. Edirne'yi alir ve Trakya ilk defa bize onun zamaninda acilir. Bir gun hocasina gelir ve "Sizler nasil oluyor da ilk tekbirde Kâbe'yi gorebiliyorsunuz; ben senelerdir ugrasiyorum buna ancak 2. veya 3. tekbirlerde muvaffak olabiliyorum." der. Islâm'in izzeti ve kendi sehadeti icin Cenab-i Hakk'a niyazda bulunur ve o gun muradina ermis 1.Murad sehit olur.

2.Murad Fatih'i sinesinde yetistirmis, Ehlullah'tan bir zattir. Allah'in veli kulu Haci Bayram Veli Hazretleri'nin bir dedigini iki etmemis, Fatih'i yetistirsin diye Aksemseddin'i oraya gondermistir. Dini ilimler ve tasavvufa dilbestedir, devlet islerinden de iyi anlamaktadir. 2.Murad ordunun ihtiyaci icin zenginlerden varlik vergisi almamistir. "Askerin bogazina helal lokma girsin, baskasinin hakki karismasin yoksa gazada zafer olmaz" demistir.

Fatih, zirve insanlardandir. Istanbul'un fethi Fatih'e nasip oldu. Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) Istanbul'un Islâm eliyle fetholacagini ve Hazret-i Sultan Mehmed Fatih'in yuksek bir makama sahip oldugunu haber vermistir.
Yavuz ise ayri bir destan insandir. Yavuz, hep bir muharebeden digerine kosmustur. Bir pencede dunyanin odunu koparan insan gece olup da Rabb'iyle munasebete gecince, tepeden tirnaga bir abid ve zâhid kesilmektedir. Yavuz Sultan Selim'in naasi yikanirken sag eli ile iki kere avret yerini orttugu gorulmustur. Efendimiz'in (aleyhissalâtu vesselâm) oku, yayi ve bazi hatiralari Topkapi Sarayi'nda gozlerimize nese ve sevinc saliyor. Yavuz, getirip yerlestirdigi o mukaddes emanetlerin basinda bir an durmadan, gece gunduz Kur'an-i Kerim okuttu.

Kanunî de buyuk insandir. Buyuk bir seferden donunce, kalbine gurur girmesin diye o geceyi bir izbede gecirecek kadar, muhasebe ve ic murakebesine sahiptir. Cin ve insin muftusu, buyuk mufessir Ebu's-Suud Efendi onun Seyhulislamidir.

Uc kitada hukumran olan Devlet-i Osmaniye'nin sultani Sultan Ahmed, Rasulullah'in (aleyhissalâtu vesselâm) mubarek ayaginin bastigi camur kalibini tacina sorguc yapmayi dusunuyor ve: "N'ola tacim gibi basimda gezdirsem kadem-i pâkini" diyerek tebcilde bulunuyordu.

Osmanli Devleti'nin yikilmaya yuz tuttugu bir donemdeki Osmanli hukumdari Sultan Mehmed Resad bir rahatsizliktan dolayi ameliyat olacagi zaman, kibleye yonelip ellerini ulu dergâha acarak, "Ya Rab! Milletimin ve memleketimin butun butun mukeddesatini hayirlara emanet et ve yonlendir! Eger memleketim ve milletim icin zararli olacaksam beni bu ameliyat masasindan kaldirma!" diyerek butun samimiyetiyle Rabb'ine munacatta bulunmustu.



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.