T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Güncel: Andrew Mango: Atatürk üniversitede türbana izin verirdi

Andrew Mango: Atatürk üniversitede türbana izin verirdi

Türkiye'de yeni anayasa ile birlikte üniversitelerdeki türban yasağının kalkacağı öne sürüldü. Washington Times'e konuşan Atatürk uzmanı Andrew Mango, Atatürk'ün üniversitedeki türbana karşı çıkmayacağını savunurken Prof. Dr. Beyza Bilgin de, türban üniversitelerde kabul edildiğinde başı açık öğrencinin kalmayacağını söyledi.



Washington Times gazetesince Tülin Daloğlu imzası ile yayınladığı yorumda Türkiye'deki "türban" konusu üzerinde duruldu. Yeni anayasa ile birlikte türbana "anayasal koruma" sağlanacağı öne sürülen yorumda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanlı olan eşi Hayrünnisa Gül'ün, "laik demokrasiyi ilk kucaklayan Müslüman ülkesi Türkiye'yi resmen temsil ettiği"ne dikkat çekilirken AKP'nin "iki hafta içerisinde" yeni anayasa sunacağı belirtilerek şimdiye kadar tartışmaların, anayasa ile üniversitelerde türbana izin verilip verilmeyeceği konusunda yoğunlaştığı kaydedildi.

Amerikalıların açısından türban izin verilmesinin doğal olacağı ifade edilen yorumda ABD'deki Müslüman nüfusunun yüzde 3'ten yüzde 30'a kadar çıkması halinde türbana bakışının değişebileceği belirtildi.

Bu arada, Washington Times'deki yorumda Atatürk uzmanı Andrew Mango'nun açıklamalarına da yer verildi. Mango, Atatürk'ün türban sorunu ile karşı karşıya kalsaydı iki kriter uygulayacağını belirterek bu kriterleri "Türkiye'nin diğer uygar ülkelerden farklı görünmesine neden olur mu ve çok önemli olan, ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmanın geliştirilmesi hedefine göre ne kadar önemli?" olarak özetledi. Mango şöyle devam etti:

"Eğer bu iki sorunun yanıtı 'hayır' ise, o zaman (Atatürk) görüntüsü kendisini memnun etmezse de üniversitelerde türbanlı kızların varlığına karşı çıkmazdı."

Buna karşın, Atatürk'ün "tek evrensel bir uygarlığa" inandığını ve insanları ayıran her şeye karşı çıktığını anlatan Mango "Bu nedenle, giysi gibi dış sinyallere önem verirdi" dedi.

"Türbanın çıkarılmasını cesaretlendirmesine rağmen hiçbir zaman yasaklamadı" ifadesini de kullanan Mango, sağın türban ile ilgili çabaların Türk toplumunun Atatürk'ün reformlarını reddettiği anlamına gelmediğini de vurgularken "Fransız Katoliklerin Fransız İhtilalinin ilkelerini kabul etmesi, 100 yıldan fazla aldı" diye konuştu.

ABD'li gazetede görüşleri yansıtılan Prof. Dr. Beyza Bilgin ise, türban kabul edildiğinde üniversitelerde başı açık öğrencinin kalmayacağını söyledi.

Washington Times'deki yorumda da Cumhurbaşkanı Gül'ün Suriye Devlet Başkanı veya Suudi Kral'ın yanında "daha rahat" hissettiği öne sürülürken Gül'ün "protokol kurallarının bir kısmını bir kenara atarak ve laikleri kızdırarak" Kralın ağırlandığı otele gittiği belirtildi.

ANKA



--
Söz bitmedi, Umut Yaşıyor!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.