T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Marksist-Leninist cunta, Cemal Madanoğlu, ve ekibi - 3/12

Bu arada CKMP'nin ilk genel başkanı Ahmet Tahtakılıç, Türkeş'le düştüğü anlaşmazlık sonucunda 22 Mart 1966'da partisinden istifa etti. Onu, GİK Üyesi Gökhan Evliyaoğlu'nun istifası izledi. Bu istifaların ardından 5 Haziran 1966 Senato Seçimleri'nin hazırlığına başlayan CKMP, miting ve toplantılar organize etti. O dönemde her iki yılda bir gerçekleştirilen senato seçimlerinde üyelerin üçte biri seçiliyordu. 15 ilde gerçekleştirilen senato seçimlerinde CKMP, sadece Niğde'den Kudret Beyhan'ı senatör çıkarabildi. Seçim pek başarılı geçmemişti; ancak, kamuoyunda büyük ilgi gören CKMP'nin itibarı her geçen gün artıyordu. Bu gelişmeyi yakından takip eden AP, ilk fırsatta CKMP'nin içişlerine müdahale etti ve milletvekili Cemal Karahan'ın istifasını sağladı. Karahan'ın ardından Reşat Özarda ve Abdülbaki Akdoğan da partinin ilke ve prensiplerine aykırı davrandıkları gerekçesiyle CKMP'den ihraç edildiler. Mardin Milletvekili Fuat Uluç da, aynı süreçte istifa edenler arasındaydı.
1967 yılı başından itibaren AP iktidarına karşı muhalefet bayrağı açan CKMP, kamuoyunca "mason Başvekil" olarak suçlanan Demirel'e karşı sert bir mücadele başlattı. 1965 seçimlerinin propaganda sürecinde "Nurlu Süleyman", "Müslüman Süleyman" sloganlarıyla lanse edilen ve Menderes'in misyonunu sürdüreceği açıklanan Demirel, büyük İslam alimi İbrahim Elmalı'yı Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden alınca, inançlı kesimin tepkisini çekti. AP hükümetinin din işlerine müdahale etmesine izin vermeyen Elmalı'nın görevden alınma sürecinde CKMP, Diyanet İşleri Başkanı'nın lehinde büyük bir kampanya başlattı. Meclis'teki mücadele ise AP-CHP ittifakı ile CKMP arasında geçiyordu. CKMP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınsoy'un verdiği soru önergesinde İbrahim Elmalı'nın görevine iadesi isteniyordu. Antalya Milletvekili Osman Yüksel Serdengeçti'nin öncülüğündeki bir grup AP'li milletvekili de, Elmalı'nın göreve iadesini istiyordu. Bu amaçla AP grubunda sert bir konuşma yapan Serdengeçti, partisinden ihraç edildi.

CKMP'nin performansı, çeşitli toplum kesimleri tarafından beğeni ve takdirde karşılanıyordu. Millet Partisi Manisa Milletvekili Sami Binicioğlu ile birlikte pek çok MP yöneticisi CKMP'ye katıldılar. Türkiye'nin dış ilişkilerine yönelik son derece hassas bir politika izleyen CKMP'nin lideri Türkeş, Kıbrıs'ta izlediği tavizci politika dolayısıyla Başbakan Demirel hakkında gensoru önergesi verdi. Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran AP'nin oylarıyla gensoru engellenince, CKMP meydanlara indi. İstanbul'da iki büyük miting yapan CKMP'nin Gençlik Kolları, milliyetçi gençliğin gönüllü olarak Yunan ve Rum zulmüne karşı Kıbrıs'ta savaşması için kampanyalar düzenledi.
CKMP'nin 24-25 Kasım 1967 tarihinde gerçekleştirilen 8. Büyük Kurultayı, tarihi bir öneme sahipti: Dokuz Işık Doktrini, ilk kez bu kurultayda Genel Başkan Alparslan Türkeş tarafından kamuoyuna açıklandı. Partinin adının "Milli Hareket Partisi" veya "Milliyetçi Parti", ambleminin ise "üç hilal" veya "bozkurt" olması yolundaki teklifler ise bu kurultayda gerçekleşmedi. Kurultay konuşması için kürsüye "Başbuğ, Başbuğ" tezahüratları altında çıkan Türkeş konuşmaya başlamadan önce, Türkeş için yazılan ve ilk kez bu kurultayda söylenen "Bozkurtların Türküsü" marşı, salonu dolduran binlerce partili tarafından heyecanla söylendi. Kurultayın ikinci günü öğle saatlerinde mehter takımı eşliğinde Zafer Anıtı'na doğru yürüyüşe geçen CKMP'li gençlerin kurultay salonuna dönüşleri de görkemli oldu. Basında geniş yankı bulan bu yürüyüş, diğer partilerin telaşlanmasına neden oldu.

Çalışmalarını daha da yoğunlaştıran CKMP, o yıllarda dünyada yükselen sol düşünceler ve komünizme karşı olan pek çok aydın ve siyasetçinin tercih ettiği parti haline geldi. Sonraki yıllarda milliyetçi-ülkücü hareketin simge isimlerinden biri haline gelecek olan Osman Yüksel Serdengeçti de bu dönemde, 1968 Nisan ayında CKMP'ye katıldı. 4 Ocak 1967'de, AP Haysiyet Divanı tarafından "Atatürk ilke ve inkılaplarına muhalif davranan tutum ve davranışlarından" ötürü ihraç edilen Serdengeçti'nin CKMP'ye katılması, milliyetçiler arasında büyük sevince neden oldu. Partiye katılım töreninde kısa bir konuşma yapan Serdengeçti, Türk milliyetçilerini ve İslami hassasiyete sahip olan herkesi CKMP çatısı altında toplanmaya çağırdı. CKMP'ye geçmesi düşünülen AP milletvekili Prof. Dr. Osman Turan ise o günlerde ikna edilemedi. Yeni katılımlarla güçlenen CKMP'de görüş ayrılıkları baş gösterdi. 1965'te Türkeş'le beraber partiye katılan eski MBK üyelerinden bazıları, partinin Laik-Kemalist çizgiden uzaklaşarak Milli-İslami-Ülkücü bir yapıya dönüştüğünü öne sürerek istifa ettiler. İlk istifa Numan Esin'den geldi. Onu, Mustafa Kaplan, Şefik Soyuyüce ve Münir Köseoğlu izledi.


--
-------------------------------------------------------
Türk Milletinin üzerine çökmüş karabasan giderek çözülmekte ve zayıflamaktadır. Hainlerin planları bozulmakta, figüranları sürekli açığa düşmektedir. Milletin rağmına sürdürülen derin yolculuk sona yaklaşmıştır. Millet artık egemenliğine, iradesine sahip çıkmaktadır.
---------------------------------------------------
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.