T a r a f s ı z D e ğ i l i z

FİLİSTİN’İN FERYADI (2)



Güncel yazı serisi
Nevzat Laleli

nlaleli@mynet.com
İSRAİL HAPİSHANELERİNDE
Yaklaşık 1000 Filistinli ile 40 milletvekilinin hiçbir suçu olmamasına rağmen hala İsrail hapishanelerinde tutulduğunu bulunmaktadır. İsrail’in Ablukası Gazze’nin sağlık, tarım ve balıkçılık sektörünü tamamen bitirmiştir. “İsrail, Filistinlere uyguladığı teröre karşı direnişi kırmak için onları ekonomik olarak da cezalandırmaktadır. Ekonomik ambargo, 2007 yılı Haziran ayından beri intikam siyasetine dönüştürülmüştür.
Bugün Filistin’de yılda kişi başına düşen milli gelir yüzde 385 dolara düşmüştür. Diğer alanlarda işsiz kalan 200 bini aşkın kişi de eklendiğinde Gazze’deki 400 bini bulan işgücünün neredeyse tamamı iş yapamaz duruma düşmüştür. Bölgede işsizlik oranı yüzde 80’leri aşmış durumdadır.
GAZZE, AH GAZZE
Gazze, Akdeniz kıyısında İsrail ve Mısır ile çevrili dar ve küçük bir bölge. Uzunluğu 40, genişliği 10 kilometre kadar. Nüfusu da 1,5 milyon’a yaklaşmaktadır. Evlerini, yurtlarını kaybeden binlerce Filistinliler, kendi vatanlarında mülteci durumuna gelince sığınacak yer aradılar. Bir takım metruk ve bombalanmış harabeleri bulunan Gazze’ye sığındılar.
Son günlere kadar adeta açık bir hapishanede, ambargo altında yaşamaya çalışan Gazze halkı, hapishanenin Mısır kapısını kırarak Mısır tarafına geçerek ve hayati ihtiyaç maddelerini temin etmeye ve hastalarını Mısır'a sevk etmeye çalışıyordu.
Ama Filistinlilerin tahmin etmedikleri bir şey daha vardı ki, İsrail onu da işleme koydu. Gazze `deki tek elektrik santralinde yapılan elektrik üretimini, Gazze `ye giden fuel oil nakliyatını kestirmesi üzerine santral çalışamadığı için Gazze karanlığa bürünmüştür. Artık Gazze’de elektrik yoktur ve buna bağlı olarak su pompaları çalışmamakta, ekmek üretimi yapılamamakta, hastaneler çalışamamaktadır. Ve buna bağlı olarak diğer problemler…
Yeni alınan haberlere göre İsrail ordu radyosu , Gazze `nin içlerine yeni baskınlar düzenleyebilmek için piyade ve zırhlı birliklerinin takviye edildiğini duyurdu .İsrail ordusunun Gazze Şeridi `ne yönelik saldırılarını da sürüyor. Altyapıyı hedef alan İsrail ordusu, Gazze Şeridi `nin güneyindeki bir köprüyü vurmuştur.
Bir başka haberde Filistin Başbakanı Meşal; “Filistin’de ABD ve İsrail terör uyguluyor. Gazze `nin kuzey, güney ve doğusuna yönelik saldırılarda da 6 Filistinli öldü, 7`si de yaralandı” diyor.
FİLİSTİN BÜYÜKELÇİSİ MARUF
Filistin Türkiye Büyükelçisi Nebil Maruf ise yaptığı konuşmada; “Bugün Gazze’de yaşanan kitlesel bir cezalandırmadır. Bu terör devleti uygulamasıdır. Bütün sınırların kapatılması, elektriklerin kesilmesi, dışarıdan bölgeye yakıt, gıda ve ilaç girişine izin verilmemesi, hastanelerin elektriksizlik sebebiyle çalışamaması… Tüm bunların anlamı şudur: İsrail, Gazze’nin idam kararını vermiştir” demiştir.
“İsrail ne yaparsa yapsın biz hiçbir zaman teslim olmayacağız” diyen Nebil Maruf, sözlerini şöyle tamamladı: “İsrail’in galip gelmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu noktada tüm İslam ülkelerinin desteğini bekliyoruz. Türkiye halkı her zaman yanımızda oldu. Biz Türkiyeli kardeşlerimizin gene bizi yalnız bırakmayacağına inanıyoruz.”
TÜRKİYEYE DÜŞEN GÖREV
Bin yıldır haksızlıkların karşısına dikilen bir ahfadın evladıyız. Bu gün bu özelliğimizi değiştirmemeliyiz. “Güçlüde olsa zalimin yanında değil, güçsüz de olsa masum ve mazlum yanında yer alırız” demeli ve iç ve dış siyasetini ona göre çizmeliyiz. Bilmeliyiz ki “Zalimin hasmı Allah’tır (c.c)” ABD ile stratejik ortaklığa derhal son vermeli, İtalya ile yürüttüğü BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) eş başkanlığından ayrıldığımızı ilan etmeliyiz.
Çok acele İslam konferansını toplanmalı, D – 8’ler (İçerisinde ABD, İngiltere ve İsrail olmayan gelişmekte plan 8 ülke yani Türkiye, İran, Pakistan, Bengaldeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya) çalıştırmaya başlamalı ve oluşturacağı bu ülkeler bloğuyla ABD ve İsrail üzerinde caydırıcı olunmalıdır. Bir taraftan da bütün İslam ülkelerini Filistin’e maddi ve manevi destek olmaya çağırmalı, milletler arası toplantılarda İsrail ve ABD tarafında değil mazlum Filistinliler tarafında konuşmalı ve oy kullanmalıyız.
Bütün bu saydıklarımızı ve yapılması gereken diğer çalışmaları AKP iktidarı yapabilir mi?
Neredeyse Anayasayı kendi başına mecliste değiştirmeye gücü yeten AKP, Cumhur TBMM de en büyük gurubuna sahip olmak, Başkanlığını kendi gurubuyla seçebilmek, Başbakanlığı elinde tutmak ve tek başına hükümette olmak gibi çok partili dönemlerdeki Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinden en güçlüsüne sahip AKP iktidarı İran’ın ABD ve İsrail’e karşı gösterdiği şahsiyetli dış politikayı gösterebilecek mi?
Bakalım göreceğiz. Binlerce Filistinlinin yavaş yavaş ölümü ne seyirci olarak onların veballeri mi yükleneceğiz, yoksa aklımızı başımıza alarak tarihteki şerefli yerimize mi oturacağız?




YEMİNLİ UZMAN TERCÜME

Dünyanın her yerinden, her yerine
BÜTÜN DİLLERDE

● Tercüme metnini İnternetten gönderin


● Tercümesini yaparak size iade edelim


Nevzat LALELİ – Genel Müdür


uzmanastercume@mynet.com


UZMAN Mühendislik A.Ş - Maltepe, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 88/1Tel: 0.312.229 47 75–Faks: 230 51 25–


GSM: 0.532.275 50 69


ANKARA



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.