T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Her şey merkezinde

Her sey merkezinde

Musa Muslihuddîn el-Germiyânî, Istanbul'a geldiginde ne cok kapisi oldugunu gordu ilmin. Tefsir, hadis, akâid ve tip... Caldi her kapiyi. Acilan her kapi ona bir anahtar bagisladi ve o her anahtari besmeleyle takti halkasina. Besmeleyle, yani o tilsimli sozle yola cikan herkesin elinden tuttugu gibi onun da elinden tuttu kapilar. Fakat serbetler kesmedi susuzlugunu. Her seferinde bir baska kapiya biraktilar.

Kapisina yukleniliyor ve o yiginak yapiyor kapinin arkasina. Yuklenen Sumbul Sinan, direnen Musa Muslihuddîn. Sonunda aciliyor kapi ve gozkapaklari. Ruyasinin elinden tutup merkezine gidiyor. "Mûsâ Efendi! Biz seni genc ve guclu biri sanirdik. Meger sen de hanimin da cok yasliymissiniz. Aksam bizi kapidan iceri sokmamaya kuvvetiniz yetmedi!" diyor Sumbul Sinan. Ve bir gun Sumbul Sinan dunyayi degerlendirmelerini istiyor muritlerinden. Herkes bir eksIk buluyor devranda, bir kusur, bir gunah, bir aymazlik, bir sapma. Yalniz Musa Muslihuddin goruyor her seyin merkezinde oldugunu. "Her sey merkezinde!" diye cevapliyor, "Ne gordun?" sorusunu.

Merkez Efendi artik o. Cocuklarin evliyasi. Cepleri tika basa sekerle dolu. Merkez Efendi o. Hayvanlarin hâmisi. Ac kalanlarin da yaninda fazla yuk tasiyanlarin da. Tertemiz elbiseler giyiyor, kokular surunuyor, surme cekiyor gozlerine kursuye cikarken. Nasihatte bulunurken gozlerini yumuyor. Fakir zengin, genc yasli herkesi selamliyor bineginden inip. Bir ise baslarken; "Muslumanlara faydali olmak, helâlinden rizik kazanmak istiyorum" diye niyet edilmesini ogutluyor ve boylece elde ettigi urunun bosa gitmeyecegini mujdeliyor calisanlarin. Yavuz Sultan Selim'in esi Hafsa Sultan Manisa'ya bir hekim gondermek istiyor da, Sumbul Sinan, isaret ediyor onu. Her nevruzda kirk bir cesit baharattan yogurdugu macunu Sultan Camii kubbesinden saciyor halka.

Sumbul Sinan "Cuneyd-i Bagdâdî ve Bayazid-i Bistâmî'yi gormedim diyen, Merkez Efendi'yi gorsun!" dedigi talebesini isaret ediyor vefat ederken. Sultan Suleyman'in sehzadeliginde "Bizim Merkez" dedigi Musa Muslihiddîn 1551'de Kâinatin Asil Merkezi'ne yurudugunde cenaze namazini Seyhulislam Ebussuud Efendi kildiriyor su sozlerle : "Omrumde gordugum en riyasiz kisiydi o!" Ve yeryuzundeki butun trenler Topkapi'dan iki durak sonraki o istasyona variyor : Merkez Efendi.

"Sur tevhidi gozun gonlun acila

Varma Hakk'in dergahina suc ile

Sirat koprusunu âsan vech ile

Gecer cân u dilden tevhid edenler" sozu her yolcuya hatirlatiyor merkezi.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.