T a r a f s ı z D e ğ i l i z

İlk İslam üniversitesinde soru cevaplar!..

Ilk Islam universitesinde soru cevaplar!..
Ilk Islam universitesi, Rasûlullah'in (sallallahu aleyhi ve sellem) Medine'deki mescididir. Bu universitenin ilk hocasi da Allah Rasûlu Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) kendisidir. Yatili ogrencileri ashab-i suffa, disaridan devamli ogrencileri de sahabe cemaatidir, diye dusunebiliriz... Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) namaz vakitlerinde mescidini bir ibadethane olarak kullandigi gibi, namaz sonrasinda da bir ogretim merkezi haline getiriyor, kadin erkek tum Muslumanlar bu universitede Islam kulturunun temellerini ogreniyorlardi.

Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu ilk ogrencileriyle o kadar mutevazi sekilde muhatap oluyordu ki, bizzat kendisi bazen bilmece gibi sorular soruyor, sorma ve ogrenme konusunda rahatlatici olmaya dikkat ediyordu.

Nitekim bir gun, Ubey bin Kaab'a (radiyallahu anh) Kur'an'da manasi en genis ve sevabi en cok olan ayeti soyle sordu :

- Ey Munzir'in babasi, biliyor musun Allah'in yaninda ayetlerin en genis manalisi ve en cok sevaplisi hangisidir?

Ubey bin Kaab (radiyallahu anh), Bakara Sûresi'ndeki Ayet'el-Kursi'yi (255) bir nefeste "Allahu la ilahe illa hu..." diye okuduktan sonra "Iste Rabb'imin yaninda en genis manali ve en cok sevapli oldugunu dusundugum ayet..." dedi. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), verilen cevabi tasvip manasinda Ubey bin Kaab'in (radiyallahu anh) gogsu uzerine elini koyarak: "Ey Munzir'in babasi, gercekten de dogru bir tespitte bulundun. Ilmin sana daha nice hayirli tespitler yaptirsin insaallah." diye dua ederek tebrik etti...

Ayet'el-Kursi Rabb'imizin zatini tarif ve tavsif ettiginden baskasini anlatan ayetlerden elbette ustun fazilette olacaktir. Haliki anlatan ayetin, mahluku anlatan ayetten ustun olacagi aciktir. Bu yuzden cok yerlerde herkes kendi niyetine gore Ayet'el-Kursi'yi okur. Ahirette sevabini, niyetine gore dunyada da faydasini gorur...

Mescidde bir de Abdullah bin Mesud'un (radiyallahu anh) Efendimiz'e (sallallahu aleyhi ve sellem) sordugu sorularina bakalim isterseniz. Nasil soruyor insanin en degerli amellerinin hangisi oldugunu :

- Ya Rasûlallah, Rabb'imiz yaninda kulun en degerli ameli hangisidir?

- Vaktinde kildigi namazi! "Sonra hangisidir?" Ana-babasina itaati! "Sonra hangisidir?" Allah rizasi icin yaptigi hizmetleri!..

Bu sirada disaridan gelen bir adam da buldugu bir firsati hemen degerlendirerek :

- Insanlarin en hayirlisi hangisidir? diye sordu.

- Omru uzun, ameli guzel olanidir! buyurdu. Serlisi hangisidir? deyince de: Omru uzun, ameli kotu olanidir! cevabini verdi. Bir bedevi ise hastalaninca ilacin faydasi olup olmayacagini sordu :

- Hastalaninca tedavi olmaya gerek var mi? Yoksa is Allah'in dedigine mi varir? Ilacin faydasi olmaz mi? dedi. Bu soruya sesini yukselterek cevap veren Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki :

- Ey Allah'in kullari! Hastalaninca tedavi olmaya bakin. Sunu unutmayin ki, Allah ilacini yaratmadigi derdi de yaratmamistir. Size, elinize en kolay gececek olan corekotunu tavsiye ederim. Onda her derde sifa vardir, bir dert mustesna. Onun ilaci yoktur.

- Nedir o ilaci olmayan dert ya Rasûlallah? dediler. Tek kelimeyle acikladi :

- Ihtiyarlik!.. Yani yaslanmanin ilaci yoktur! Bu sirada Suveyde adinda biri de "Sarap icin ne dersiniz, biz sarap icerek tedavi oluyoruz." dedi. Rasûlallah (aleyhissalâtu vesselâm) buna : "Sarabin kendisi derttir!.. Allah sifasini haramlara degil, helallere koymustur. Helalde sifa varken harama yonelmek olmaz, ikazinda bulundu. Evet, alkolsuz ilac varsa alkollusu kullanilmaz!..
Iste size ilk Islam universitesinden bir egitim ogretim sahnesi... Ders alan alir, almayan kendisi bilir...
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.