T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Kardeş! Beylik senin hakkındır”

"Kardes! Beylik senin hakkindir"

Donemin kaynaklarindan "AsIkpasazade Tarihi", Osman Gazi'nin vefatini izleyen olaylari soyle anlatir bize:

Uc olum pes pese gelmistir o 1324 yilinda (bazi kaynaklar bu yili 1326 diye zikreder): Once Seyh Edebali, bir iki ay sonra da kizi Malhun Hatun ahirete intikal etmislerdir. Osman Gazi hem kayinpederini, hem de hanimini kendi elleriyle defnetmistir. 3 ay sonra bu sefer ahirete gitme sirasi Osman Gazi'ye gelmistir. Sogut'te Hakk'in rahmetine kavusan Osman Gazi once oraya defnedilmis, Bursa'nin fethinden sonraysa vasiyeti geregi oglu Orhan tarafindan "Gumuslu Kumbet"e tasinmistir cenazesi.

Olum hak, miras helal... Her faninin olumunden sonra oldugu gibi simdi sira mirasi bolusmeye gelmistir. Ileri gelenler Bursa'da Ahi Hasan adli seyhin tekkesinde toplanarak miras isini konusurlar.

AsIkpasazade anlatmaya devam ediyor:

"Osman'in mali var mi, yok mu diye sordular. Teftis ettiler ki bu iki kardes arasinda miras taksim oluna. Baktilar ki ancak fetholunan ulkeler var. Akca ve altin hic yok."

Osman Gazi'nin parasi yok ama ulkesi vardir. Bir de sahsi mal varligi. Bakalim onlar neymis? "Osman Gazi'nin yeni sayilabilecek bir elbisesi vardi. Bir yancigi (atin yanina asilan ve ihtiyac maddelerini koydugu torbasi), tuzlugu (eskiden tuz her adim basi bulunan bir sey olmadigi icin insanlar tuz keselerini yanlarinda tasirlardi), kasIkligi (belinde kasigin konulacagi kilif), cizmesi, birkac tane "iyice" ati ve bir kac suru koyunu, Sultanonu'nde birkac yugruk ati ile birkac cift de okuzu vardi. Baska bir seyi bulunmadi."

Bir cihan devletinin tohumunu atan ve ismi uc kitada asirlarca cinlayacak olan adamin oldugunde cocuklarina biraktigi miras iste bunlardan ibaretti.

Bu fakir miras tablosu ortaya cikinca iki kardes birbirlerine baktilar. Alaaddin buyuk ogluydu Osman'in. Orhan ise kucuk oglu. Beylik toresine gore agabeyin beyligin basina gecmesi gerekiyordu. Orhan, agabeyine birakti karari. O ne derse o olacakti.

Osmanogullarinin soyu Alaaddin'den mi devam edecekti, yoksa Orhan'dan mi?

Tarihcilerin "Alaaddin Pasa" dedikleri buyuk ogul, oncelikle miras hakkindan kardesi lehine feragat ediyordu. Boyle bir babanin mirasi paylasilmazdi ona gore:

- Bu ulke senin hakkindir. Buna cobanlik etmeye bir padisah gerek ki memleketin islerini gorup basara. Padisaha is gorecek luzumlu seyler ister. Padisaha luzumlu olan seyler bu atlardir. Koyunlar da padisah soleninin gerektirdigi seydir. O halde bizim bolusulecek neyimiz var ki boluselim.

Alaaddin Pasa belki de buyuk bir devletin anahtarini kilidin icerisinde ceviren bu sozuyle tarihe gececekti ki, Orhan agabeyinin bu teklifini duymazdan gelerek tekrarladi:

- Oyleyse gel sen coban ol.

Alaaddin Pasa gozu dunyaya tok olanlara mahsus o sagduyulu cevabini asti Osmanli tarihinin kapisina:

- Kardes! Babamizin duasi ve himmeti seninledir. Onun icindir ki kendi zamaninda askeri senin yanina vermisti. Simdi cobanlik dahi senindir.

Orada bulunan ileri gelenler de Alaaddin Pasa'nin bu ancak civanmertlere yakisir teklifini onayladilar ve sonucta Orhan Gazi, yasi kucuk olmasina ragmen beyligin basina gecti.

Ancak fazilet yarisi durmuyor, devam ediyordu. Orhan Gazi agabeyinin bu davranisina hic olmazsa bir vezirlik ile mukabele etmek istedi. "Oyleyse bana pasa ol" teklifinde bulundu kendisine. "Yok" dedi, Alaaddin Bey, "su ovada bir koy var, onu ver, yeter."

Devlete karsi koy... Lakin bu dunyada kazanilabilecek en buyuk zafer olan nefsini yenmeyi basarmis insanin bereketi, koyun gelirinden bir baska manevî bereket fiskirtmayi da bilmis ve Bursa'da bir tekke ile bir cami yaptirmistir. Omrunun geri kalan 5 yilini bugun hâlâ ayakta duran caminin yakininda yaptirdigi evde gecirmis, sevgili kardesine hayir dualarini hic eksIk etmemistir.

Bu davranis, mucizevi boyutlara ulasan "Osmanli basarisi"nin temellerinde nefsin arzularinin degil, feragat ahlâkinin yattigini yeterince gostermiyor mu? Ve eli kilic tutan Orhan'lara oldugu kadar agzi duali Alaaddin'lere de ihtiyacimiz oldugu acik degil mi?

Mustafa Armagan-Zaman Gazetesi


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.