MHP Genel Başkanı Başdanışmanı Deniz Bölükbaşı, Türk milliyetçiliğiyle ulusalcılığın hiçbir şekilde uyuşamayacağını açıkladı.
Bölükbaşı, ulusalcıların konjonktüre göre milliyetçilik yaptığını ifade etti. ADD Başkanı Eruygur Sayın Bahçeli'ye yazdığı mektubunda:"hayal kırıklığına uğradıklarını" belirterek, sitem etti.
Bölükbaşı:"sanki bizim ulusalcı denen kesimle bir akdimiz vardı ve biz bunlarla ortak cephedeydik de... Bizim ne ilgimiz vardı sizinle?"devamla, ulusalcılara siyasete atılmalarını tavsiye etti:"O zaman bir parti kursunlar da görelim bakalım sandıkta nasıl tecelli ediyor bu?"
Ulusalcıların MHP ile ne göbek bağları olduğunu açıklamaları gerekir. Kamuoyu bunu bekler.
Hayal kırıklıklarının nedeni onların yeni milliyetçiliği mi? Bu milliyetçilikleri konjoktürel mi? MHP ile milliyetçilik temelinde ayrıştırıcı nedenleri nedir? Bu sadece "türban"la açıklamak yeterli midir? Türban bahanesinde eski ittifakları sağlamak, apolitik gençliği saflarına çekmenin ayraçlarına sahip olabilmek mi mesele. Siyasi zeminde taban bulmak için bir atraksiyon mu?
Emekli askerlerin yoğunlaştığı, politize olmuş ulusalcılığın siyasal istikbalinin uçta kalacağı aşikârdır. Birinci AKP hükümeti döneminde duygusal bir yakınlaşma oluşmuşsa da MHP bundan siyasi getirim değil, zarar gördü. Muhalefeti tek başına geliştirmeden birilerine yamanmanın siyasal getirisi olmadığını acı tecrübe ettiler. Bunu anlamak en az %5 oylarına mal oldu. Bunu iktidara kaptırdığının farkında olan MHP ulusalcılarla veya solcularla artık hiçbir konuda ittifak etmeyecektir. Tabanı buna razı olmayacaktır.
Ulusalcıların geçmiş merhabalığında MHP'ye darılmaları ve onları yanarında görmek istemeleri MHP'yi siyaseten bitirecek bir yaklaşım olur. MHP siyasi intihardan uzak durarak akıllılık etmektedir. Ulusalcılarda haklılar çünkü "insan umduğu yerden darılır"
Ulusalcıların milliyetçiliğinin konjoktürel olması tespiti haklı nedenleri var. Sol menşeli olan ulusallığın milliyetçi çizgisi halka pek samimi görünmüyor. Milliyetçiliğin hakikisi dururken, yeni söylemlerle taraftar toplamak nafile bir gayret olduğu ilk seçimlerde (Şayet girerlerse) görülecektir. Ulusalcı söylemle, milliyetçilik aynı kefede, tatlıyla tuzun karışımı gibi duruyor. Ne tatlı, ne tuzlu bir tat diyebilirsiniz.
Samimi görünen bir pozisyonu yok. Azınlığa düşmüş olmanın acı feryatlarını "Cumhuriyet mitingleri"nde sergilediler. Solcular ulusalcı söyleme sarıldılar ama seçimde onlara hayır getirmedi. Bunu DSP başkanı anladı. CHP lideri kendi koltuğunu sağlamlaştırma adına yine seçim öncesinde olduğu gibi ulusalcı söyleme sarıldı. Bu siyaseten aslı dururken, benzerine bakılmayacağı için, ilk seçimlerde solun acı akıbetini söylemek bile demokrasimiz açısından acıdır.
Sadece AKP'ye karşı olmak paydasında, Bir damlada tusunami oluşturma gayretleri, sanal bir âlemde ütopyadan başka bir şey olup, olmadıkları ilk seçimde girerlerse görülecektir. Demokrasi dışı güçlerden medet ummaları, modern aklın ve halkın kabullenebileceği bir şey olarak da görünmüyor. Darbe heveslileri, darbeleri halk için istediklerine de halkı inandırmalarının mümkün olmadığını da bilirler. Az kalabalıklardan çok gürültüler çıkarmanın demokrasilerde yeterli sonuçlar getirmeyeceği aşikârdır. AKP hükümetiyle menfaat zedelenmesine uğramış ahlaki erozyonlu medyayı da sol partilerle beraber yanına alarak yapılan mitingler azınlığın çoğunluğa tahakküm etmeye devam isteği olarak okunmaktadır. İşi helal ve temiz bir yoldan siyasetle halletmekten ümitsiz bir duruş vardır. Darbe çığırtkanlığı yapmak, halka tepeden bakmanın ifadesidir. Kendilerini çok akıllı zannedenlerin, halkın idrakine sunabilecekleri bir şey olmadığını bildikleri malum. Sadece krize sebebiyet verebilmek, darbelerin hukuki zeminini hazırlamak, provokasyonlar tertip etmek sicillerine işlenmişken bunu yapmaları onların iç kargaşa ve hatta savaş tamtamları dile getirmeleri ülkeyi ayrıştırma gayretleri çoğu belki de haklı söylemlerini de silmektedir. AKP yi masumlaştıran ve oyunu artıran da bu ulusalcı söylemlerdir. AKP yi siyaseten yıpratmak için bilimsel inandırıcı verilerle siyaset yapmak yerine yasaklama ve çeşitli hukuk dışı yollardan medet isteme halleri AKP iktidarını sağlamlaştırmaktadır. Değişik köşe yazılarında, çok komik gerekçelerle AKP'ye yüklenilmesi de doğru değildir. Demokrasi hak ve özgürlükler, Çağdaş bir dünyada sınıfsal ayrışmaların ifadesi siyasi dalgalanmalar bir balondur. Balonların şişkinliği seçimleri görene kadardır.
Ulusalcılık bir ayrıştırma değil aynı zamanda bir yalnızlaştırmacında ayracı gibi duruyor.
Ulusalcılık, kurtarma rolünden kurtulamayanlarca sahnelenen ikinci kriz oluşturma gayretleridir. Doğruları, yanlışları kadar olmayana rağbette olmadı, olmayacaktır da. Halka rağmen halk için söylemleri inandırıcı olmuyor ne yazık ki…
-- Korkaklıkta mahçup olmak,ilerlemekte şeref var.İnsan,korkaklık gösterek, kaderin cilvesinden yakasını kurtaramaz.
Web Sitemiz: http://www.gencmusalli.com
Bloglarımız:
http://gencmusalli.blogspot.com http://islamiegitim.blogspot.comhttp://dusunceufuklarinda.blogcu.com
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.