T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[ANADOLU HABER] Ergenekon operasyonu AP raporuna girdi

Ergenekon operasyonu AP raporuna girdi



BRÜKSEL (27.03.2008)- Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Demokrat Ria Oomen-Ruijten hazırladığı rapora Ergenekon operasyonu dahil edildi. Türkiye'de ordu ve yargıdan oluşan elit tabakanın eleştirildiği raporda Kürt sorunun çözümü de istendi.

Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporu taslağı, AP Dış İlişkiler Komisyonunda tartışıldı. Raporda günlerdir Türkiye'de tartışma konusu olan Ergenekon operasyonu, 301 ve Kürt sorunu gündeme geldi.

Raportör Oomen-Ruijten, rapor hakkında komisyon üyelerine verdiği bilgide dengeli bir rapor hazırladığını ve eleştirilerin yanında olumlu yönlere de vurgu yapmaya çalıştığını söyledi.

DÜNYADA BÖYLE BİR ÜLKE YOK

Türkiye'deki son gelişmeler nedeniyle taslak raporda yargıya yönelik eleştirilerini sertleştirmeyi düşündüğünü belirten AP üyesi Oomen-Ruijten, "Ordu ve yargıdan oluşan elit tabakası var. TBMM 3'te 2 çoğunlukla üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına karar veriyor fakat uygulanmıyor. Ben dünyada böyle başka bir ülke bilmiyorum. Bunun örneği yok. Yargı bağımsızlığından yanayım. Ama Türkiye'de herkesin güvenebileceği bir yargı maalesef yok. Bu Türkiye'nin eksiği" dedi

ORDU SINIRLANMALI

AKP ve DTP'ye kapatma davaları açılmasının karşı olduğunu beliren Oomen-Ruijten, sadece yargıyla ilgili hızlı reformlar yapılarak bu sorunun üstesinden gelinebileceğini vurguladı.

Raportör Oomen-Ruijten konusunda ''orduya da güçlü mesaj vermek gerekiyor. İyi işleyen modern demokrasi istiyorlarsa kendilerini sınırlamalılar" dedi.

Türk hükümetinin reformlar konusunda kararlılık mesajları verdiğini, ancak artık geçirilecek zaman olmadığını belirten Oomen-Ruijten, "TCK 301'de Türkiye artık ürününü ortaya koymalı" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret ederek çözümde ilk söz hakkı bizim mesajı verdiğini savunan Oomen-Ruijten, Kıbrıs sorununun çözümünde ordunun yapıcı davranmasını istedi.

ERGENEKON OPERASYONU

Mayıs ayında AP Genel Kurulunda oylanması beklenen taslak raporda, Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülerek örgütün "devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi" isteniyor.

Raporda, yeni sivil anayasa hazırlığının insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme açısından çok önemli bir fırsat olduğu ve yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor.

Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin tekrar tekrar verilen taahhütlere bağlı kalınarak öncelikle değiştirilmesi istenen belgede, ifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmamış olması eleştiriliyor.

DTP VE BELEDİYE BAŞKANLARI KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜME DAHİL EDİLMELİ

Belgede, Türk hükümetine, Kürt sorunun kalıcı çözümü amaçlayan siyasi inisiyatifin öncelikli olarak başlatılması çağrısı yapılıyor. DTP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarından "demokratik Türk devleti içinde Kürt meselesine siyasi çözüm arayışına yapıcı şekilde dahil olmaları" isteniyor.

PKK SİLAH BIRAKSIN

Raporda ayrıca PKK'nin ön koşulsuz olarak derhal silah bırakması talep ediliyor. Raporda ayrıca Irak hükümetine ve bölgesel Kürt yönetimine çağrı yapılarak, Türkiye ve Irak arasındaki diyalogdan memnuniyet duyulduğu belirtiliyor.

Taslak raporda, Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da yaptığı "asimilasyona hayır, entegrasyona evet" konuşmasının not edildiği belirtilerek, bu kapsamda "Türkçe dışındaki dillerde televizyon yayınına ve eğitime erişimde ve kamu hizmetlerinin verilmesine" değiniliyor.

ANF NEWS AGENCY
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~--
-

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.