Fidel Castro, emperyalist liderler ve yetkililer, büyük bir iştahla çevrelerindeki herkesi vahşi güçlerinden aldıkları güvenle tehdit etmeye kalkıştıklarını, ancak ABD imparatorluğunun sürdürülemez olduğunu, buna karşın kolay pes etmeyeceğini söyledi.
Castro'nun makalesinin tamamı.
Castro'dan mektup var:
'Emperyalizm kan istiyor!'
Küba Devrimi'nin tarihi önderi "Kana Susamak"
başlıklı makalesinin ikinci bölümünde şunları söyledi:
"Emperyalizm kana susamıştır. Kararlı bir biçimde niyetini açık etmeliyiz."
"Niye" diye soran Castro, "Latin Amerika halkları arasında kardeş katlini kışkırtmakta ısrarcı mısınız? "Irakta, 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri, kendi demokrasisini ve imparatorluğunu korumak için 500 milyon nüfuslu Latin Amerika'da kaç kişinin ölmesini öneriyor?" diye ekledi.
Bugün basındaki kimi haberlere güncel kimi ekler yaparak düşündüklerimi paylaşacağıma söz verdim.
"New York, 13 Mart (ANSA) New York Times'a göre, Condeleezza Rice'ın Güney Amerika gezisinde Arjantin'in yer almaması, Washington'un Buenos Aires'e olan kızgınlığının bir başka işaretidir. Gazete, Rice'ın Brezilya ve Şili'ye bu hafta ziyaretlerde bulunacağını ancak program dışı bırakılan tek ülkenin Arjantin olduğunu yazdı.
'Arjantin'in es geçilmesi, Washington'un yeni Kirchner hükümetinden rahatsızlığını ortaya koymaktadır. Kirchner, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile ilişkilerini sıkılaştırırken, Venezuela makamları tarafından ülkeye illegal olarak gönderilen 80 bin dolarla ilgili olarak ABD hakkında "Siyasi Amaçların Birleşik Devletleri" suçlamasında bulundu.
New York Times, bu parayı "Venezuela'nın Kirchner'in kampanyasına yaptığı gizli bir yardım olabileceği" şeklinde değerlendirdi.
Brasilia, 13 Mart (EFE) Condoleezza Rice yaptığı bir konuşmada, Kolombiya'ya komşu olan ülkelerin, FARC gerillalarına karşı gerekli önlemleri alma konusunda kararlı davranacaklarını umduğunu belirtti.
Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Bu bölgesel sorunla (Güney Amerika'da) yakından ilgileniyoruz" diye konuşan Rice, Amorim ve devlet başkanı Luiz Inacio Lula de Silva ile yaptığı toplantıların ardından yaptığı açıklamada "Ülkeler, içeriden ya da dışarıdan tehdit altında olmamalıdır. Bizler teröristlerin masum insanları öldürmesini engellemek zorundayız" şeklinde bir açıklama yaptı.
"BRASILIA, 13 Mart (ANSA) ABD yetkilisi, ABD hükümetinin Brezilya Devlet Başkanı Lula ve Şili Devlet Başkanı Bachelet gibi solcu liderlerle iyi ilişkiler içinde olduğunu belirtti. Basın toplantısının ardından, Rice ve Şansölye Celso Amorim, Itamaraty Palas'ta öğle yemeğinde biraraya geldiler.
"BRASILIA, 13 Mart (AP) - Rice bu açıklamaları George Bush'un Kolombiya ve Ekvador arasındaki krize dair yaptığı değerlendirmenin ardından yaptı. Bush, Kolombiya ve Ekvador arasındaki gerginliği, "Caracas hükümetinin provokatif davranışlarının en savaşçıl örneği" şeklinde değerlendirmişti.
Washington, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'e dönük üslubunu sertleştirirken, Güney Amerikalı müttefiklerini terörizme karşı verdikleri mücadeleden ötürü de tebrik etmeyi de ihmal etmiyor.
Rice, Brezilya'da, güvenlik konseyinin gelecekteki bileşimine dair yürütülen tartışmaların ardından yaptığı açıklamada ABD'nin, Brezilya'nın konseye katılımına karşı çıkmayacağını açık bir biçimde ifade etti. Ancak bu desteğin, ABD'nin stratejik ve ekonomik ortağı olan Japonya'nın tutumuna bağlı olduğunu belirtti.
"SANTIAGO, 13 Mart (AFP) - Condoleezza Rice, Cuma günü Şili'ye bir ziyarette bulunacak. Rice, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve bölgesel durum hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere Devlet Başkanı Michelle Bachelet ile görüşecek.
"Perşembe günü Brezilya'ya yaptığı ziyaretin ardından Rice, cuma öğleden sonra Santiago'ya geçecek. Şili'nin başkentinde 6 saat kalacak olan Rice, aynı gün Washington'a geri dönecek ve daha sonra Moskova'ya hareket edecek."
Aynı haber kaynağına göre, Santiago'daki ABD elçisi Paul Simons şu şekilde bir açıklamada bulundu:
"Böylesine yoğun bir program içinde Şili'ye ziyarette bulunması, mevkidaşı Şansölye Foxley ve Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmelerde sunduğu önerileri ne kadar ciddiye aldığının bir göstergesidir."
Diplomat, düzenlediği basın toplantısında "Brezilya ve Şili'nin ABD'nin yakın dostları ve stratejik müttefikleri olduğunu" sözlerine ekledi.
"Şilili yetkililer ile görüşmelerinde Rice, ikili ilişkilerin yanı sıra, Kolombiya ordusunun Ekvador topraklarına yaptığı baskınla ortaya çıkan ve FARC lideri Raul Reyes'in ölümüyle sonuçlanan krizin ardından bölgesel durum hakkında da değerlendirmelerde bulunacak."
Simons, "Bölgesel durum hakkında da görüşmelerde bulunulacak" diye ekledi.
"Rice ayrıca, Santiago'da, Şilili mevkidaşı ile birlikte, 21. Yüzyıl için Şili-Kaliforniya Planı diye adlandırılan ve Şili ile ABD arasındaki coğrafi, iklimsel ve üretime dayalı benzerlikleri avantaja dönüştürmek üzere hazırlanan anlaşmayı gündeme getirdi.
Büyükelçi Simons, herhangi bir detay vermeksizin, "Anlaşmanın alışılagelmişin dışında olduğunu ve tamamıyla Foxley ve Rice arasındaki kişisel diyaloğun ürünü olduğunu paylaştı.
Genellikle "ağzından kaçırdıklarıyla" dikkat çeken ABD'nin Şili Büyükelçisi Simons'un sözünü ettiği plan, henüz Şili hükümetince halka duyurulmadı. Hangi konularda neleri karara bağladığı net olmayan plan şu haliyle Bin Bir Gece Masalları'ndan fırlamış bir fantezinin ötesine geçebilmiş değil.
İnternet'te, Rice'ın ziyareti konusunda da oldukça fazla sayıda haber yer aldı. 13 Mart günü, şu haberler göze çarpabilir:
BBC Dünya- Londra, İngiltere. "Rice: "Rice: Sınırlar, Saklanma yeri olamaz"
Terra - Haber Portalı, İspanya. Rice Brezilya'da ABD'nin Kolombiya'nın yanında olduğunu ve FARC'a karşı olduğunu teyid etti."
Alarde - Brezilya'dan bir gazete. ABD, Güney Amerika'nın güvenlik planına arka çıkıyor.
El Observador - Venezuela'dan bir gazete. "Rice, Venezuela ile FARC arasındaki ilişkilere dair ABD Enformasyon Bürosu'nun açıklamalarında ısrarcı"
Ansalatine - İtalyan Haber Ajansı - "Rice'dan FARC'a karşı birlikte mücadele teklifi."
BBC Dünya - Londra, İngiltere. "Rice'dan Stratejik Ortaklara ziyaret"
El Nuevo Diario - Nikaragua'dan bir gazete. "ABD, Rice'in gezisi boyunca Chavez karşıtı söylemini daha da derinleştiriyor.
AFP - Fransız Haber Ajansı. "Rice, Şili'yi ziyaretinde ikili ilişkileri güçlendirecek ve bölgesel durum hakkında görüşmelerde bulunacak.
EFE - İspanyol Haber Ajansı. "Rice Brezilya'da ABD'nin Kolombiya'nın yanında olduğunu ve FARC'a karşı olduğunu teyid etti."
AFP - Fransız Haber Ajansı. "Rice: ABD, Chavez ile FARC arasındaki ilişkileri değerlendirmektedir ve harekete geçecektir."
La Prensa - Arjantin'den bir gazete. "ABD uyardı: Sınırlar saklanma yeri olamaz."
14 Mart, O Estado de Sao Paulo, Brezilya'dan bir haber sitesinde art arda üç makale yayınlanıyor: "Zamansız müdahale" "Rice, Bahia'da Afrika Turizmini değerlendiriyor" ve "Amorim ve Condi hata yapıyor"
O Globo on Line - Brezilya TV Kanalının web sitesi. "Condoleezza: Sınırlar, "saklanma yerleri" değildir".
El Mercurio - Şili'den bir gazete. "Bugün ülkeye gelecek olan Rice, Şili hükümetiyle görüşmesinde, Kosova'ya barış gücü için asker yollanması talebinde bulunacak."
Cronica Digital - Şili'den bir haber sitesi. " Havuç ve Sopa politikası: Condoleezza Rice'ın Şili Gündemi."
Condoleeza Rice, bizzat şu soruları cevaplamalıdır: Küba tarafından yollanan bombalarla kaç Amerikalı öldürülmüştür? Bir tek tuğla dahi zarar görmüş müdür ülkemizden giden bir bombayla? Niye adımız o çok saçma terörist ülkeler listesinde yer alıyor? O liste ki bugün Venezuela'yı da içine almak istiyor. Ülkemize karşı terör uygulayanlar kim? Yolcu uçaklarını havada patlatan, sabotaj eylemlerinde bulunan, paralı askerlerle işgale soyunan, bombalar ve savaşlarla etrafa tehditler savuran, ekonomik abluka ile binlerce yaşama ve yüz milyarlarca dolarlık zarara yol açanlar kim?
"Irakta, bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri, kendi demokrasisini ve imparatorluğunu korumak için 500 milyon nüfuslu Latin Amerika'da kaç kişinin ölmesini öneriyor?
Şu bir gerçek ki, Bush ve şürekası, dış politikada, 1972'de görevinden ayrılan Nixon'dan dahi daha beter bir kapana kısılmıştır. Irak'taki kanlı savaş ile buna karşı olan ABD halkı, tüm bunlar çelişkilerle dolu bir tabloyu ortaya koymaktadır: ABD'nin bozulan imajı ve hammadde arayışıyla başlatılan savaşları durdurmanın imkansızlığı; dolar ve altının değeri, paradaki devalüasyon ve enflasyon, tüketimi özendirme ile tüketiciyi satın alma gücünden yoksun bırakma, etanol üretimi ile dünyadaki açlık, faşist yöntemler ile demokrasi demagojisi, işkence ve gizli hapishaneler ile insan hakları, çevre kirliliği ile nesli tükenen türlerin hayatta kalma hakkı, bilimin, sağlığın gelişimine katkıları ile aynı bilimin insanlığı kitlesel olarak ortadan kaldırmak ya da değersizleştirmek için kullanılması, beyin göçü ile az gelişmişlik kıskacındaki yoksul ülkeler, petrol fiyatları ile artan enerji israfı, Kasım seçimleri ile sınırlarda ölen Latinoların sayısındaki artış...
Bu liste uzatılabilir. Bu, özünde, yaşam ile ölüm arasındaki çelişkidir.
Bugün, 16 Mart Pazar günü, Juventud Rebelde'de yayınlanan belgeler üzerinden dün akşam (Cumartesi) hangi muhabirlerin haber yaptığını okuyabiliriz.
Açık bir biçimde görülmektedir ki, hiçbir kapitalist haber ajansı, FARC liderini öldürüp parmaklarını keserek başsavcılık tarafından önerilen 2.6 milyar dolarlık ödüle sahip olmaya çalışan eski bir gerilla olan Pedro Pablo Montoya hakkında tek bir kelime yazmamıştır. Bu kişi, muhtemelen Yankiler tarafından sızdırılan bir ajandı. Bu konu, etik sonuçları açısından oldukça büyük bir tartışmaya yol açmıştır.
Condoleeza Moskova'ya gidiyor. Bush, Nisan ayının ilk günlerinde Ukrayna ve Bükreş yolculuğa hazırlanıyor ve gezisini Sırbistan'ın komşusu Hırvatistan'da bitirecek. Hatırlanacağı gibi çok kısa bir zaman önce, hem kültürel değerler hem de maddi kaynaklar açısından Sırbistan için yaşamsal önem taşıyan Kosova Bölgesi, emperyalist bir planla ülkeden koparılmıştı.
McCain, sekizinci kez Irak'a adım attı. Ziyaretin amacı, Bush'un şimdiden 3 trilyon dolara, milyonlarca masum insanın yaşamına, bir o kadarının yerlerinden edilmesine, pek çok Amerikalının ölmesine ya da sakat kalmasına mâl olan savaşına destek vermek.
Emperyalist liderler ve yetkililer, büyük bir iştahla çevrelerindeki herkesi vahşi güçlerinden aldıkları güvenle tehdit etmeye kalkışıyorlar. Ancak, ABD imparatorluğu kalıcı değildir. Bununla beraber kolay vazgeçmeyecektir; kana susamıştır. Biz onun gerçek yüzünü teşhir etmeye, kararlıyız.
prensa latina/iyi bilgi
Castro'dan mektup var:
'Emperyalizm kan istiyor!'
Küba Devrimi'nin tarihi önderi "Kana Susamak"
başlıklı makalesinin ikinci bölümünde şunları söyledi:
"Emperyalizm kana susamıştır. Kararlı bir biçimde niyetini açık etmeliyiz."
"Niye" diye soran Castro, "Latin Amerika halkları arasında kardeş katlini kışkırtmakta ısrarcı mısınız? "Irakta, 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri, kendi demokrasisini ve imparatorluğunu korumak için 500 milyon nüfuslu Latin Amerika'da kaç kişinin ölmesini öneriyor?" diye ekledi.
Bugün basındaki kimi haberlere güncel kimi ekler yaparak düşündüklerimi paylaşacağıma söz verdim.
"New York, 13 Mart (ANSA) New York Times'a göre, Condeleezza Rice'ın Güney Amerika gezisinde Arjantin'in yer almaması, Washington'un Buenos Aires'e olan kızgınlığının bir başka işaretidir. Gazete, Rice'ın Brezilya ve Şili'ye bu hafta ziyaretlerde bulunacağını ancak program dışı bırakılan tek ülkenin Arjantin olduğunu yazdı.
'Arjantin'in es geçilmesi, Washington'un yeni Kirchner hükümetinden rahatsızlığını ortaya koymaktadır. Kirchner, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile ilişkilerini sıkılaştırırken, Venezuela makamları tarafından ülkeye illegal olarak gönderilen 80 bin dolarla ilgili olarak ABD hakkında "Siyasi Amaçların Birleşik Devletleri" suçlamasında bulundu.
New York Times, bu parayı "Venezuela'nın Kirchner'in kampanyasına yaptığı gizli bir yardım olabileceği" şeklinde değerlendirdi.
Brasilia, 13 Mart (EFE) Condoleezza Rice yaptığı bir konuşmada, Kolombiya'ya komşu olan ülkelerin, FARC gerillalarına karşı gerekli önlemleri alma konusunda kararlı davranacaklarını umduğunu belirtti.
Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Bu bölgesel sorunla (Güney Amerika'da) yakından ilgileniyoruz" diye konuşan Rice, Amorim ve devlet başkanı Luiz Inacio Lula de Silva ile yaptığı toplantıların ardından yaptığı açıklamada "Ülkeler, içeriden ya da dışarıdan tehdit altında olmamalıdır. Bizler teröristlerin masum insanları öldürmesini engellemek zorundayız" şeklinde bir açıklama yaptı.
"BRASILIA, 13 Mart (ANSA) ABD yetkilisi, ABD hükümetinin Brezilya Devlet Başkanı Lula ve Şili Devlet Başkanı Bachelet gibi solcu liderlerle iyi ilişkiler içinde olduğunu belirtti. Basın toplantısının ardından, Rice ve Şansölye Celso Amorim, Itamaraty Palas'ta öğle yemeğinde biraraya geldiler.
"BRASILIA, 13 Mart (AP) - Rice bu açıklamaları George Bush'un Kolombiya ve Ekvador arasındaki krize dair yaptığı değerlendirmenin ardından yaptı. Bush, Kolombiya ve Ekvador arasındaki gerginliği, "Caracas hükümetinin provokatif davranışlarının en savaşçıl örneği" şeklinde değerlendirmişti.
Washington, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'e dönük üslubunu sertleştirirken, Güney Amerikalı müttefiklerini terörizme karşı verdikleri mücadeleden ötürü de tebrik etmeyi de ihmal etmiyor.
Rice, Brezilya'da, güvenlik konseyinin gelecekteki bileşimine dair yürütülen tartışmaların ardından yaptığı açıklamada ABD'nin, Brezilya'nın konseye katılımına karşı çıkmayacağını açık bir biçimde ifade etti. Ancak bu desteğin, ABD'nin stratejik ve ekonomik ortağı olan Japonya'nın tutumuna bağlı olduğunu belirtti.
"SANTIAGO, 13 Mart (AFP) - Condoleezza Rice, Cuma günü Şili'ye bir ziyarette bulunacak. Rice, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve bölgesel durum hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere Devlet Başkanı Michelle Bachelet ile görüşecek.
"Perşembe günü Brezilya'ya yaptığı ziyaretin ardından Rice, cuma öğleden sonra Santiago'ya geçecek. Şili'nin başkentinde 6 saat kalacak olan Rice, aynı gün Washington'a geri dönecek ve daha sonra Moskova'ya hareket edecek."
Aynı haber kaynağına göre, Santiago'daki ABD elçisi Paul Simons şu şekilde bir açıklamada bulundu:
"Böylesine yoğun bir program içinde Şili'ye ziyarette bulunması, mevkidaşı Şansölye Foxley ve Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmelerde sunduğu önerileri ne kadar ciddiye aldığının bir göstergesidir."
Diplomat, düzenlediği basın toplantısında "Brezilya ve Şili'nin ABD'nin yakın dostları ve stratejik müttefikleri olduğunu" sözlerine ekledi.
"Şilili yetkililer ile görüşmelerinde Rice, ikili ilişkilerin yanı sıra, Kolombiya ordusunun Ekvador topraklarına yaptığı baskınla ortaya çıkan ve FARC lideri Raul Reyes'in ölümüyle sonuçlanan krizin ardından bölgesel durum hakkında da değerlendirmelerde bulunacak."
Simons, "Bölgesel durum hakkında da görüşmelerde bulunulacak" diye ekledi.
"Rice ayrıca, Santiago'da, Şilili mevkidaşı ile birlikte, 21. Yüzyıl için Şili-Kaliforniya Planı diye adlandırılan ve Şili ile ABD arasındaki coğrafi, iklimsel ve üretime dayalı benzerlikleri avantaja dönüştürmek üzere hazırlanan anlaşmayı gündeme getirdi.
Büyükelçi Simons, herhangi bir detay vermeksizin, "Anlaşmanın alışılagelmişin dışında olduğunu ve tamamıyla Foxley ve Rice arasındaki kişisel diyaloğun ürünü olduğunu paylaştı.
Genellikle "ağzından kaçırdıklarıyla" dikkat çeken ABD'nin Şili Büyükelçisi Simons'un sözünü ettiği plan, henüz Şili hükümetince halka duyurulmadı. Hangi konularda neleri karara bağladığı net olmayan plan şu haliyle Bin Bir Gece Masalları'ndan fırlamış bir fantezinin ötesine geçebilmiş değil.
İnternet'te, Rice'ın ziyareti konusunda da oldukça fazla sayıda haber yer aldı. 13 Mart günü, şu haberler göze çarpabilir:
BBC Dünya- Londra, İngiltere. "Rice: "Rice: Sınırlar, Saklanma yeri olamaz"
Terra - Haber Portalı, İspanya. Rice Brezilya'da ABD'nin Kolombiya'nın yanında olduğunu ve FARC'a karşı olduğunu teyid etti."
Alarde - Brezilya'dan bir gazete. ABD, Güney Amerika'nın güvenlik planına arka çıkıyor.
El Observador - Venezuela'dan bir gazete. "Rice, Venezuela ile FARC arasındaki ilişkilere dair ABD Enformasyon Bürosu'nun açıklamalarında ısrarcı"
Ansalatine - İtalyan Haber Ajansı - "Rice'dan FARC'a karşı birlikte mücadele teklifi."
BBC Dünya - Londra, İngiltere. "Rice'dan Stratejik Ortaklara ziyaret"
El Nuevo Diario - Nikaragua'dan bir gazete. "ABD, Rice'in gezisi boyunca Chavez karşıtı söylemini daha da derinleştiriyor.
AFP - Fransız Haber Ajansı. "Rice, Şili'yi ziyaretinde ikili ilişkileri güçlendirecek ve bölgesel durum hakkında görüşmelerde bulunacak.
EFE - İspanyol Haber Ajansı. "Rice Brezilya'da ABD'nin Kolombiya'nın yanında olduğunu ve FARC'a karşı olduğunu teyid etti."
AFP - Fransız Haber Ajansı. "Rice: ABD, Chavez ile FARC arasındaki ilişkileri değerlendirmektedir ve harekete geçecektir."
La Prensa - Arjantin'den bir gazete. "ABD uyardı: Sınırlar saklanma yeri olamaz."
14 Mart, O Estado de Sao Paulo, Brezilya'dan bir haber sitesinde art arda üç makale yayınlanıyor: "Zamansız müdahale" "Rice, Bahia'da Afrika Turizmini değerlendiriyor" ve "Amorim ve Condi hata yapıyor"
O Globo on Line - Brezilya TV Kanalının web sitesi. "Condoleezza: Sınırlar, "saklanma yerleri" değildir".
El Mercurio - Şili'den bir gazete. "Bugün ülkeye gelecek olan Rice, Şili hükümetiyle görüşmesinde, Kosova'ya barış gücü için asker yollanması talebinde bulunacak."
Cronica Digital - Şili'den bir haber sitesi. " Havuç ve Sopa politikası: Condoleezza Rice'ın Şili Gündemi."
Condoleeza Rice, bizzat şu soruları cevaplamalıdır: Küba tarafından yollanan bombalarla kaç Amerikalı öldürülmüştür? Bir tek tuğla dahi zarar görmüş müdür ülkemizden giden bir bombayla? Niye adımız o çok saçma terörist ülkeler listesinde yer alıyor? O liste ki bugün Venezuela'yı da içine almak istiyor. Ülkemize karşı terör uygulayanlar kim? Yolcu uçaklarını havada patlatan, sabotaj eylemlerinde bulunan, paralı askerlerle işgale soyunan, bombalar ve savaşlarla etrafa tehditler savuran, ekonomik abluka ile binlerce yaşama ve yüz milyarlarca dolarlık zarara yol açanlar kim?
"Irakta, bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri, kendi demokrasisini ve imparatorluğunu korumak için 500 milyon nüfuslu Latin Amerika'da kaç kişinin ölmesini öneriyor?
Şu bir gerçek ki, Bush ve şürekası, dış politikada, 1972'de görevinden ayrılan Nixon'dan dahi daha beter bir kapana kısılmıştır. Irak'taki kanlı savaş ile buna karşı olan ABD halkı, tüm bunlar çelişkilerle dolu bir tabloyu ortaya koymaktadır: ABD'nin bozulan imajı ve hammadde arayışıyla başlatılan savaşları durdurmanın imkansızlığı; dolar ve altının değeri, paradaki devalüasyon ve enflasyon, tüketimi özendirme ile tüketiciyi satın alma gücünden yoksun bırakma, etanol üretimi ile dünyadaki açlık, faşist yöntemler ile demokrasi demagojisi, işkence ve gizli hapishaneler ile insan hakları, çevre kirliliği ile nesli tükenen türlerin hayatta kalma hakkı, bilimin, sağlığın gelişimine katkıları ile aynı bilimin insanlığı kitlesel olarak ortadan kaldırmak ya da değersizleştirmek için kullanılması, beyin göçü ile az gelişmişlik kıskacındaki yoksul ülkeler, petrol fiyatları ile artan enerji israfı, Kasım seçimleri ile sınırlarda ölen Latinoların sayısındaki artış...
Bu liste uzatılabilir. Bu, özünde, yaşam ile ölüm arasındaki çelişkidir.
Bugün, 16 Mart Pazar günü, Juventud Rebelde'de yayınlanan belgeler üzerinden dün akşam (Cumartesi) hangi muhabirlerin haber yaptığını okuyabiliriz.
Açık bir biçimde görülmektedir ki, hiçbir kapitalist haber ajansı, FARC liderini öldürüp parmaklarını keserek başsavcılık tarafından önerilen 2.6 milyar dolarlık ödüle sahip olmaya çalışan eski bir gerilla olan Pedro Pablo Montoya hakkında tek bir kelime yazmamıştır. Bu kişi, muhtemelen Yankiler tarafından sızdırılan bir ajandı. Bu konu, etik sonuçları açısından oldukça büyük bir tartışmaya yol açmıştır.
Condoleeza Moskova'ya gidiyor. Bush, Nisan ayının ilk günlerinde Ukrayna ve Bükreş yolculuğa hazırlanıyor ve gezisini Sırbistan'ın komşusu Hırvatistan'da bitirecek. Hatırlanacağı gibi çok kısa bir zaman önce, hem kültürel değerler hem de maddi kaynaklar açısından Sırbistan için yaşamsal önem taşıyan Kosova Bölgesi, emperyalist bir planla ülkeden koparılmıştı.
McCain, sekizinci kez Irak'a adım attı. Ziyaretin amacı, Bush'un şimdiden 3 trilyon dolara, milyonlarca masum insanın yaşamına, bir o kadarının yerlerinden edilmesine, pek çok Amerikalının ölmesine ya da sakat kalmasına mâl olan savaşına destek vermek.
Emperyalist liderler ve yetkililer, büyük bir iştahla çevrelerindeki herkesi vahşi güçlerinden aldıkları güvenle tehdit etmeye kalkışıyorlar. Ancak, ABD imparatorluğu kalıcı değildir. Bununla beraber kolay vazgeçmeyecektir; kana susamıştır. Biz onun gerçek yüzünü teşhir etmeye, kararlıyız.
prensa latina/iyi bilgi
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.