T a r a f s ı z D e ğ i l i z

cimri de olmayalım, israf da etmeyelim...

Cimri de olmayalim, israf da etmeyelim... Iktisadin lugat manasi, "amelde itidal"dir. Kast kelimesinden turetilmistir. Istedigini iyi bilen, egilip bukulmeden onu gerceklestirmeye calisan... Iktisat, istenen seyi iyi bilmek manasina geldigine gore muslumanin istedigi de Allah'in rizasini kazanmak olmalidir. Islamiyet, paraya, mala, sokaga, carsiya, pazara mudahale eden bir dindir. Kur'an-i Kerim'de, "Onlar harcadiklari vakit cimrilik de israf da etmezler." buyrulmustur. (Isra 29, Furkan 67) Hayatta en zor seylerden biri baskasina muhtac olmaktir. Baskasina muhtac olmamanin carelerinden biri de tutumlu olmaktir. Yemede, giymede, gezmede... Tuhaf bir durum var; insanlar en guzel yemekleri bol bol yiyorlar. Sonra da tedavi olmak icin yediklerinden daha fazlasini ilaclara veriyorlar. Pek cok baklava yedik, borek yedik, en guzel sekilde beslendik; onlarin hepsi gitti. Eskiden can bogazdan gelirdi; simdi can bogazdan cikiyor. Tasarruf, genis daireden dar daireye cekilirse tutumluluk olur. Para, kazanarak artirilamaz. Tutumlu kimse gelir gider dengesini iyi kurar. Gideri gelirinden azsa, o sahis mal mulk sahibi olur insallah. Peygamberlerden evliyalara, alimlere kadar tum Islam buyuklerinin butunu tutumlu kisilerdir. Cunku tutumluluk hayati kolaylastirir, bereketlendirir. Bugun iktisat, dunyanin en cok uzerinde durdugu bilim dali... Cunku iktisadin gucu olmazsa, koskoca devletin yapisi, sistemi, ekonomisi, her seyi bozulur. Maalesef modernizm ihtiyaclari artirdi. Evlerde bir tencere yemek pismiyor, bes tencere yemek pisiyor.
"Vallahi para icin degil"(!)

"Gayemiz hizmettir, para istemez"(!)

"Kefenin cebi yok"(!) Bunlar Asr-i Saadet'i anlamayan Muslumanlarin ifadeleridir. Basta Peygamberimiz olmak uzere sahabenin butunu Muslumanca bir hayat yasamislar. Helal kazanmak ve helale para harcamakta o kadar ileri gitmisler ki, Hazret-i Omer (radiyallahu anh) zamaninda zekat verecek fakir bulamamislar, kalplerini kazanmak icin gayrimuslimlere zekat vermisler. Biz de gayrimuslimden para alacak duruma dustuk... Insanlar serefini, izzetini esyadan aliyorsa onlari kotu gunler bekliyor demektir. Musluman'in serefi de, izzeti de ilminde ve ahlakindadir. Mobilyasi pahali olan itibar goruyorsa, o toplum yikilma yolundadir. Herkes imkanlari nispetinde hayatini tanzim etmeyi bilmelidir. Esyayla ovunmek, esyayla mutlu olmak Islam'a aykiridir. Bu hatali yasayis, fakir zengin ayrimini dogurdu. Devletler, milletler savasi bitti, tabaka-i beser savaslari basliyor. "Bir sey, butunuyle elde edilemezse butun butun de terk edilemez" sirrinca, Islam nizami icinde bulunmayan kimseler, en azindan kendi sahislarinda ozel hayatlarinda Islam iktisadini yasayabilirler.Modaya tabi olmak, esyadan huzur beklemek, rahata duskunluk; bunlar hastaliktir. Bir insan kendini idare edemezse, baskasini nasil idare etsin?
Ne garip bir hal icine dustuk; Peygamber'i mudafaa edenler, Peygamber'e tabi olmuyor...

-Alinti-
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.