T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Lale ve turuncu ve kara

Lale ve turuncu ve kara

Yazar: ali ömer akbulut

Arapçada lale ve Allah lafzı aynı harflerle yazılır ve ebcedi değerleri de aynıdır. Bu yüzden önemlidir ve hilkati temsil eden en güzel çiçek kabul edilir. İşte bundandır şair şöyle der:

Mazhar-ı ism-i Celâl olmasa hakkâ lâle
Bulamazdı bu kadar rütbe-i vâlâ lâle

Lale yaratılışı temsil etmesi yönüyle aynı zamanda Yunus'un işaretine istinaden yaratılana sevgi ve şefkatin [siz ona barış da diyebilirsiniz] de sembolüdür. Laleyle aynı kökten gelen eğlal bağlılık anlamı taşır ve teslimiyet ifade eder. Buna bağlı olarak hemen hatırlanmalıdır ki lalenin şekli de elif misalidir, tabii ki Tevhidi anlatır. Elif deyince aşk hatıra gelmez mi; aşığın vazgeçilmez yaranıdır lale. Bütün alemin güzelliğini taşır üstünde lale:

Yoktur bu âb u tâb ne mihr ü ne jâlede
İzhâr-ı kudret eylemiş Allâh şu lâlelede

Yaratılıştaki sanatın esrarına kapılmış olarak hayretten diliniz tutulurda Sanatkarı bir an hatırınızdan çıkarmazsanız şükür haliyle koskocaman bir Elhamdülillah çekebilirsiniz hayret makamında. Bu teşekkürün lütfettiği şevkle hilkatteki esrarı ortalıkta bir yerde, gündüzün aydınlığında arama gafletinden kurtulup baştan ayağa nur kesmiş karaşın karasıyla apaydınlığın mecraı, menbaı gecede ararsanız lalenin yapraklarının içinde perdelediği karasına vardınız demektir. Lale Leyl'de, gecede açar; gece sevdadır Leyla'ya. Kainat dürülür, âlemler açılır önünüzde hikmete ram olursunuz; Lale aşktır Mevlâ'ya. Lalenin içindeki katran karası aşkın yıldırımına uğramış yanmışlıktır. Bundandır başka değil ancak laledir aşkı anlatan:

Lâle-hadler yine gülşende neler etmediler
Servi yürütmediler; goncayı söyletmediler

Doğrulabilirsiniz artık, doğrultun ellerinizi, perestişle ürperin. Yaprakların göğe doğru uzanışı gibi ellerinizi maveraya doğrultup istek ve iştiyakla gülümseyebilirsiniz. Artık erbabının ferâhâver buyurması gibi yarana ferahlık, ruh dinginliği dağıtabilirsiniz. Turuncu açar yani laleniz. Turuncu bu irfanın ve vardığınız noktadaki zevkin temsilcisidir. Halk içinde Hakk'la berabersiniz demektir turuncuysa renginiz. Cemal yüzünüze yansımış renginiz iç huzuru vermiştir cana, canana. İrfan kalbiniz istila etmiş, kalbiniz içinizde doğrulmuş ve özünüzü aşikar eyleyerek taşıp coşmuştur; esvabınız coşkunluğunuzdur, coşkunluğunuz irfanınız gibi turuncu. Gece açan karaşın karası, renk değil renksizlik alametidir. Kemal sahibi arınmıştır renklerden, çünkü Allah'ta fanidir. Haktan halka döner lakin, dönünce halka şefkatle onun taşıyabileceği, şevk alabileceği bir renk taşır; turuncudur halka dönen Hak aşığının rengi. Hilkatin ve kulluğun coşkusuyla O'ndan ayrılığın hüznü yansır arifin yüzünden.

Tüm bunlar arif bir sanatkarın elinde, onun gönlünün coşkusunu yansıtan bir sunum olur çıkar aşka adanmış başka gönüllere.* Seçkin bir örnektir, zira azdır benzeri ve dahi bir irfan ehlinin haline tercüman olmaktır muradı. Arifin yüzünden yansıyan hilkatin ve kulluğun coşkusuyla O'ndan ayrılığın hüznüdür.

…………………………..

* Meraklısına dipyazı: Bu yazı, İnsan Yayınları'nca yayımlanan Seyyid Hüseyin Nasr'ın otobiyoğrafisi olan Ebedi Hikmetin Peşinde adlı kitabın o güzelim kapağının yol açtığı hislere tercüman olsun için yazılmıştır. Hakiki güzel nelere kadirdir anlaşılsın için ve dahi bu güzel kitap kapağını sunan, aynı zamanda kitabın da tercümanı olan sanatkara [Harun Tan] teşekkür içindir

--
```````````````````````````````````````````````````````````
Tebevolum
Enebihebbek
Everything for him
``````````````````````````````````````````````````````````

http://www.youtube.com/v/5uO5ueLr65A
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.