6 Mayıs 2008

İSLAM TARİHİ ... Hz. İSHAK (as.)

İ S L A M T A R İ H İ
Hz. İSHAK (a.s.)


İbrahim (a.s)'ın Hz. Sâre'den doğan ikinci oğlu.
Hz. Sare'nin çocuğu olmadığı için kocasına cariyesi Hacer'i hediye etmiştir. Hz. Hacer Hz. İsmail'i doğurunca, Hz. Sare üzülmüştür. Hz. İbrahim yüz yirmi yaşında Hz. Sâre doksan yaşında iken Allah'ın bir lütfü ve mucizesi olarak İshak (a.s) doğmuştur (bk. Hakim, Müstedrek, 11, 556).
Kur'an-ı Kerim'de bu olay şöyle anlatılır: "And olsun ki, elçilerimiz İbrahim'e müjde ile gelip; "Selam", dediler. O da "Selam" dedi ve eğlenmeden gidip kızartılmış bir buzağı getirdi. Onların ellerinin buna uzanmadığını görünce hoşlanmadı ve kalbine bir korku geldi. Onlar "korkma biz lut kavmine gönderildik" dediler. İbrahim'in ayakta duran zevcesi güldü. Biz de ona İshak'ı ardından da torunu Yakub'u müjdeledik. Kadın "vay, kendim koca bir karı, şu zevcimde bir ihtiyar iken ben mi doğuracakmışım? Bu doğrusu pek şaşılacak bir iş" dedi. Melekler "ey evin hanımı, Allah'ın rahmeti ve bereketleri üzerinize olmuşken, nasıl Allah'ın işine şaşacaksın. O Hamid ve Meciddir" dediler." (Hud, 11 /73)
İshak (a.s)'ın tarih kitaplarında anlatılan şemaili şöyledir. Uzun boylu, kara gözlü, buğday benizli, yüzü güzel, konuşması düzgün, saçı, sakalı bembeyazdı. Siret ve sureti babası İbrahim (a.s)'a benzerdi (Hakim, Müstedrek, 11, 557). Hz. İshak'ın Yakub ve 'Ays adında iki oğlu olmuştur. Yakub (a.s) daha güzel yüzlü, daha düzgün konuşmalı ve zarafet ve güzelliği daha çok olandı. Ays, Rumların yaşadığı bölgede ikamet etmişti (Hakim, Müstedrek, 11, 557).
İshak (a.s) Kur'an-ı Kerim'de de övülmüştür: "Ey Muhammed; güçlü ve anlayışlı olan kullarımız İbrahim, İshak ve Yakub'u da an! Biz onları ahiret yurdunu düşünen samimi kimseler kıldık. Doğrusu onlar bizim yanımızda seçkin, iyi kimselerdir." (Sâd, 38/45-47)
İshak (a.s) babasının ölümünden sonra Şam bölgesine peygamber olarak vazifelendirilmiş, Allah'u Teala onu seçkin ve hayırlı bir insan eylemiştir.
"İbrahim'e salihlerden bir peygamber olmak üzere de İshak'ı müjdeledik. Hem ona hem de İshak'a feyz ve bereketler verdik. Her ikisinin neslinden iyi hareket edeni de vardır, nefsine apaçık zulmedeni de vardır." (es-Saffat, 37/112, 113)
Hz. İshak rivayete göre yüzaltmış yaşlarında bu günkü Filistin'in bulunduğu bölgede Kudüs yakınlarında vefat etmiş, babası İbrahim (a.s)'ın Mezradaki kabrinin yanına defnedilmiştir. (İbnu'l-Esîr el-Kâmil fi't- Tarih, 1, 127).

Not:

GENÇ DÜŞÜNÜRLER AKADEMİSİ'nin değerli üyeleri;
Şuan itibariyle mail grubumuzda 16.150. üye var ve bu mail sizinle birlikte tüm üyelere ulaşıyor. Ayrıca üye olması istenen, sıra bekleyen, yaklaşık 20.000. kadar kişi var ve hergün bu sayı da artıyor...
Mail Grubumuz hakkında kısa bir tanıtım yapma gereği duydum. Çünkü uzunca bir zamandan beri genel tanıtım yapmamıştık. Yayınlarımızdan ve MSN yolu ile tanışmalardan niyetlerimiz, yolumuz, amacımız net anlaşılmaktadır ama yine söylemiş olayım. Rabbimize layıkı ile kul, Efendimiz Hz. Muhammed (as)'a layıkı ile ümmet olmak için öğrenmemiz, hatırlamamız gerekenleri öğrenmek, hatırlamak ve pekçok kimsenin çok çok başka alanlarda kullandığı bu internet işlerini Rabbimizin izniyle O'nun yolunda razı olacağı şekilde (inşAllah hayırlı olur ve Rabbimiz razı olur) değerlendirmiş olmak...
Üç ana konuda yayın yapıyoruz.
Bunlar; Hz. Adem (as) döneminden başlayarak, yukarıda okuduğunuz Hz. İshak (as) dönemine kadar geldiğimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) dönemine kadar gelip, o dönemi daha ayrıntılı işleyeceğimiz İSLAM TARİHİ konusu. Bilmemiz, öğrenmemiz, hatırlamamızda dünya ve ahiret hayatımız açısından fayda olan konuları, KELİMELER-KAVRAMLAR başlıklı bölümde yayınlıyoruz. Alfabetik olarak devam ettiğimiz konuda da "H" harfindeyiz. Ayrıca MEŞHUR 40 HADİS ile başladığımız HADİS-İ ŞERİF yayınımız var. Bu bölümde de KIRK HADİS ile başladık ve bitmek üzere. Daha sonrada Hadis-i Şerif dersimize Tek tek konuları ele alarak devam edeceğiz.
Bunların dışında da ayda bir kitap tanıtımı, şiir, dinleti... Mail Grubumuzun anlayışlarına, ilkelerine uyan, yahut ters düşmeyen etkinliklere, seminerlere, sempozyumlara, tiyatrolara, gezilere, tanışma toplantılarına katılım davetiyesi, duyuru ve ilanlar...
Yine yakın zamanda yayına başlayacağımız ve çok daha seviyeli konuların işleneceği AKADEMİ 2 adındaki mail grubumuza mevcut mail grubumuzdan çok sayıda kardeşimizin katılacaktır. Hem tanışmalar-görüşmeler artacak, sanaldan basamak çıkılacak, hem de yayınlanan dersler gerçekten çok daha önemli, faydalı, gerekli konularda ve daha detaylı olacaktır...
Ayrıca başlangıç yapılarak diğer illerdeki kardeşlerimize de örnek olacak şekilde, sadece mail yolu ile davetiye alanların katılacağı, şimdilik başka hiç bir yolla ilan, duyuru, davet yapılmayacak şekilde çok ciddi katılımlarla, düzenli periyodlarla, büyük konferans salonlarında saygın-seçkin yazar, düşünür, uzman ve hocalarca sunumları yapılacak seminerler başlatmak inşAllah. Bu konuda fikir ve önerilerinizi lütfen detaylı şekilde bizimle paylaşın. (Hangi konularda seminerler düzenlersek, kimlere sunumlar yaptırırsak, İstanbuldaki hangi mekanları kullanırsak? Nasıl bir zamanlama seçersek? daha faydalı,hayırlı ve verimli olur? Ayrıca çevrenizdeki yakın arkadaşlarınızla toplu katılım imkanınız varsa özellikle belirtirseniz, toplu katılımlar için ulaşım konularını da değerlendirebiliriz.)
Bir de (yine diğer illerdeki kardeşler kusura bakmasınlar) bahar geldiği için İstanbuldaki kardeşlerle güzel bir piknik yapalım. Bu konuda nasıl bir program izleyelim. Programın içeriği nasıl olsun, nereye gidelim? :) yemekte, mangalda neler olsun? :) ailece mi olsun?... Oyunlar? Ulaşım? (kardeşler lütfen herkes düzenler bende katılırım diye düşünmeyin ve bizzat ev sahibi gibi aklınıza gelen tüm detayların düzenlenmesinde görüş bildirin...Böyle bir piknik organizasyonuna kimler katılabilirse özellikle de belirtsinki detaylarını o çerçevede düşünebilelim)
Fikir ve önerilerinizi irtibat mail adresimiz actiontime1@hotmail.com a bekliyorum...
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu maili Genç Düşünürler Akademisine üye olduğunuz için aldınız. Tanışmak için aşağıdaki mail adresini MSN nize ekleyebilir, her konuda fikirlerinizi, bilgilerinizi paylaşabilir yahut mail almak istemezseniz irtibat kurabilirsiniz...
actiontime1@hotmail.com
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.