8 Mayıs 2008

Liderini arayan şehir

F. BURAK KAREN

Liderini arayan şehir

Bir şehir düşünün…

Dostluklar, yaşanmışlıklar, hatalar, kızgınlıklar, kırgınlıklar, sevinçler, gözyaşları ve kahkahalarıyla sevdamız olan, vazgeçilmezimiz…Bir şehir düşünün… Türkiye devletinin temellerinin atıldığı fakat sahipsizlikten temelleri sarsılan, gözyaşlarıyla avunan… Bir şehir düşünün… Son yıllarda büyük irtifalar kaybeden, millete şifa getirecek çapta bir siyasi, ekonomik kurtuluşa giden yolu açacak bir lideri çıkaramayan...Bu şehir güven ve istikrar unsuru olan, cesareti, mertliği, sadakati, vefası, erdemi ile simge olmuş, marka olmuş dadaşlar diyarı Erzurum'dur.

Bu şehir ki; GSMH'dan aldığı pay itibariyle 64. sırada olan, satın alma gücü bakımından 74. sıraya kadar düşen, kişi başına düşen gelir Türkiye geneli için ortalama 5 bin 600 dolar civarında iken, bu rakamın bin dolar civarında seyrettiği, işsizliğin, istihdama yönelik yatırımın olmadığı, nitelikli göçün her geçen gün arttığı gariplikler mıntıkası haline gelen/getirilen tükenmez sevgi ve karşılıksız saygı diyarı Erzurum'dur.

Bu şehir bazen maskeli, bazen de açıktan açığa kendini gösteren eski oluşumları hüsranla sonlandırmaya niyetli.

Bu şehir mutlak hakikati yakalamaya kesin kararlı. Ey ehli vatan. Uyan!...Bu şehir ki; milleti gibi düşünmeyen, milleti gibi inanmayan fakat köprüden geçinceye kadar "mantığının zavallısı" olan siyasiler gördü.Bu şehir ki; millet adına konuşurken onun gerçek ihtiyaçlarını, değerlerini, isteklerini, duygularını, inançlarını, yaşam alanlarını dikkate almayan ve maharetli bir hokkabaz edasıyla kendi dünyasının terennümlerini milletin duygularıyla değiştiren "ruhu çalınmış" siyasiler gördü.Bu şehir ki; birçoğu "kaht-ricalin" ve ayak oyunlarının çocuğu olan nice lider görünümlü "cüceler" gördü.Bu şehir ki; politikaları fiyasko ile sonuçlanmış, şehri birbirine kenetleyememiş ve tamamen dışarıya bağımlı politikalarla hareket eden nice başkanlar gördü.Fikren çürüyen, ahlaken batan, ekonomik olarak dibe vuran bu şehir ki; hissi ve fevri reaksiyon gösteren, varlığımızın temelini teşkil eden milli müesseselerimize, milli örf ve adetlerimize, dini şeâirimize, milli secâyamıza karşı cephe alıp yalan girdaplarında hamasi nutuklarla inkârda, günahta ve düşmanlıkta yarışan nice "maskeli yüzler" gördü. Yüreğe, iradeye, ruha hasret gittiğimiz şu günlerde, bu halk yıllardır kendilerini "sözde" yöneten, lakin kargaşadan başka bir miras bırakmayan nice liderler, dar kalıplarında köhnemiş nice bürokratlar gördü. Bu simsiyah yalnızlıkta herkes karanlıklara esir ve herkes birbirine teslimiyet salıklamakta.. Kitlelerin fikir semaları tersine dönmüş gibi; köstebek deliklerinde dolaşırken yıldızlararası seyahat rüyaları görüyorlar.Siyaset kirlenmiş, politikacı kalitesizleşmiş. Hâsılı, bu koskoca şehir başıboşların elinde ve bir baştan bir başa lidersizlikle kıvrım kıvrım...

Şimdiye kadar rüyaları ve hülyalarıyla oynanmış yığınlar pusuya yatmış, bir daha mı vehmiyle köşeye sıkışmış ve ümitsizliklerini, donanımlı şahıslarla giderebileceklerini düşlüyorlar. Kaos ve keşmekeşten kurtuluş için umut besliyorlar. Son siyasi gelişmelerin yol açtığı belirsizliğin tedirginliği şehrin üzerinde kara bulut gibi dolaşmakta. Fakat entrikalar ve siyaset oyunları bu yürüyüşü engelleyemeyecek. Çözülmez bir dilemmaya dönüşen beklentiler nihayet bulacak. Toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç duyan bir siyasi yapı, ilke merkezli siyaset anlayışı, millete şifa getirecek bir zihniyet ve mutlak inkılâp gerçeği halkın vazgeçilmezleridir artık. Şehrin bütün sorunlarını kökünden hallü fasl eyleyecek, milletin derdini dert edinecek, halkın gören gözü, işiten kulağı, tutan eli, haykıran sesi olacak lideri keşfederek, etrafında birleşerek fikir ve eylem birliği içinde mutlak hakikati yakalamak, bulunamayanı bulmak tek gayedir. Hedef herkesin tek ve mutlak istikamet üzerinde bulunması, kinden sevgiye, pişmanlıktan mutluluğa uçacak kanatlar edinmesidir.

Erzurum'un siyasette yeniden yapılanmasını gerçekleştirecek, halkın sağduyusuna güvenecek, beklenti ve isteklerini değerlendirecek bir vatan evladına ellerimizi uzatmak geleceğimiz adına "kurtuluş reçetemiz" olacaktır. Şehri ve sorunlarını yakinen bilen ve bir dönem bu sorunlarla cebelleşmiş, hayatın içinde yoğrulan, zengin sofraları yerine halkla hemhal olmayı yeğleyen, çevresiyle barışık, sözü, nazı, hatırı sayılır ve dürüstlüğünden emin olunan, bilgili, cesaretli, sağlıklı, bir Dadaş'a şehri teslim etmek mutlak zarurettir ve elzemdir.

Şehrin simâsını değiştirecek projelerini gerçekleştirmek için önüne gelen engelleri aşabilecek, zamanla yarışıp hatta birkaç adım önde koşmayı göze alabilecek azme ve kararlılığa sahip olan, kanı kıpır kıpır kaynayan, ateşi kimisini yakarken, kimisine de şifa olacak bir lidere sahip çıkmak içinde bulunulan fakru zaruret halinin tek çaresidir. Şehrin sosyo-ekonomik rezervlerini iyi bilen ve bunları harekete geçirip, şehrin ihya olması için icraatlar ortaya koyabilecek beyne, zekaya, bilgiye ve tecrübeye sahip olan, yerel refahın artırılması için temel stratejiler geliştirebilecek, şehre yatırım çekebilmek için özel sektörle barışık olacak, iyi ve rasyonel ilişkiler geliştirebilecek bir Reis'e teslim olmak mutlak gerçektir. Son yıllarda büyük irtifalar kaybeden şehre yatırım bilincini aşılayacak, girişimcilik ruhunu geliştirecek, küçük sermaye sahiplerinin bir araya gelip kolektif bir yapı oluşturmasını başaracak, üniversite sanayi işbirliğini sağlayacak, beyin göçünü önleyecek ve kalkınmış bir Erzurum hedefine hizmet edecek bir siyasiye sahip çıkmak vazgeçilemez şarttır.

Dâhili ve harici sorunların tahakkümünden şehri kurtaracak, kalkınma mücadelesinde rol üstlenecek bir vatan evladı etrafında kümelenmek kurtuluşa açılan tek kapıdır.

Gerisi lâfu güzaftır.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.