Muktedir siyasetin başarısı

Muktedir siyasetin başarısı

 

İlk defa Saadet Partisi'nin kamuoyunun gündemine getirdiği mayınlı arazilerle ilgili tasarı büyük tepki çekince, baskılara daha fazla direnemeyen AK Parti iktidarı, geri adım atmak zorunda kaldı.


Muhalefet partilerinin yanı sıra AKP tabanından da sert eleştiriler alan Türkiye- Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesi ve işletilmesine ilişkin yasa tasarısında hükümet gelen baskılar karşısında daha fazla direnemeyerek, tasarıyı askıya aldı. Dün de Meclis'te görüşülemeyen tasarının, tekriri müzakere sonucu mu yoksa yeniden komisyona havale edildikten sonra mı yasalaşacağı önümüzdeki hafta belli olacak.

 

"Yapıcı muhalefet anlayışımız sürecek"

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, mayın temizleme ihalesiyle ilgili tasarının geri çekilmesinin Saadet Partisi'nin muktedir siyasetinin başarısı olduğunu söyledi.  Kurtulmuş, "Şimdi yapılması gereken, mayın temizleme işi ile tarımsal alanın kullanımının iki ayrı ihale şeklinde düzenlenmesi başta olmak üzere tasarının yeniden ele alınmasıdır. Saadet Partisi olarak bundan sonra da yapıcı muhalefet anlayışımızı sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

 

Kamuoyunun gündemine ilk olarak Saadet Partisi'nin getirdiği mayınlı arazilerle ilgili tasarı nedeniyle gelen baskılara karşı daha fazla direnemeyen AKP iktidarı, geri adım atmak zorunda kaldı. İki hafta boyunca Meclis'te sessiz sedasız görüşülürken; tasarının getirdiği sakınca, tehlike ve çelişkileri, kapsamlı bir basın toplantısıyla duyuran Saadet Lideri Numan Kurtulmuş, Meclis dışında olmasına karşın Saadet Partisi'nin muktedir siyaset anlayışını 'tasarının askıya alınmasıyla' bir kez daha gösterdi.

 

Hükümetten geri adım

Muhalefet partilerinin yanı sıra AKP tabanından da sert eleştiriler alan Türkiye- Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesi ve işletilmesine ilişkin yasa tasarısında hükümet gelen baskılar karşısında daha fazla direnemeyerek, tasarıyı askıya aldı.  AKP milletvekillerinin de tasarıya yönelik pasif direnişinin etkisiyle, tasarının daha önce oylanarak kabul edilen "ihale işlemlerini" düzenleyen 2. maddesinin salı günü yeniden ele alınması kararlaştırıldı. Saadet Partisi'nin ve kamuoyunun özellikle üzerinde durduğu 'mayınların temizlenmesi karşılığında bu arazilerin ihaleyi alan firmaya organik tarım gerekçesiyle 44 yıllığına devredilmesini' öngören düzenleme, yeniden değerlendirmeye alınacak.

 

Kamuoyu baskısı

TBMM Genel Kurulunda, Suriye kara sınırındaki mayınların temizlenerek, bu arazilerin tarıma açılmasını öngören kanun tasarısının görüşmeleri dün bir kez daha ertelendi. Genel Kurul, Başkanvekili Nevzat Pakdil, başkanlığında saat 11.00'de toplandı. Yoklama işleminin ardından, gündeme geçildi. Komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine, Suriye kara sınırındaki mayınların temizlenerek, bu arazilerin tarıma açılmasını öngören kanun tasarısının görüşmeleri ertelendi. Üç haftadır Meclis'te AKP'li milletvekillerini genel kurul salonunu sokmakta zorlanan AKP grup yönetimi, tabandan ve bölgedeki seçmenlerden gelen telefon ve e-mail yağmurları nedeniyle geri adım kararı aldı. Başbakan Erdoğan'ın da onayı alınarak, görüşmelerin ertelenmesi kararlaştırıldı.

 

Öte yandan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında bir araya gelen AKP, CHP, MHP ve DTP grup başkanvekilleri, tasarının Genel Kurul'dan geri çekilerek tekrir-i müzakere yapılması (yeniden görüşme) üzerinde uzlaştı. Ayrıca TBMM Başkanı Köksal Toptan da, tekrir-i müzakerenin önümüzdeki hafta Salı günü yapılması kararını aldı. Böylece Salı gününe kadar iktidar ve muhalefet partilerinin ortak bir noktada uzlaşma sağlaması için zaman kazanılmış oldu.

 

Öte yandan Muhalefetin mayın temizleme ve temizlenen arazinin kullanımı işinin iki ayrı ihale ile yapılması yönündeki tekliflerine direnen AKP grup başkanvekilleri, tartışmalı 2. maddedeki 'mayın temizliği işi ile organik tarım işletmeciliğinin' ayrı ihale edilmesine karşı çıkarak sadece 44 yıllık sürenin aşağı çekilmesi veya 44 yıllık kiralamadan belli bir kira bedeli alınması gibi teklifler getirdi. Ancak bu teklifler de, kabul görmedi. Tasarının, tekriri müzakere sonucu mu yoksa yeniden komisyona havale edildikten sonra mı yasalaşacağı önümüzdeki hafta belli olacak.

 

Saadet başı çekti

Saadet Partisi'nin meclis dışından yaptığı yoğun uyarı ve ikazlar ile özellikle kamuoyundan gelen baskılar sonucu Meclis'teki muhalefet partilerinin son 3 gündür yaptığı uyarı ve engellemeler nihayet sonuç verdi.  İki haftadır mayınlı araziler konusunu halkın ve medyanın gündemine taşıyan Saadet Partisi, meclis dışında mayınlı araziler tasarısının geri çekilmesinde en etkili muhalefeti yapan siyasi parti oldu.  Çok detaylı bir basın toplantısı düzenleyen Saadet Lideri Numan Kurtulmuş, bununla da yetinmeyip kalabalık bir eski vekil grubuyla Meclis'e çıkarma yaparak, önce Meclis Başkanı Köksal Toptan ile görüşmüş ardından AKP'li vekillere tarihi vebal hatırlatması yapmıştı.

 

Saadet, Fiili Anamuhalefet

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, mayın temizleme ihalesiyle ilgili tasarının geri çekilmesinin Saadet Partisi'nin muktedir siyasetinin başarısı olduğunu söyledi. 26 Ekim kongresi'nden sonra Saadet Partisi'nin bundan böyle muktedir siyasetin adresi olacağını vurguladıklarını hatırlatan Kurtulmuş, hükümetin geri adımını Millî Gazete'ye şöyle değerlendirdi:

 

"Bunun en son örneği Suriye sınırındaki mayın temizleme ihalesine ilişkin tasarıdır. Söz konusu tasarı 12 mayıs tarihinde TBMM genel kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Ancak 22 Mayıs 2009 tarihinde düzenlediğimiz basın toplantısı ile Türkiye'nin gündemine oturdu. Bu basın toplantısında Tasarıdaki çelişkileri ortaya koyduk. Mevcut haliyle tasarının Türkiye için getireceği tehlikeleri ayrıntılı şekilde kamuoyuyla paylaştık. Ancak yapıcı muhalefet anlayışımız gereği tekliflerimizi de somut maddeler halinde sunduk. 26 mayıs tarihinde de Meclis Başkanı sayın Köksal Toptan'ı ziyaret ederek bu konudaki görüşlerimizi kendisine ilettik.

 

Endişelerimizi ve önerilerimizi bizzat TBMM'de gündeme getirdik. Bizim bu çıkışlarımızın ardından Hükümet isabetli bir karar vererek 28 Mayıs tarihinde geri adım attı. Tasarıyı geri çekti. Hükümet doğru bir karar vermiştir. Bu kararını destekliyor ve yanlışta ısrar etmedikleri için teşekkür ediyoruz. Hükümet sağduyulu davranmıştır. Biz Saadet Partisi olarak doğru yaptıkları işte destek vermeye, yanlış yaptıkları yerde de en sert muhalefeti yapmaya devam edeceğiz. Şimdi yapılması gereken, mayın temizleme işi ile tarımsal alanın kullanımının iki ayrı ihale şeklinde düzenlenmesi başta olmak üzere tasarının yeniden ele alınmasıdır. Saadet Partisi olarak bundan sonra da yapıcı muhalefet anlayışımızı sürdürmeye devam edeceğiz".

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.