DEMOKRATİK İŞKENCE GEMİLERİ !



İngiliz The Guardian gazetesinin insan hakları kuruluşu Reprieve’in iddialarından yola çıkarak verdiği habere göre, ABD terör zanlılarını hapishaneye çevirdiği savaş gemilerinde tutuyor


Bu gemilerdeki muamele, her tür işkencenin uygulandığı Guantanamo’dan bile daha beter. Eski mahkumların ifadelerine göre, gemilerin ambarları hücrelere çevrilmiş ve burada çok sayıda kişi var. ABD’nin terörizme karşı savaş başlattığı 2001’den beri yüzer cezaevi olarak kullandığı 17 savaş gemisi arasında geçtiğimiz yıl Marmaris’e de uğrayan USS Bataan ve USS Peleliu da bulunuyor. ABD’nin yüzer hapishaneleri kullanmaktaki amacının bazı terör zanlılarını medya ve avukatların gözünden uzak tutmak, bu kişilerin sayısını ve yerlerini gizlemek olduğu belirtiliyor.


17 SAVAŞ GEMİSİ KULLANILDI


Korku gemilerine ait bilgiler, ABD’li askeri yetkililerin yaptığı açıklamalar, Avrupa Konseyi ve mahkumların ifadelerinin de bulunduğu değişik kaynaklardan derlenmiş. The Guardian, ABD’ye ait 17 yüzen hapishanelerin dünyanın hangi bölgesinde ve hangi ülkelerin karasularında olduklarına dair bilgilerin toparlanmaya çalışıldığını belirtirken, ABD yönetiminden bu konudaki bilgileri kamuoyuna açıklamasını istedi. USS Bataan ve USS Peleliu’nun da aralarında bulunduğu bu gemilerin Aden Körfezi ile İngiltere ve ABD tarafından deniz üssü olarak kullanılan Hint Okyanusundaki Diego Garcia’da bulunduklarına dair kuşkular bulunuyor. Reprieve’in raporuna göre Bush’un “artık bu uygulamaya son verildi’’ açıklamasına rağmen, 2006 yılından bu yana 200 yeni “işkence seyahati’’ daha yapıldı. Terör zanlıları sorgulanmak üzere ABD’den dünyanın başka ülkelerine taşındı.


100 KİŞİ YOK OLDU


Reprieve avukatlarına göre yüzer cezaevi olarak kullanılan gemilerden USS Ashland, 2007’nin başlarında Somali’de El Kaide’ye yönelik bir operasyon düzenledi. Bu operasyon sürerken, Somali, Kenya ve Etiyopya güçleri de eşzamanlı bir bir operasyon başlatarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı ve bu terör şüphelilerini FBI ve CIA’ya teslim etti. CIA ve FBI 200 kişinin sorgusunu yaptı, bu kişilerden 100’ü Kenya, Somali, Etiyopya, Cibuti ve Guantanamo’daki hapishanelere götürüldü. 100’ü daha sonra ortadan kayboldu. İddiaya göre söz konusu 100 kişi yüzer hapishanelere atıldı. ABD: Birkaç gün tutuyoruzAmerikan Donanma Sözcüsü Jeffrey Gordon, The Guardian’a raporda adı geçen gemilerin kesinlikle cezaevi olarak kullanılmadığını belirtirken, terör zanlılarının bazı zamanlarda donanma gemilerinde “birkaç gün tutulduklarını” iddia etti. Amerikan hükümeti kendi açıklamalarına göre, halen 26 bin kişiyi yargı önüne çıkarmaksızın gizli hapishanelerde tutuyor. 2001 yılından bu yana, söz konusu hapishaneler sisteminden 80 bine yakın kişinin geçtiği anlaşılıyor. CIA’nın Tayland, Afganistan, Polonya ve Romanya’da ‘sorgu ve gözaltı merkezleri’ olduğu düşünülüyor.İşte korku gemileri

 USS Bataan: Irak ve Afganistan için kullanıldı. Amfibi hücum helikopter gemisi. Özel harekatlarda görev alıyor. 600 yataklı hastanesi bulunuyor. 5 M1 tankı, 25 hafif amfibik silah, 8 top, 68 askeri araç, 10 lojistik konteyner, 12 gece görüşlü helikopter, 4 deniz helikopteri, 6 hücum uçağı, 3 yardımcı helikopter, 4 süper kobra helikopter bulunuyor. 3200 kişi taşıyor.

 USS Peleliu: Amfibi saldırı gemisi. 2,805 kişi taşıyor. Irak’a Özgürlük Operasyonu için 2003’te bölgeye gönderildi.

 USNS Stockham, USNS Watson, Watkins, Sister, Charlton, Pomeroy, Red Cloud, Soderman, and Dahl; MV PFC William B Baugh, Alex Bonnyman, Franklin J Phillips, Louis J Huage Jr, ve James Anderson Jr.Guantanamo cezaevinden bile kötüEski bir Guantanamo hükümlüsü gemilerle ilgili şunları anlatıyor: “Yan hücremdeki bir arkadaşım Guantanamo’ya bu gemilerden birisiyle getirilmişti. 50 kişiymişler. Gemilerin dibindeki ambarlar, onlarca hücreden oluşan cezaevine dönüştürülmüş. Orada gördüklerini ancak TV’lerde görürsün diyordu. Orada atılan dayağın Guantanamo’dan kötü olduğunu anlatırdı.”

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.