Türkistanlı örgüt Çin'i Olimpiyatlara saldırı düzenlemekle tehdit etti (video)


Doğu Türkistan'da faaliyet gösteren Türkistan İslam Partisi adlı silahlı örgüt yayınladığı görüntülü bildiride önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan Beijing Olimpiyatları'nda saldırı düzenleme tehditinde bulundu.

Görüntülü mesajda kamera karşısında geçen üç kişiden, konuşmacı olan militanın beyaz bir kıyafet giydiği ve yüzünü de beyaz bir sarıkla sarmış olduğu gözlenirken, diğer iki kişinin ise askeri üniforma giydiği ve siyah komando tipi maske taktıkları görüldü.

Bölgede son zamanlarda ismini çokça duyuran Türkistan İslam Partisi adına konuşan sözcü, geçtiğimiz aylarda düzenlenen bir dizi saldırıyı da üstlendi. Komutanlarının ismini Seyfullah olarak belirten örgüt geçtiğimiz Mayıs ayının başlarında gerçekleştirilen Şangai eylemlerini ve 21 Temmuz'da Kunming'in doğusunda gerçekleştirilen ve 5 kişinin öldüğü eylemleri üstlendi. Bunun yanısıra Guangdon'daki plastik fabrikasına düzenlenen bombalı saldırıyı da üstlendi.

Türkistan İslam Partisi'nin asıl süprizi ve videoyu yayınlama sebebi ise 8 Ağustos'ta başlayacak Beijing Olimpiyatları boyunca saldırı düzenleyebilecekleri tehdidi oldu. Zaten videonun hemen başında alevler içinde Beijing Olimpiyat logosu gösterilirken patlamayı temsil eden bir de animasyon yapılmış.

Toplam üç dakika süren videoya ilk tepki Çinli yetkililerden gelirken, onlar videodaki bir takım bilgileri yalanladılar. Şangai ve Kunming polisi gerçekleşen olaylarda Çin otoritesine karşı mücadele eden Xinjiand'ın batısında yerleşik etnik Uygur Müslümanları'nın bir izine rastlanmadığını söyledi. Guangdon polisi ise videoda bahsedilen tarihlerde her hangi bir saldırı kaydına sahip olmadıklarını belirtti.

New York merkezli bir İnsan Hakları İzleme örgütü Çin bölge müdürü Nicholas Becquelin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ben bu tehditin medyayı kullanma operasyonundan ibaret olduğunu sanıyorum" dedi. Becquelin sözlerine şöyle devam etti: "Muhtemelen onlar dünyanın dikkatinin bölgeye odaklandığı bir anda kendi sorunlarını çözmek için dikkat çekmeye çalışıyorlar. Böyle bir saldırının sorumluluğunu alacaklarını düşünmüyorum." Terörle mücadele uzmanı Rohan Gunaratna ise yaptığı açıklamada, "O tarihte bir saldırı yapmaktansa bu tip bir tehdit yapmak onlar için daha mantıklı" demekle yetindi. Doktora tezini Xinjiang'daki durum üzerine yazan Becquelin ayrıca bu grubun bölgede etkili bir grup olup daha önce de bu tip videolar yayınladıklarının fakat önemli sayıda insanı öldürecek bu tip bir eylem düşücensinde olamayacaklarının altını çizdi.

Çin'de aşağı yukarı 9 milyon Uygur yaşıyor. Eleştirmenler bölgedeki Uygurlara büyük bir baskı uygulandığını, onlara karşı devlet eliyle insanlık suçu işlendiğini ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldığını her fırsatta vurguluyorlar.

Yayınan videoda kendilerini Türkistan İslam Partisi olarak tanıtan silahlı İslamcı grup ise bölgede "Doğu Türkistan" isimli bağımsız bir devlet kurmayı hedefleyen ayrılıkçı bir grup olarak biliniyor. Yalnızca bu yıl içinde bu örgüte mensup olduğu tahmin edilen 60 Uygur "terör eylemleri" düzenlemek suçuyla tutuklandı. Son olarak 9 Temmuz'de 2 Uygur saldırı planladıkları iddiasıyla öldürülürken, diğer 15'i ise müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu tip videolar yayınlamalarına rağmen bölgede ciddi saldırılara, hatta çok falza eylem düzenlemeyen Doğu Türkistan'daki İslamcı grupların Çin yönetimi tarafından sert müdahalelere maruz kalması ve çok sayıda insanın madur edilmesi ise tepki topluyor. En önemli tepki ise güvenlik güçlerinin hiçbir delil olmadan ve çelişkili suçlamalarla bölge insanlarını mağdur etmesi. Buna rağmen bölgede en çok saldırı düzenleyen Türkistan İslam Partisi'nin ise Olimpiyatlara saldırması az da olsa muhtemel gözüküyor.

Bölgedeki İslamcı grupların "terör" listesine katılması ise oldukça farklı bir hikayeye dayanıyor. Buna göre 2002 yılında Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak'taki işgaline Çin'den destek alabilmek için bölgedeki Doğu Türkistan İslami Hareketi (ETIM)'ni Birleşmiş Milletler'e "terörist" olarak tanıttı. ETIM (East Turkestan Islamic Movement) Pakistan kabile bölgesinde Afganistan sınırı boyunca uzanan 1,300 millik şeritte eğitim gören küçük bir İslamcı örgüt. Singapur merkezli Siyasi Şiddet ve Terörizm Araştırmaları Merkezi Başkanı Rohan Gunaratna'ya göre bu örgüt önümüzdeki haftalarda bir takım saldırılar düzenleyebilecek kapasiteye ulaşmış durumda.

Gunaratna'nın Haziran ayınladığı bir makalede konuyla ilgili olarak şunlar dile getiriliyor: "Çin'de faaliyet gösteren birkaç grup var. Fakat Çin'de saldırı düzenleyebilecek tek örgüt ETIM. Onlar El Kaide ve Pakistan Talibanı ile ortak çalışıyorlar, Çin'de saldırılar düzenlemek için onlardan özel eğitim alıyorlar." Aynı zaman da Terörle Mücadele uzmanı bu grup küçük olsada Olimpiyatlara saldırmalarından korkmak gerektiğini, çünkü onların El Kaide ile bağlantılı olduğunu vurguluyor ve saldırıları engellemenin tek yolunu şöyle ifade ediyor: "Beijing ve benzeri olası saldırıları önlemenin tek yolu Çinli yöneticilerin Uygurlara bakış açısında köklü bir değişikliğe gitmesidir."

İnsan Hakları savunucusu Becquelin ise sorunu daha açık yüreklilikle dile getiriyor: "Çin hükümeti Xinjiang'daki şiddete son vermeli ve zulüm politikalarını değiştirmelidir. Ancak bundan sonra bir çözüm arayışı başlayabilir."

Tüm bu görüşlerin dile getirilmesiyle uzmanlar Türkistan İslam Partisi adlı örgütün her hangi bir saldırı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği bir yana dikkatleri Uygur kökenli vatandaşların sorununa çekmeyi başardığını dile getiriyor.



Press Medya / Özel Haber

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.