YÖNETİCİ GÜNLÜĞÜ (12) Geçenlerde bir orta ölçekli işletme yöneticisinin yanındaydım. Sohbet ediyorduk. Bir ara yanına çalışanlardan biri girdi. Mesainin bitimine yakın bir zamandı. Yöneticiye:— Efendim, verdiğiniz işi bitirdim, çıkabilir miyim? Yönetici teşekkür ettikten sonra, sordu:— Ali'ye de aynı işi vermiştim. Bitirmedi mi?— Hayır efendim. Bir iki saat sonra ancak bitirir.— O halde, Ali'ye yardım edersin. İşi bitirince birlikte çıkarsınız.— Peki, efendim. Bu gibi diyaloglara, çalışanlar çok şahit olmuştur. Çalışan eleman dışarı çıktıktan sonra, yöneticiye döndüm ve şunları anlattım:— Siz burada çok ciddi bir yanlış yaptınız. İki kişiye aynı işi vermişsiniz. Birisi erken bitiriyor. Diğeri, her ne sebepten ise daha bitirmemiştir. Erken bitirene, diğerine yardım et demekle onu cezalandırıyorsunuz. İşini bitirmeyene ise, yardımcı göndermekle adeta ödüllendirmiş olmuyor musunuz?Yönetici arkadaş şaşırmıştı: " Vallahi, hiç böyle düşünmemiştim" dedi. Kendisine dinlediğim bir yaşanmış hadiseyi anlattım: Yıllar önce bir sınıf arkadaşım anlatmıştı:— Maddi durumumuz iyi olmadığı ve kalabalık bir aile olduğumuz için babam, tüccarlardan alarak eve torbalarca ceviz getirirdi. Biz de, ücret karşılığında onları kırar ve ceviz içlerini ayırtırdık. Bu işi dört kardeş yapardık. Babam her gün, odanın ortasına ceviz yığar ve biz de etrafına toplanır birlikte kırmaya başlardık. Cevizler bitmeden kalkmak yasaktı. Ben, diğer ağabey ve kardeşlerimden daha hızlı ceviz kırardım. Diğerlerinin ya eli ağırdı ya da işi gevşek yaparlardı. Baktım bu böyle giderse olmayacak. Çünkü, cevizlerin yarısına yakınını ben kırıyordum. Fakat hepsi bitmeden kalkamıyordum. Halbuki ben, biraz da top oynamak istiyordum. Bu durum aylar sürdü. Nihayet bir gün, konuyu babama anlattım. Cevizleri kardeşler arasında paylaşmasını ve işini bitirenin gitmesi gerektiğini söyledim. Babam beni dikkatle dinledikten sonra, hak verdi . Artık o günden sonra bana ayrılan cevizleri kısa zamanda kırıyordum ve oradan top oynamaya gidebiliyordum. Akşama doğru eve gelince, kardeşlerimin halen ceviz kırdığını görüyordum. Şimdi, tekrar sorabilirim; Arkadaşım düşüncesinde haklı mıydı? Babası, onun dediğini yapmakla doğru mu davranmış oldu? Şimdi, tekrar başa dönelim. Yöneticinin hareket tarzı ne kadar doğru ya da ne kadar âdil? Yönetici, işini zamanında bitireni, diğerine yardıma göndermekle onu cezalandırmış olmuyor mu? Öte tarafta, işini zamanında yapmayana, destek vererek ona ödül vermiş olmuyor mu? Benim gibi kafanız karıştıysa, yazının başına dönün. Burada ilginç olan, çoğumuzun yukarıdaki müdür gibi davrandığımız ve bunu doğru gördüğümüz. Hayatımızda belki de, tekrar tekrar gözden geçirmemiz gereken o kadar şeyler var ki ... Başarıya ceza, başarısızlığa prim vermemek için dikkatli olunuz. (devam edecek)
Gönderin, blog oluşturun ve dünyanızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın - Windows Live Spaces, hayatınızı paylaşmak daha da kolaylaştı! Şimdi ücretsiz Windows Live Alanınıza gidin Buraya tıkla!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.