T a r a f s ı z D e ğ i l i z

BİTMEYEN DARBE: 12 Eylül Askeri Darbesi 28 Yaşında!

...
12 Eylül öncesinde kitlelerdeki pasifist ruhu kırmak ve sultalara karşı kitlesel dönüşüm ruhunu uyandırmak konusunda gençlik, belki Türkiye tarihinde ilk defa yaygın ve dikkate alınacak bir adanmışlık ruhunu yakalamıştı. Türkiyeli gençlik resmi ideoloji dışında önemli bir arayışın içindeydi. Sömürüye, işkenceye, yargısız infazlara, tüketim kültürüne, emperyalizme karşı beslenen bu duygu; yanlış ideolojik yelpazelere de kaykılsa, yanlış pratikler de sergilese insan olmanın onurunu yakalamaya çalışan bir erdemlilik arayışından besleniyordu. İnsan olmanın onuru için ciddi adanmışlık örnekleri gösteren bu nesle, İslam'ın sahih söylemi, devletin ve ruhbanların tekelinden arındırılmış olarak sunulamadı. Ancak dünya gündemini kuşatan İran İslam Devrimi'nin şok etkisi, İslam'ın gündeme alınması için çok önemli bir imkandı. Öyle ki Cumhuriyet Türkiyesi'nin kaşarlanmış Kemalist gazetesi Cumhuriyet bile İran'daki devrimle birlikte gerçek İslam'ın, emperyalistlerin kullanmak istediği İslam'dan farklı olduğunu gösteren özel ilaveler çıkarttı. 12 Eylül öncesi okunan, araştırılan, tartışılan konu, sömürüsüz bir pratiğin nasılını arıyordu. Türkiye'deki Tevhidi bilinçlenme süreci bu soruyu kuşatacak bir zindeliğe henüz ulaşamamış ve yaygın bir adanmışlık örneği oluşturamamıştı; ama kitlelerin toplumsal çözülme ve çürüme karşısında İslam'dan beklediği umut gittikçe büyüyordu.

İşte 12 Eylül darbesi bu umudu, bu umudu kuşatacak bilinci ve bu bilinci yeşertebilecek gençliğin adanmışlık duygusunu yok etmek için yapıldı. Yüzlerce insanın kanı akıtıldı. Binlerce İnsan işkencehanelerden geçti. Ve topluma tekrar tekrar sürü olduğu duygusu empoze edildi. Sonuçta 12 Eylül sonrasında kaybeden Türkiye insanı, kazanan Batı ve emperyalizmin işbirlikçileri oldu.

12 Eylül politikaları İle aşılanan bakış açısı bireyciliği, ilkesizliği, kültürsüzlüğü, fırsatçılığı, hukuksuzluğu, kolaycılığı ve pragmatizmi aşıladı. 12 Eylül; onuru, kültürü, emeğin değerini, şahsiyetçiliği, fedakarlığı, adalet duygusunu hapsetti; çıkarcılığın, işbirlikçiliğin, münafıklığın yolunu açtı. 12 Eylül sonrası özendirilen erdemsizlik ruhu toplumun bütün katmanlarını etkiledi. 12 Eylül öncesinde yükseltilen direniş anlamsız değildi. Gençliğin adanmışlık ruhu da bir macera rüzgarı değil, haksızlık ve zulüm karşısında fıtri olanı arayışın ifadesiydi.
...


--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com
-------------------------------------------------------------------------
Şimşekleri üstüne en çok "oyunları bozanlar" çeker!
Zulüm, kısmak istediği sesi nârâ yapar!
Ve bazı ölüler, yaşayanlardan çok daha yüksek sesle konuşur...
Malcolm X onlardandı.
(ALLAH RAHMET EYLESİN)

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.