... Ekonomi 2001 Krizinden Dahada Kötü

Ekonomi 2001 Krizinden Dahada Kötü

Ekonominin büyüme hızındaki yavaşlama, cari işlemler açığındaki büyüme, enflasyondaki yükseliş, işsizlik oranlarındaki büyüme devam ederken, hükümetin somut hiçbir projesinin olmaması kaygılara neden oluyor.

ABD’deki konut kredileri piyasasında yaşanan olumsuzlukların uluslararası finans piyasalarında 2007 yılının ikinci yarısından itibaren neden olduğu dalgalanmalar tüm hızıyla sürüyor. Dalgalanmalar, uluslararası bankaların milyarlarca dolarlık zararlar açıklamasına, büyük bankaların el değiştirmesine neden oldu. Merkez bankalarının likidite sıkışıklığı olarak değerlendirip piyasalara milyarlarca dolar enjekte etmesine ve faiz indirimlerine rağmen kriz derinleşerek devam ediyor.
Somut bir proje yok
Uluslararası piyasalar son yılların en derin kriziyle baş etmeye çalışırken, Türkiye ekonomisi de olası bir krize hazırlıklı olmadığı ve üretim merkezli bir yapılanma içinde olmadığı için özellikle işsizlik oranının hızla artmasıyla tükeniş sinyalleri vermeye başladı. Ekonominin büyüme hızındaki yavaşlama, cari işlemler açığındaki büyüme, enflasyondaki yükseliş, işsizlik oranlarındaki büyüme ve iç politikada giderek tırmanan gerginlik devam ederken, hükümetin somut hiçbir projesinin olmaması ise kaygının boyutlarını derinleştiriyor.
2001 düzeyinde işsizlik
Hükümetin, ekonomimizin her türlü krize hazırlıklı olduğunu açıklamasına rağmen, yaşanan küresel mali kriz sonrasında dar gelirli kesim yoksulluğun pençesini daha da derinden hissetmeye başladı. İşsizlik oranı ise 2001 yılındaki devalüasyon yılları seviyesine çıktı. 2006 ve 2007 yıllarında ortalama yüzde 9,9 düzeyinde kalan işsizlik oranı 2008 yılının ilk aylarında yüzde 11,6’ya kadar tırmandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan son verilere göre, ülkedeki resmi işsizlik oranı Şubat 2008’de yüzde 11,6’ya yükselerek yeniden 2001 yılının kriz düzeyine çıktı.
Gençler arasında işsizlik yüzde 21’İn üstünde
GSYH büyüme hızı 2006 yılında yüzde 6,9’a ve 2007 yılında yüzde 4,5’e kadar gerilerken, 2008 yılı büyüme hızının yüzde 4’ün altına doğru inme eğiliminde olduğu gözleniyor. Türkiye’de işsizlik oranı, 2007’de yıllık yüzde 9,9 olarak gerçekleşirken, Aralık 2007’de yüzde 10.6, Ocak 2008’de yüzde 11.3, Şubat 2008’de ise yüzde 11.6’ya çıkarak yeniden 2001 yılının kriz düzeyine ulaştı. Yatırım oranları belirgin bir biçimde düşerken, kamu maliyesi kötüye gidiyor ve düşen gerçek ücretler ve artan kârlar nedeniyle toplumsal eşitsizlik de derinleşiyor. Kentlerde yaşayan gençler (15-24 yaş grubu) arasında işsizlik oranı çok yüksek düzeyde ve bu yaş grubu için şu anda durum, 2001 krizinde olduğundan daha da kötü. Bu yaş grubu için resmi işsizlik oranı yüzde 21 düzeyine ulaştı.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu mesajı "Saadet Geliyor..." grubuna üye olduğunuz için aldınız.
Bu gruba posta göndermek için ;
Saadet-Geliyor@googlegroups.com
adresine mail atınız...
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/Saadet-Geliyor?hl=tr adresinden bu
grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.