T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Hüzün hazandan önce geldi

Hüzün genelde hazanla birlikte, hatta onun ardından gelir. Önce yapraklar sararır, sonra rüzgarlar sert esmeye başlar. İnsanlar bahçelerde, sokaklarda, parklarda, plajlarda geçirdikleri coşkulu bir yazın ardından daha erken inmeye başlayan karanlık ile birlikte içlerine kapanırlar, kendilerini yalnız hissetmeye başlarlar ve bir gün fark ederler ki hüzün bütün benliklerini sarmıştır.

Bu yıl sıra şaştı. Hazan önce gelmedi. Hüzün hazan gelmeden önce geldi. Belki siz bunu şehirde çok açık hissetmediniz. Ancak, bu yıl ramazan eylül başına rast gelince yazlıklar yaz bitmeden boşalmaya başladılar.

Sokaklardan gençlerin çığlıkları, oradan buraya yürüyen insanların avazları çekilince boşluğu hali ile hüzün kapladı.

Boş bahçeler, boş sokaklar, boş parklar, boş plajlar kocaman bir sessizliğe bürününce tabiattaki her türlü varlık başını bükmeye, yalnızlığını içine çekmeye başladı.

Şimdi sokaklar rüzgarın peşi sıra oradan buraya savrulan gazete parçaları, onların peşinden koşarak oyun arayan köpek yavruları tarafından zapt edilmiş vaziyette.

Yavru köpekler gazete kağıtlarının peşinde oyun arıyorlar ama onlar da biliyorlar ki artık onları besleyecek çocuklar, teyzeler, amcalar yok. Daha önce sabahları köşe başlarında gazete kağıtları üzerinde, eski kapların içinde buldukları yemek artıkları şimdi yok. Su kaplarını da kimse doldurmuyor.

Yazlıkların bekçileri de mahzun. Yazın sarı sıcakta oradan buraya koşturdukları için şikayetçi idiler. Şimdi ise "merhaba!" diyecek insan sayısı azaldığı için hüzünlüler.

Olmaz öyle şey demeyin, plajlar da mahzun. Yaz ortasında insan yığınlarından şikayetçi idiler. Şimdi kumsalda kalan tek tük insana ev sahipliği yapıyorlar.

Deniz de o kadar mahzun ki kıpırdamıyor. Ancak deniz hüznün kendisine ne kadar yakıştığını bilmiyor. Dümdüz bir deniz mahmurluk çekerken kucağına aldığı üç-beş insanı ne kadar memnun ettiğini bilmiyor.

Balıklar plajların boşaldığını görünce bu insanlar nereye gitmişler diye merak etmişler ki, iyice kıyılara yaklaşmışlar. Kumsalı meraklı bakışlarla süzüyorlar. Yanlarından geçen üç-beş ayağı hiç yadırgamıyorlar.

*

Köyümüzün ortasına bir çarşı yapılmıştı. Her an yüzlerce insan oradan alışveriş ederdi. Şimdi kimsecikler yok. Üstelik hemen hemen bütün dükkanlar kapanmış. Dükkanların çoğunluğu camekanlarını gazete kağıtları ile kaplayınca ortaya çok çirkin bir manzara çıkmış. Halbuki manavların rengarenk meyve ve sebzeleri, pastanenin mis kokulu poğaçaları, simitleri hem iştah kabartıyor, hem de insanlara görüntü ziyafeti çekiyorlardı.

Balıkçılarda alacağınız balıklar arasında tercih yapamıyordunuz.

Akşam çökünce gözle gözükmese de bahçelerden gelen nefis kokular mangalda kimin köfte, kimin balık pişirdiğini beyan ederlerdi.

Artık geri kalan üç-beş insan mangal yakmaya üşeniyor.

*

Ancak, yine de herşey belki de çok güzel. Zira, güzellik etrafta değil, etrafa bakan gözlerin içinde. Ömrünü köylerde öğretmenlik yaparak geçiren komşum hayatından çok memnun. O kışın bile fırsat bulunca yazlık evine kaçar. Zira, tabiat ile tek başına kalmak onun için adeta aşığın maşuk ile baş başa kalmasıdır.

O yalnız yaşarken mutlu olur.

Onun gibi birkaç dost da "gitti beyle paşalar, bize kaldı köşeler", duygusu içinde çarşaf gibi denize yalnız girmeyi, limonata gibi havayı yalnız koklamayı tercih ediyorlar.

Hatta amansız sıcağı bittiği için yazın en tatlı döneminin içine girdiklerini düşünüyorlar.

Kalabalıklar yok olduğu için de geriye muhteşem bir sükûnetin kaldığı fikrindeler. "Harala gürele bitti diyerek", birbirlerine muştuluyorlar.

*

Bu yıl hüzün hazandan önce geldi.

Hüzünden ürkenler erken üzüldüler; hüznü sevenler ise erken mutlu oldular

Cüneyt Ülsever..




--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.