18 Ekim 2008

BAK HELE HUTBEYI OKUMAYAN IMAM TERÖRÜST IMAM MIDIR ?

>Diyarbakırlının isteği kimliğinin tanınması
ORAL ÇALIŞLAR
POLİTİKA / 14/10/2008
oralcalislar@gmail.comsayfayı yazdırarkadaşına gönderarşive ekle
Şehrin etkili bir din adamıyla sohbet ediyoruz. Devlet görevlisi olduğu için adını saklı tutuyorum: "Buraya yeniden özel Tim gönderiyorlarmış. Bizim güvenlik gücünden çok şefkat ve merhamet gücüne ihtiyacımız bulunuyor."
Aktütün saldırısıDiyarbakır'da polis otobüsünün kurşunlanmasıtabii aynı günlerde Ayvalık'ın Altınova beldesinde gelişen olaylaryöre halkında tepkiöfke yaratırkengergin bir ortam oluşturmuştu.
Din adamı yöredeki insanlarladevlet kurumları arasındaki kopukluğu gösteren ilginç bir örnek anlattı: "Diyanet İşleri Başkanlığı bize cemaate okumamız için hutbeler yolluyor. Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yapıldığı günlerde gönderilen hutbede şunları söylememiz isteniyordu: 'Ordu- millet el ele. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Kuzey Irak'a operasyona başladı. Onların teröristi yok edeceği inancıyla haklarında hayır duaları ediyoruz. Allah onları muzaffer etsin.' Biz böyle bir hutbeyi burada okumaya kalksak bir dahaki sefere arkamızda ibadet edecek bir kişi bile bulamayız. Çünkü tepelerine bomba yağdırılan köyleri hedef haline gelen Kuzey Irak'lı Kürtlerbura insanıyla aynı dili konuşanaynı tarihi yaşayan insanlar. "
Türkiye'nin batısından bakıldığı zaman anlamakta zorluk çekeceğimiz bir durum var bölgede. Bölgenin çocuğu din adamı şiddet karşıtı bir kişi. PKK'nın eylemlerini hiçbir şekilde onaylamıyor.
Ancak aynı insanın Kürt olduğunu unutmamak gerekiyor. "1000'e yakın Şafi inançlı yurttaşımız vaaz dinlemeye geliyor. Bunların neredeyse tamamı Türkçe'yi doğru dürüst anlamıyor. Bu nedenle de konuştuklarımızın birçoğu boşa gidiyor. Söylediklerimizi dinlemiyorlar bile. Onlara vaazları Kürtçe versek daha ilgili dinlerler. Dil bir halkın canıdır."

***
Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin TanrıkuluDiyarbakır'daki Dicle Üniversitesi'ne yönetim kurulu kararıyla bir dilekçe vereceklerini belirtti. Dicle Üniversitesi'nde bir Kürdoloji Enstitüsü kurulmasını talep ediyorlar.
Gün boyu Diyarbakır'ın sokaklarındakahvelerinde konuştuğumuz insanların önemli taleplerinden birinin 'Kürtçe eğitim' olduğunu gördük. Diyarbakırlılar devletten bölgede Kürtçeyi seçmeli ders olarak müfredata koymasını istiyorlar. "Nedenher dili öğreten devletsıra Kürtçe'ye gelincebizi yok sayıyor" diyorlar.
Kürtlerin kimlik talebidile kültüre ilişkin istekler her görüşten Kürt'ün ortak talebi. AKP'ye oy veren deDTP'ye oy veren deBarzani'ye sempati duyan daMHP'ye oy veren de 'kültürel haklar' konusunda tam bir ittifak halinde. Kültürel haklar vurgusu iyice belirgin bir talep haline dönüşmüş. Kürt kimliğini yok sayan veya bunu reddeden anlayışın yörede kendine yer bulması mümkün değil. Ancak bugüne kadar bu alanda hiçbir ciddi adım atılmadığı DA ayrı bir gerçek.

***
Son PKK saldırıları Diyarbakır'da nasıl bir etki yapmıştı: Sokaklarda konuştuğumuz insanlar"Biz çocukların ölmesini istemiyoruz. Ölen askere de PKK'lıya DA çok üzülüyoruz. Artık bu kan durmalı." "PKK saldırırken nasıl kan duracak?" diye sorduğumuzda "Devlet çözüm üretmeli" cevabını veriyorlar.
Bölgenin nabzını iyi tutan aydınlar şunları söylüyor: "Geçen yıl Diyarbakır'daki dershane saldırısı sonrası DTP burada dibe vurmuştu. Belki de ilk kez sivil toplum örgütleri sokaklara dökülmüş saldırıyı protesto etmişlerdi. Dağlıca saldırısı sonrası Kuzey Irak'ın bombalanmasıBatı bölgelerinde Kürtlere yönelik saldırılar ise burada tamamen ters etki yaptı. AKP'ye yönelik umutlar ve beklentiler azaldı.
Soruna çözüm üretilememesisürekli Kuzey Irak'ınBarzani'nin hedef alınmasıyöre insanını öfkelendiriyor ve bu öfke 'PKK'nın psikolojik üstünlüğü'ne dönüşüyor."
İnsanlar dertliinsanlar işsiz. Hayvan cambazlığı yaptığını söyleyen Hasipişsizliğe vurgu yaptıktan sonra Başbakan'ın DTP'lilere yönelik tutumunu eleştirdi. "Onlar bizim sesimizi dünyaya duyuruyor. Başbakan ise onların elini sıkmıyor. AK Parti verdiği sözün arkasında durmadı. Reform yapacağım dedi yapmadı."
Bölgenin önemli siyasi eğilimlerinden birisi de Barzanicilik. Halk içinde Mesut Barzani'nin babası döneminden kalma bir Barzani sevgisi var. Yöredeki din adamları olan Mele'ler daha çok Barzani'ye yakın. Yine yapılan bir yoruma göre son yıllarda yöreden Kuzey Irak'a gidip yatırım yapan iş insanlarımal alıp Satan tüccarlar arasında DA Barzani'ye yakınlık artıyor.
Barzani'ye sempati duyan çevreler geçen seçimlerde AKP'ye oy vermişler. Bu kez NE yaparlar pek bilinmiyor. AKP hükümetinin önümüzdeki dönemde Kuzey Irak'a yönelik siyasetlerinin bu eğilimi etkileyeceğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki yerel seçimler yöredeki gerginliğin nedenlerinden birisi. Şimdiki tablotoplum içindeki eğilim DTP'nin kazanacağını gösteriyor. Ancak yerel seçimlere kadar geçecek 6 ay içinde AKP hükümetinin NE yapacağı DA çok önemli. Yöre halkı Diyarbakır hava üssünden uçan her askeri uçakla korku ve endişeye kapıldıklarını ifade ediyorlar. Uçak sesleri onlara ölümü ve çözümsüzlüğü hatırlatıyor.
Yörenin kendisine güvenilir tarafsız isimlerine göre Türkiye-Kuzey Irak diyalogunun olumlu bir havaya girmesi için önemli bir adım olacaktır. BarzaniPKK'yla silahlı çatışmaya girmek istemiyor. Ancak yine Barzani PKK'yı kontrol altına alabilirüzerinde belli bir baskı oluşturabilir. BarzaniTürkiye'ye güvense daha ileri adımlar DA atabilir. Her şeye rağmen köklü çözüm dışarıda değil içerde. Yöre halkının kimlik taleplerine kulak verilmesiatılacak demokrasi adımları şiddeti soyutlamak konusundaki yegâne çıkış yolu olarak görülüyor.
Eğer geçmişte olduğu gibi olağanüstü hal uygulamaları gündeme gelirseyöre halkı PKK ile özdeşleştirilip devletten gelen şiddetin hedefi yapılırsabu kez tepkinin daha sert ve ruhsal kopuşun daha şiddetli olacağını rahatça söyleyebiliriz.
Diyarbakırlılarhemen her köşede bize yüksek sesle: "Bir arada yaşamak istiyoruz. Ölen herkese çok üzülüyoruz. Kimliğimize saygı gösterilsin istiyoruz" dediler.
Diyarbakırtüm Türkiye'nin beklediğini bekliyor: Demokrasi konusunda cesur adımlar.
İlginçtir yine konuştuğumuz her insansivil siyasetçilerin çözüm için öne geçmesini talep ediyor. Yöreyi askeri yöntemlerle baskı altında tutmanın artık mümkün olmadığını sokaklarda gezerken bile hissedebilirsiniz.
Korkunun aşıldığı yerdesilah DA gücünü kaybediyor...

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

*Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.