1 Ekim 2008

Darbe ve 12 Eylül Gençlerinin Makus Talihi

Darbe ve 12 Eylül Gençlerinin Makus Talihi Darbe ve 12 Eylül Gençlerinin Makus Talihi Darbeler askerin siyasete müdahalesi olarak bizde bir gelenek haline gelmiştir.
11 Eylül'de akan kan nasılda 12 Eylül sabahı durdu?
-Amerikan başkanın darbeye verdiği "bizim çocuklar" tepkisi neyi ifade eder?
-68'de ve 78'de çatışmaya varan gençlik hareketleri siyasi liderler tarafından engellenemez miydi?
Darbeler askerin siyasete müdahalesi olarak bizde bir gelenek haline gelmiştir.Osmanlı'dan beri bu böyledir.Ordu rejimin üzerine yüklediği mükellefiyetler ve anayasal düzen açısından Türkiye Cumhuriyeti'nin müesses nizamında önemli bir yer tutar.Bu açıdan darbelerin, askerin zihnindeki müdahale etme yönelimi ve ordunun Türk toplumu içerisindeki yeri üzerinde durulması gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nde darbeler daha çok askerin siyaset kurumuna "ayar çekmesi" şeklindedir.Zaten ordunun darbelerden hemen sonra yönetimi sivilllere devretmesi askerin iktidar peşinde olmadığı sonucunu verir.

1924 anayasasına göre 1960 anayasası oldukça korumalı ve yasama erkinin "tek hakim" keyfiyetini dağıtıcı bir yapı arz eder.Burada ordunun rejimi korumak adına hareket etmesine neden olan bir takım faktörler vardır ancak toplumsal olayların etkisi bakımından 60 müdahalesini bırakıp 71 ve 80 müdahalelerine bakmak gerekir.

68 ve 78 kuşakları neden bir gerilim sarmalının içerisine girdi ve bu gerilim neden çatışmayla noktalandırıldı ve çatışmaya mahal bırakılabilir miydi? Hiç şüphesiz sağdan ve soldan siyasi liderlerin gerilimi tırmandırdığı ve gençleri çatışmadan uzak tutacak bir söylem ve tutum benimsemedikleri açıkça görülür. Buna ilaveten 11 Eylülde akan kanın 12 Eylülde durması bu durumu proveke eden siyasilerden başka bir takım kişi ve kurumların da olduğunu ortaya koyuyor.Buna en açık delil de Evren Paşa'nın "şartların olgunlaşmasını bekledik" ifadesidir. Ayrıca dış müdahale açısından askeri müdahalelerde Amerikan etkisi oldukça barizdir. Hem 60 darbesinden sonra Nato'ya bağlılık yeminin okunması hem de 80 darbesinde Amerikan başkanın "bizim çocuklar" ifadesini kullanması bunun tezahürüdür.Burada demokrasi gazisi Menderes döneminde kurulan Özel Harp Dairesi oldukça önemlidir. 60 darbesinin cunta faliyeti olması, 68 ve 78 kuşağına uygulanan sistematik işkence metodları Amerika'nın bizzat maaşını ödediği bu kurum üzerinden Türkiye'ye girmiştir.

Tüm bu öncüllerden hareketlerle, bir iç taşıma ortamının oluşturulmasına siyasi şahsiyetlerin bir nevi gönüllü yardımcı olduğu ve dış desteğin sağlanmasıyla bu çatışma ortamının oluşturduğu kaos durumuyla ordunun yönetime el koyduğu sonucunu çıkarabiliriz. Ancak yukarıda da ifade edildiği gibi Ordu kurumuna etki eden Özel Harp Dairesinin etkisi gözden kaçırılmamalıdır...

Sonuç olarak devletin önemli kurumlarından bazılarının çatışma ve gerilim ortamına bilinçli olarak izin vermeleri, siyaset kurumunun ve bu kurum içerisindeki siyasi liderlerin bu kaos ortamını daha çok nemalanmak için kullanmaları ve cepheleşmeyi giderici adım atmamaları Türkiye'nin iki kuşağının heba olmasına neden olmuştur.Bu sonuçta siyasilerin rolü oldukça büyüktür. İşkenceler, ölümler, idamlar ve psikolojik baskı sonucunda iki kuşağın gençliği dumura uğratılmıştır.Bu açıdan ülkemize açtığı tahribat onarılmaz ve yıpratıcı olmuştur....



Türk Gencine Sistematik Baskı Uygulanmıştır

Darbeler toplumsal travma yaratır.60 darbesine zemin oluşturan şey yasama ve yürütmeyi elinde bulunduranlara karşı müesses nizamın duyduğu kaygıdır.Bu nedenle bu darbenin toplumsal yansımaları oldukça dardır...Ancak 71 deki müdahale ve özellikle de 80 darbesinde orduyu harekete geçiren toplumsal olaylardır. Bu nedenle darbenin zeminini toplumsal olaylar oluşturduğu için darbede bir nevi topluma yayılan bir şok dalgasına dönüşmüştür. Toplum bir nevi travma geçirmiştir.

80'de toplum büyük oranda politize olduğundan şok dalgası daha şumullüdür. Toplumsal olayların susturulabilmesi için fiziki ve psikolojik baskı araçları olabildiğine kullanılmıştır. Burda önemli olan baskının sistematik olarak uygulanmasıdır ki bu etkinin/travmanın diğer nesillere de yayılmasına yol açmıştır. O sebeple ülkenin bir kuşağının dumura uğratılması bir yana gelecek nesilleri de sakatlaştırılmıştır bir yönüyle...


Mehmed Kemal


MİLLİ OCAK HABER
URL: http://www.milliocak.com/default.asp/http.docs/yazdir.asp?bolum=1712
Türk Milletinin üzerine çökmüş karabasan giderek çözülmekte ve zayıflamaktadır. Hainlerin planları bozulmakta, figüranları sürekli açığa düşmektedir. Milletin rağmına sürdürülen derin yolculuk sona yaklaşmıştır. Millet artık egemenliğine, iradesine sahip çıkmaktadır.

http://dava-vatan.blogspot.com/


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
*Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.