9 Ekim 2008

İsrail ve Rusya'nın özgün AR-GE Teşvik yöntemleri

Rusya, İsrail'in 1980'lerde uyguladığı yöntemi örnek alarak, ilk etapta 625 milyon dolar ve tamamında da 1,25 milyar doları AR-GE teşviği olarak girişim sermayesi fonlarına vermeyi planlıyor. Bu yöntemin Türkiye'de uygulanandan farkı Türkiye'de KOSGEB ve TİDEP gibi kuruluşlar direkt olarak parayı şirketlere teşvik olarak dağıtırken pek çok yolsuzluğa açık bir yol izleniyor oluşu ve bunun verimsizliği doğurması. Rusya ise, %5 faiz ile parayı aracı olarak Draper, Fisher, Jurvetson; Asset Management ve Tamir Fishman gibi dünyaca ünlü girişim sermayesi fonlarına borç olarak verecek olması. Bu firmalar yıllık %5 faiz ödeyecekler ve yapacakları tüm yatırımlar Rusya'da olmak zorunda. Ancak diyelim ki bu fonlardan biri bir Rus şirketine %30 ortak oldu ve hisselerin değeri arttı, kazanç tamamen onların olacak. Böylece Rusya dünyanın yatırım ve girişim sermayesi dağıtma konusunda "know-how"ını kendine çekmeyi planlıyor. Yani bir yatırımın hangi projeye gideceğine bu konuda çok tecrübeli olan bu özel girişim sermayesi fonları karar verecek. Böylece verim artacak. İsrail'in de 1980'lerde aynı stratejiyi uygulamış ve 90'lı yıllarda 10 yıl içinde ABD yüksek teknoloji borsası olan NASDAQ'taki İsrail şirketlerinin sayısı 7'den 120'ye çıkmış! Bu konuyla ilgili daha çok bilgiyi haber sitesi CNET news.com'dan, 9 Kasım 2007 tarihli haberden edinebilirsiniz (İngilizce):

http://news.cnet.com/Russia-to-invest-in-venture-capital-firms/2100-11398_3-6217705.html

Aynı sitede 1 hafta sonra bir de yorum çıkmış:

http://news.cnet.com/Is-Russias-tech-future-in-Israels-tech-past/2010-11398_3-6218872.html

Çeviren ve Yorumlayan: Görkem Ateş

http://www.gorkemates.com

(Bana bencil ve kendinden başkasını düşünmez diyenler vardı. Bir faydamız dokunsun bakalım...)

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

*Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.