KÜRESEL KRİZ TÜRKİYEDE
Gelişmiş ekonomileri uçurumun kenarına getiren küresel kriz Türkiye’de en fazla reel sektörü endişelendiriyor.
Birçok şirket yatırımını durdurdu, küçülme yolunu tercih ediyor. Türkiye’ye geldikleri dönemde, “Kriz döneminde sanayiciyi yüzüstü bırakırlar” denilen yabancı bankalar şimdi bu söylemleri doğrulayan adımlar atıyor.
Türkiye’de sorun yok ama yurtdışı merkezlerinde büyük sorunlar yaşayan yabancı bankaların mevcut kaynaklarını kendi sorunlarını çözmek için kullandığı belirtiliyor. Kredileri çağırmaya başlayan yabancı bankaların krizden ağır yara alan yurtdışı merkezlerini fonlamaya devam edeceği ve Türk sanayicisine uzun süre kredi vermeyeceği vurgulanıyor.Uzmanlar, önümüzdeki dönemde 2000 yılı öncesinde olduğu gibi bazı bankaların daha fazla mevduat toplamak için daha yüksek faiz vaadinde bulunacağını belirtiyor.Halkın bankalara aktardığı kaynakların reel sektöre yönlendirilmemesi halinde ise Türk sanayicisinin en az ABD ve AB kadar bu krizden yara alacağı ifade ediliyor.
İZMİR TİCARET ODASI BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ
“Biz krize bağışıklık kazanmış bir ülkeyiz. Bankacılık sektöründe büyük depremler yaşandı ve 20 banka batırdık. Daha sonra kontrollü yapılar kazandılar ve bugün itibari ile bir risk taşamıyorlar. Ancak kredi bulmada zorlanabilir ya da faizler, yükseltebilirler. Ama şuan için dalga boyu düşük yansıyor. Bankalar bu bulutlu havaya bakarak, reel sektörün üzerine gelir ve kredinizi kapatın şekilden yaklaşırlarsa ve mevcut limitlerini aktarmazsa bu kriz reel sektöre yansıyacaktır. Özel sektörün milyar dolar borcu var. O nedenle bankacılar krizin ne kadar gelip gelmeyeceğini belirleyen kişiler olmalıdır.
Gerekirse yeniden yapılandırılması ve mevcut limitlerin kullandırılması gerekir. Tabii ki bankalar da ticari kuruluşlar. Bunun içinde hükümetin finans sektörü ile bir araya gelmesi gerekir. Gerekirse mevduat sigorta fonunda indirimler yapacak. Bankacıların elini rahatlatacak. Türkiye bu krizden kazançla çıkar.Özel sektörün şuan borcu 162 milyar, ama ciddi bir risk taşmıyor. Doların şuan yükselmesi de çok fazla rahatsızlık vermiyor. Yani zaten bant 1.30, 1.40 bandına oturdu.Öte yandan yurtdışındaki paralar için çağrı olumlu. Dünya Bankası’nın dediği gibi Türkiye G-7’ye girebilir ve güvenli bir limandır. Bu konuda hükümet sınırlı çalışmaları yapmıştır. IMF ile temasta ise çok geç kalındı.”
HABERTÜRK
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.