T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Aleviler ‘bizde varız’ dedi

Aleviler 'bizde varız' dedi
 
ANKARA / Ankara'da buluşan 100 bini aşkın Alevi, hükümete "biz de varız" dedi. Türkiye'nin birçok ilinden katılımın gerçekleştiği mitingde her yaştan insan bir araya geldi. Mitinge yöresel kıyafetleriyle katılan Aleviler oldukça renkli bir görüntü ortaya çıkardı. Mitingde hükümetin yanısıra, Alevilerin demokratik taleplerine sahip çıkmayan Cem Vakfı da yoğun bir biçimde protesto edildi.
 
Sabah saatlerinden itibaren Ankara Tren Garı'nda toplanan Aleviler, "Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, Diyanet İşlerinin kapatılması ve Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi" gibi taleplerini dile getirdi.
 
"Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" talebiyle örgütlenen mitinge Cem Vakfı ve Ehlibeyt Vakfı dışındaki tüm Alevi örgütleri katıldı. Mitingde ayrıca, Demokratik Toplum Partisi, Insan Hakları Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Demokratik Haklar Platformu ve Partizan gibi siyasi platform ve kurumlar da yer aldı. Kurumlar mitingde dile getirilen ortak taleplerin yanı sıra, Sivas ve Maraş'ta yaşanan katliamlara dikkat çekerek sorumluların yargılanmasını talep etti. Ayrıca hapishanelerde yaşanan sorunlarda mitinge taşındı.
 
Mitingde ilk olarak söz alan Pir Sultan Abtal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, "Türkiyenin vicdani bugün bu alanda" sözleriyle konuşmasına başladı. Alevilerin taleplerinin görmezden gelindiğine dikkat çeken Gümüş, "Madımak Otelini müze yapılmasına geçmişle yüzleşmek istemedikleri için karşı çıkıyorlar" dedi. Hükümetin zam politikasını da eleştiren Gümüş, artan işkence ve insan hakları ihlallerine dikkat çekti. "Herkes eşittir" şeklindeki anayasanın 10. maddesini hatırlatan Gümüş, "Niye bu herkes arasında Aleviler yok" diye sordu. PSAKD Genel Başkanı, "Her ağıcın kurdu özünden olur" şeklindeki Alevi sözünü hatırlatarak, eyleme katılmayan Cem Vakfı'na tepki gösterdi. Gümüş'ün ardından Alevi Kültür Dernekleri genel başkanı Ali Özdil ve Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Ali Balkız'da birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, Alevilerin "zorunlu din dersinin kaldırılması, Diyanet Işleri Başkanlığının kaldırılması, Madımak'ın utanç müzesi olması ve cem evlerinin ibadet hane olarak tanınması" taleplerini dile getirdi.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısıyla yapılan miting Arif Sağ, Edip Akbayram, Yavuz Bingöl, Ferhat Tunç, Mustafa Özarslan'ın müzik dinletisiyle sona erdi. Mitinge, DTP milletvekillerinni yanı sıra, polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Baran Tursun ile Çağdaş Gemik'in aileleri, ülküçüler taragından öldürülen Ümit Cihan Tarho ile Kenan Mak'ın aileleri de katıldı.
 
Alevi örgütlerindeki, Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk posterlerinin yoğunluğu dikkat çekerken, aynı kortejlerden, devleti eleştiren sloganların atılması da dikkat çekti. Alevi örgütlerinin kortejlerinde dikkati çeken bir başka nokta ise, 7'den 70'e bir katılımın olmasıydı.
 
 ANF NEWS AGENCY


Yahoo! Türkiye açıldı!
İnternet üzerindeki en iyi içeriği Yahoo! Türkiye sizlere sunuyor!
http://yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.