T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) RE: {liberal-izmirliler.50425} 75.yilinda Istanbul Universitesi

           REKTÖR ADAYI, ÜNİVERSİTESİNİN KURULUŞ TARİHİNİ BİLMEZ Mİ ?

 

Ana Sayfaya Dön

      

     Yukarıdaki resimde İstanbul Üniversitesinin resmi web sitesinin ( http://www.istanbul.edu.tr/index.php )   başlığını görüyorsunuz. Üniversitenin kendisine göre kuruluşu 555 yıl önce yapılmış. Yani 1453 yılında, yani İstanbul’un fethedilmesi ile birlikte Sultan Fatih tarafından kurulmuş.

     Cumhuriyet  döneminde ise; 21.Nisan.1924 tarihinde 493 sayılı kanunla  “İstanbul Darülfünu” ismiyle tüzel kişilik verilmiş, 7.Ekim.1925 tarihinde de “bilim ve yönetim” özerkliği tanınmış, medreseler “fakülte” statüsüne kavuşturulmuş.

      İsviçreli pedagoji profesörü Albert Malche'ın 29 Mayıs 1932 tarihinde hazırladığı rapor esas alınarak, “1933'de çıkarılan 2252 sayılı yasayla TBMM, Darülfünun'u ve ona bağlı bütün kurumları kadro ve örgütüyle lağvedip, Milli Eğitim Bakanlığı'nın İstanbul'da yeni bir üniversite kurmasını kabul etti.   İstanbul Üniversitesi, 1 Ağustos 1933'de yeni bir kadro ve yapıyla açıldı. Cumhuriyetin 10. yılını kutlarken 1 Kasım 1933'de İstanbul Üniversitesi "ilk ve tek" üniversite olarak eğitime başladı.”

       İstanbul Üniversitesinin kuruluşu kendi web sayfasında böyle anlatılıyor.

      Şimdi, aşağıda liberal-izmirliler@googlegroups.com grubumuza Sayın Veysel BATMAZ tarafından gönderilen, Hürriyet Gazetesinde yazar Yalçın Bayer’in 01.11.2008 tarihli yazısına göre,  İstanbul Üniversitesi 75 yıl önce bugün kurulmuş.

     Burada çok garibime giden husus, bu iletiyi bizlere gönderen Sayın Veysel Batmaz, aynı zamanda Rektör adayları arasında bulunuyor. Sayın Batmaz Rektörü olmak istediği Üniversitenin Yalçın Bayer tarafından  555 yıllık tarihini 75 yıla indirerek, 480 yılı yok saymasını yadırgamıyor, fark etmiyor..  

       Sayın Batmaz, her gün altından geçtiği Üniversite Kapısındaki kitabeyi de mi görmüyor? Bu dikkatsizlik Sayın Batmaz’ın O Üniversiteye Rektör olmaması gerektiğinin bir göstergesi bence..  

      Aynı zihniyet bu kitabeyi görülmesin diye sıva ile kapatıp, yıllarca saklamadı mı ? Yıllar sonra üzerindeki sıvalar kazınıp, tekrar tarihe şahitlik yapması sağlandı ama, hâlâ görmeyen, duymayan körler ve sağırlar var.

     Biz, İstanbul Üniversitesine Rektör olmak isteyen bir ilim adamından bu yanlışlıkları görmesini, en azından bizlere gönderdiği ileti de belirtmesini, sırf kendilerinden bahsettiği için bu tarzdaki siyasi, ideolojik ve yanlışlarla dolu yazıyı göndermemesini beklerdik.

      Ne yapalım ki burası Türkiye..

 

     Muzaffer Deligöz

     Gazeteci-Yazar

 

      

     

From: liberal-izmirliler@googlegroups.com; gönderdi; adına gönderilen:; Veysel BATMAZ [veysel.batmaz@gmail.com]
Sent: Saturday, November 01, 2008 8:12 AM
Subject: {liberal-izmirliler.50425} 75.yilinda Istanbul Universitesi


http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/10258613.asp?yazarid=42&gid=61&sz=4610  
 
75'inci yılında İstanbul Üniversitesi'nde neler oluyor?

75
yıl önce bugün, 1 Kasım 1933'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle, dönemin ilerici Maarif Vekili Dr. Reşit Galip tarafından kurulan, 60.000'e varan öğrencisi, on binlerce hektar kampus alanı ve 5.500 öğretim üyesi ve yardımcısı ile dünyanın en büyük üniversiteleri arasında sayılan İstanbul Üniversitesi, 75. yılına muamma dolu uygulamalarla ilginç bir seçim dönemine giriyor.

Rektör Prof. Mesut Parlak'ın görev süresinin bitimine iki buçuk ay kala iki rektör yardımcısının (Prof. İrfan Papila ve Prof. Erhan Güzel), hiçbir açıklama yapılmadan görevden alınması ve bu olaydan bir hafta kadar önce üniversitenin arşivinde çıkan yangının boyutları hakkında basına bilgi verilmemesi dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "rektör ataması yetkimi sağlıklı kurumlara bırakmak istiyorum" biçimindeki sözleri sanki yaklaşan İstanbul Üniversitesi rektör seçimi için söylemiş olduğu kanısı yaygınlaşırken, seçimde 2.300 öğretim üyesinin oylarına talip 12 aday yarışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aile doktoru Prof. Dr. Yunus Söylet ile iletişim bilimci ve kamu yönetimi uzmanı, Liverpool John Moores University ve Beykent Üniversitesi'ni kuran Prof. Dr. Veysel Batmaz bu yarışta söylem olarak öne çıkıyor.

Rektör adayları

Prof. Mesut Parlak'ın görev süresinin bitmesi üzerine aralık ayı başlarında yapılması beklenen İ.Ü. rektör adaylıklarında yarışacak adaylar şunlar: Prof. Yunus Söylet (YÖK üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi öğretim üyesi), Prof. Ahat Andican (eski bakan, genel cerrah), Prof. Ali Akyüz (genel cerrah), Prof. Erhun Eyüpoğlu (genel cerrah), Prof. Kenan Ulualp (genel cerrah), Prof. Seyfettin Uludağ (kadın doğum uzmanı), Prof. Faruk Erzengin (Tıp Fakültesi eski dekanı, kardiyolog), Prof. Mustafa Keçer (genel cerrah), Prof. Gülçin Bermek (Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi), Prof. Kadir Erdin (Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı ve Orman Fakültesi öğretim üyesi), Prof. Melih Boydak (Orman Fakültesi öğretim üyesi), Prof. Veysel Batmaz (İletişim Fakültesi öğretim üyesi).


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.