T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) ROSS WILSON'UN SECINLER HAKKINDA KONUSMASI!

Hoş Geldin Türkiye *

Ross  Wilson, ABD Büyükelçisi
4 Kasım 2008
Tüm dünya şu an yeni bir yönetimin Amerikan dış politikasını nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Ama seçim sonuçlarını beklerken bile ABD'nin uluslararası güvenliği ilgilendiren en acil konuları BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine getirmeye devam edeceğine dair hiçbir şüphe yok.
Türkiye'nin kısa süre önce Konsey'e iki yıllık üye olarak seçilmesi de ABD tarafından bu bağlamda memnuniyetle karşılanmaktadır.
Ülkelerimiz arasında, uluslararası alanda uzun bir geçmişe dayanan bir dostluk ve işbirliği mevcuttur. Güvenlik Kurulu'nun diğer üyeleri ile birlikte küresel güvenlik zorluklarıyla ilgili sorumluluklarımızı yerine getirirken, eminim ki bu ilişki Konsey'de güçlü ve verimli bir ortaklığın temelini atacaktır. Krizlerin nerede ortaya çıkacağını tahmin edemesek bile, yakın tarihli bazı meselelerin önem kazanacağı açıkça ortadadır.
Bu meselelerin belki de en acil olanı İran'ın nükleer programı ile ilgili Konsey'in iradesine karşı koymayı sürdürmesidir. İran, yıllardır gizli nükleer faaliyetlerde bulunduğuna dair 2002 yılında ortaya çıkan bilgiler nedeniyle yitirdiği güven duygusunu tekrar kazanmak ve nükleer programının tamamen barışçıl olduğunu kanıtlamak adına hiçbir şey yapmamıştır. Bu programın kapsamı ve amacı hakkında İran'ın ısrarla cevaplamayı reddettiği sorular mevcuttur, bu nedenle İran'ın hedefinin nükleer silah kapasitesi elde etmek olduğu yönünde uluslararası topluluğun şüpheleri vardır.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun yönlendirmesi üzerine Güvenlik Konseyi, sonuncusu 27 Eylül tarihinde olmak üzere, beş farklı vesileyle İran'dan uranyum zenginleştirme programı ile diğer hassas nükleer faaliyetlerini askıya almasını ve UAEK ile işbirliği yapmasını talep etmiştir. Bu kararlardan üçünde, Konsey'in taleplerine ve UAEK gereksinimlerine uymaması sebebiyle İran'a 7. bölümde zikredilen yaptırımların uygulanması öngörülmüştür. Uluslararası topluluğun dikkatini bu mesele üzerinde tutmak için Türkiye ile birlikte yakından çalışmayı arzu ediyoruz.
Güvenlik konusunda Afrika'da yaşanan zorluklar da uluslararası gündemde yer almayı sürdürecektir. Darfur'daki insani kriz devam etmektedir. Güvenlik Konseyi'nin, Darfur'daki sivilleri korumakla görevlendirdiği BM-Afrika Birliği Barış Gücü'nün (UNAMID) tam olarak konuşlandırılmasının önünde sayısız engel bulunmaktadır. UNAMID'in tam ve etkin bir biçimde konuşlandırılması yönündeki taahhüdü devam eden ABD, bunun gerçekleşmesini temin etmek için Konsey'de Türkiye ile birlikte çalışmayı arzu etmektedir.
Türkiye ve diğer ülkelere ait gemilerin maruz kaldığı korsanlık vakalarından da anlaşılacağı gibi, Birleşmiş Milletler'in uluslararası bir gücün görevlendirilmesi ihtimali de dahil olmak üzere, Federal Geçiş Hükümeti'ni desteklemeye devam etmesi gerektiği ortadadır. Deniz korsanlığı ve silahlı soygunculuk faaliyetlerini durdurmak ve caydırmak amacıyla Somali hükümeti ile birlikte çalışan devletlere ülkenin karasularına girme yetkisi veren Güvenlik Konseyi 1816 sayılı kararının onaylanması için gösterilen çabalara ABD önderlik etmiştir.
Önümüzdeki yıl şüphesiz başka meseleler de gündemde yer alacaktır. Örneğin Zimbabve'deki siyasi, sosyal ve ekonomik kriz devam etmektedir. Uzun süredir devam eden bu durum, muhtemelen Güvenlik Konseyi bünyesinde de dahil olmak üzere, daha aktif ilgi gösterilmesini gerektirmektedir.
2000'den fazla siyasi mahkumun bulunduğu Burma'daki rejim, demokrasinin kalıcı olarak yeniden sağlanması yönünde sağlam adımlar atmaya istekli görünmemektedir. Konsey'in barışı sağlayabilmek, insan hakları ve insani endişeleri ele alabilmek ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ile egemenliğini temin edebilmek için BM, AB ve AGİT'in birlikte nasıl çalışacağını da incelemesi gerekecektir.
ABD, özellikle Güvenlik Konseyi bünyesinde çok taraflı diplomasinin uygulanması hususunda kararlılığını sürdürmektedir. ABD, Türkiye ve Konsey'in diğer üyeleri tüm çatışmalar için bir çözüm bulamayacaktır. Diplomasimiz yaratıcılık ve kararlılık gerektirecektir ve her zaman başarılı olmayacaktır. Ancak birlikte sorunlu topraklara barış getirebilir, insan haklarını ilerletebilir ve Başkan Bush'un BM'ye yaptığı veda konuşmasında ifade ettiği gibi, "ilerideki nesiller için daha özgür, daha güvenli ve daha iyi bir dünya" oluşturabiliriz. 

 
*Zaman Gazetesi, 4 Kasım 2008 
 


Yahoo! Türkiye açıldı!
İnternet üzerindeki en iyi içeriği Yahoo! Türkiye sizlere sunuyor!
http://yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.