T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Hamas: El Fetih İsrail'e boyun eğdi

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenmesi planlanan Hamas- El Fetih görüşmeleri askıya alınması üzerine bir açıklama yapan Hamas sözcüsü Dr. Fevzi Berhum, yaşananlardan Mahmud Abbas'ı sorumlu tuttu.

10/11/2008

Hamas sözcüsü Dr. Berhum, "Kahire ile son dakikaya kadar bağlantı halindeydik, ancak Mahmud Abbas, Mısırlı yetkililerin Hamas yanlısı siyasi tutukluları bırakılması yönünde yaptığı çağrılara kulak asmayınca görüşmelere gölge düştü. Bunun üzerine daha iyi şartlar altında görüşmemiz için Mısır hükümeti görüşmeleri askıya aldı" dedi. Arap ülkelerine Filistin davasına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Dr. Berhum,  "İsrail'den gelen baskılara boyun eğdiği ve Mısır'ın bu çabalarını boşa çıkardığı için yaşananların sorumlusu El-Fetih'tir" ifadesini kullandı.


Hamas Dış İlişkiler sorumlusu Usame Hamdan normalde kendilerinin diyalog görüşmelerinin ertelenmesini istemediklerini ve zamanında yapılmasından yana olduklarını ama Fetih'in tutumunda bir ciddiyet ve samimiyet göremediklerini ifade etti. Aynı zamanda Hamasíın Lübnan temsilcisi olarak görev yapan Usame Hamdan, Özerk Yönetim Başkanı Mahmut Abbas'ın ve onun liderliğindeki Fetih örgütünün, diyalogdan müspet sonuçlar çıkması yönünde bir gayretlerinin olmadığını söyledi. Hamdan, bir televizyona yaptığı açıklamada Mısır yönetiminin, Batı Yaka bölgesindeki siyasi tutukluların serbest bırakılması için Abbasíı ikna etmeye uğraştığını ama başarılı olamadığını dile getirdi. Fetih liderlerinden Azzam el-Ahmed'in kendi bölgelerinde siyasi tutuklu bulunmadığını ileri sürmesinin, ardından da Başkan Mahmut Abbasíın ABD Dışişleri Bakanı Rice'la görüşmesi esnasında aynı iddiayı tekrar etmesinin bir oyun olduğunu ve gerçekte ABDínin diyaloğu veto etmesine itiraz edememeleri sebebiyle böyle bir çarpıtmaya başvurduklarını ifade etti. Hamdan, Abbas yönetiminin kontrolündeki cezaevlerinde sadece Hamas mensubu 400íden fazla siyasi tutuklu bulunduğuna ve bunların isimlerinin, kayıtlarının mevcut olduğuna dikkat çekti. Usame Hamdan açıklamasında Abbas'ın başkanlık süresinin uzatılmasıyla ilgili tartışmalara da temas ederek 9 Ocak 2009 tarihinde Mahmut Abbasíın başkanlık süresinin bitmiş olacağını, herhangi bir uzlaşma formülüne yanaşmaması durumunda o tarihten sonra kesinlikle başkanlık vasfının olmayacağını belirtti. (Filistin Enformasyon Merkezi)

"Abbas, siyasi cinayet işliyor"
Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas)'ın Batı Şeria'nın el-Halil şehrindeki temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, Ramallah yönetimine bağlı cezaevlerinde ve güvenlik merkezlerinde siyasi tutuklu bulunmadığının iddia edilmesinin hem ahlâkî hem de ulusal açıdan bir cinayet olduğu dile getirildi. Açıklamada bu tür iddiaların Abbas'ın güvenlik alanında üstlenmiş olduğu ìşüpheliî görevin bir yansıması olduğuna ve bununla aynı zamanda gerek başkanın gerekse ekibinin üstlendiği bu görevlerinden geri adım atma niyetinde olmadıklarını ortaya koyduğuna dikkat çekildi. Açıklamada Abbas yönetiminin kontrolündeki cezaevlerinde hem direniş örgütlerinin lider kadrolarından hem de mensuplarından yüzlerce siyasi tutuklunun bulunduğu, asıl suçluların halkın seçkinleri durumundaki bu fedakâr insanlar değil, onları zindana attıktan sonra kendi cezaevlerinde siyasi tutuklu bulunmadığını ileri sürerek halkla alay eden, herkesin gördüğü ve duyduğu gerçeği inkâr ederek arsızlıkta sınırı iyice aşan kişiler olduğu vurgulandı. Hamas'ın el-Halil teşkilatı adına yapılan açıklamada Abbas yönetiminin bu tutumu devam ederken masa başında diyalog görüşmeleri yürütmenin boş bir çabadan ibaret olacağı dile getirildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.