26 Kasım 2008

KARZAYİ İTİRAF ETTİ;TALİBANI YENEMİYORUZ!

Afganistan kukla devlet başkanı Karzai, ABD ve NATO'yu ülkenin kırsal bölgelerinde "paralel hükümetler" oluşturmakla suçladı. İşgalcilerin ve harcanan para miktarının çokluğunu ima ederek, buna rağmen "Taliban hala nasıl güçlü?" diye sordu.
Hamid Karzai, dün ülkesini ziyaret eden BM heyetine ülkenin sorunlarını anlattı. Anlatırken uluslararası işgal gücünün Taliban karşısındaki acziyetini de itiraf etti.

Uluslararası toplumdan, Afganistan'daki savaşı sona erdirmek için bir takvim belirlemesini isteyen Karzai, bu mücadeleye katılan ülkelerin sayısına ve harcanan paranın miktarına bakıldığında Taliban'ın nasıl hala güçlü kalabildiğini sordu.

"Bu savaş 7 yıldır sürüyor. Taliban kadar küçük bir gücün varlığını nasıl sürdürebildiğini, saldırılarını nasıl yapabildiğini artık anlayamıyoruz" diye konuşan Karzai, "Afganistan'da tam bir NATO gücüyle ve arkasında uluslararası toplumla Taliban'ı hala yenebilmiş değiliz" diyerek kendisinin ve uluslararası işgal gücünün acziyetini ortaya koydu.

Bir takvim olmadığı takdirde barış ve güvenlik için başka çözüm yolları aramanın hakları olduğunu, bu çözümün de müzakereler olacağını BM heyetine ifade eden Karzai, sorunun, uluslararası toplumun varlığının kırsal bölgelerdeki Afgan yönetimine paralel hükümet yaratması olduğunu belirtti.

Afgan lider, uluslararası güçlerin, askeri ve sivil ekiplerden kırsal bölgelerde oluşturduğu bölgesel yeniden yapılandırma gruplarının yerel yönetimleri zayıflattığını ve paralel yapılar halini aldığını söyledi.

"Teröristlerin olmadığı köylerde mücadele veriyoruz"

Kendi ifadesiyle terörizme ve sığınaklara karşı mücadele etmekten ziyade, teröristlerin olmadığı köylerde mücadele verdiklerini kaydeden Karzai, birçok sivil kayba neden olan operasyonlara atfen, köylerdeki bombardımanların ve operasyonların durması gerektiğini bildirdi. Böylelikle Afganistan'daki işbirlikçi yönetimin en yetkili ağzından işgal gücünün Taliban'ı değil; elinde silah olmayan Afgan halkını vurduğu da itiraf edilmiş oldu.

Taliban'ın Afganistan'da 2001'de devrilmesinden bu yana yapılan milyarlarca dolar yardıma ve yeniden yapılanma çalışmalarının tamamlanmasına rağmen Afgan halkının hala "güvenliği göremediğini" ifade eden Karzai, Afgan ordusunun ve polisinin geliştirilmesi için daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunmaktan da geri durmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.