T a r a f s ı z D e ğ i l i z

AFFANİSTAN DA 2000 KİŞİYİ DİRİ DİRİ GÖMMÜŞLER !


Önümüzde ki günlerde Türkiyeye getirilen Raşid Dostum'un emriyle, Afganistan'da Taliban yanlılarının konteynırlara konup diri diri gömüldüğü, yakıldığı, kurşuna dizildiği öne sürüldü ..

Afganistan'da bir dehşet tablosu daha ortaya çıktı. Kuzeydeki Deşti Leyli bölgesinde bir toplu mezar bulundu. Hükümet, mezardan en az 2 bin cesedin çıkarıldığını belirleyip NATO güçlerini inceleme için çağırırken katliamı General Raşid Dostum'un yaptığı öne sürüldü.

İngiliz The Times gazetesine göre olay 2001'de yaşandı. ABD yetkilileri, "en fazla 15" kişinin öldüğünü açıkladı. Ancak bilgi edinme yasasıyla başvuru sonunda "Dışişleri Bakanlığı'nın olayı soruşturduğu en az 2 bin Taliban'ın öldürüldüğünü belirlediği" ortaya çıktı.

Afganistan Devlet Başkanı sözcüsü Homayun Hamidzade, Daşti Laili bölgesinde bulunan toplu mezardaki cesetleri bir kısmının “kimliği belirsiz” silahlı kişiler tarafından kaçırılması teşebbüsünden Kabil hükümetinin NATO’ya çağrı yapmaya karar verdiğini kaydetti. Hamidzade AFP’ye yaptığı açıklamada, “Daşti Laili’de cesetlerin çıkarılmasına yönelik teşebbüsler oldu” diyerek, hükümetin mezarın korunması için NATO’dan yardım istemeye hazırlandığını ifade etti. Times'ın Kabil muhabiri Tom Coghlan hükümetin NATO’dan yardım isteyeceğini belirtmişti.

BU BİR SAVAŞ SUÇUDUR VE SAVAŞ SUÇU KANITLARI YOK EDİLMEK İSTENİYOR

BM'nin toplu mezarları inceleyen yetkilisi, 15x30 metre boyutunda 5 büyük çukur bulunduğunu söyledi. Sayının 2 bini aşkın olduğunu kaydeden yeni soruşturmaya göre, Taliban yanlılarının hepsi konteynırlara konularak gömüldü. Ancak kimilerinin gömülmeden önce yakıldığı ya da kurşuna dizildiği belirlendi. Yetkililer, mezarların açılıp kemiklerin nehre atıldığını tahmin ediyor. Katliamı General Raşid Dostum ve adamlarının yaptığı iddia ediliyor. Özbek Dostum, geçen yıla kadar Savunma Bakanı ve ordunun başıydı. Siyasi rakibinin evine silahlı baskın düzenleyince görevinden alındı.



Afganistan bağımsız insan hakları komisyonu sözcüsü Nader Naderi de AFP’ye yaptığı açıklamada toplu mezardan cesetlerin çıkarıldığını doğrulayarak, bunun “savaş suçu kanıtlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir yıkım teşebbüsü” olduğunu belirtti. Naderi, “Araştırmamız olaya çok sayıda silahlı kişinin katıldığını gösteriyor” dedi.

SÜRGÜNE YALANLAMA

Times, katliam emri vermekle suçlanan ve dönemin Afganistan Genelkurmay Başkanı olan Raşid Dostum hakkında Şubat ayında tutuklama emri çıkarıldığına hatırlatıyor. Raşid Dostum'un Türkiye'de sürgünde olduğu yönündeki haberlere dikkat çeken gazete, Dostum'un Türkiye hükümetiyle uzun süredir bağları olduğunu kaydetti.

Raşid Dostum'un partisinin başkan yardımcısı Azizullah Kargar ise Times'a yaptığı açıklamada, "Dostum sürgünde" iddiasını reddetti. Kargar, "General Dostum, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda resmen ülkeye davet edilmiştir. Kendisi bazı Türk yetkililerle görüşmek ve Türkiye'deki ailesini görmek için bu ülkeye gitmiştir. General Dostum Türkiye'de sağlık kontrolünden de geçmiştir ve çok kısa süre içinde Afganistan'a dönecektir" dedi. Dostum’un Afganistan’a dönüp dönmeyeceği bilinmiyor.

ABD AŞİRETLERİ SİLAHLANDIRIYOR

Irak’ta Sünni aşiretleri tek tek maaşa bağlayıp silahlandıran Amerikan yönetimi benzer bir planı Afganistan’da uygulamaya hazırlanıyor. Afganistan’da sekizinci yılına giren askeri işgalde Talibana karşı zor günler yaşayan ABD, Irak’ta olduğu gibi aşiret güçlerini silahlandırıp maaşa bağlama yoluna gidiyor.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, önce başkent Kâbil’in hemen güneyindeki Vardak vilayetinde denenecek program başarıya ulaşırsa, önümüzdeki yılın ilk aylarında dinci Taliban militanlarının etkin olduğu diğer bölgelerde de yürürlüğe konulacak.

ABD YEREL GÜÇLERE ODAKLANIYOR

Haberde, ABD’nin bu yolla güçsüz ve yolsuzluğa batmış Afgan hükümetini devreden çıkarıp doğrudan Afgan kent ve kasabalarına ulaşmayı amaçladığı belirtilerek, ABD’nin Kâbil Büyükelçisi William Wood’un şu sözlerine yer verildi: “Afganistan tarihsel olarak yerel toplulukların kendi başının çaresine baktığı bir ülke olarak biliniyor. Bugün Taliban’a karşı koymanın yolu toplulukları güçlendirmektir; böylece kendi köylerini, tarlalarını, kentlerini ve vadilerini koruyabilirler.”

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen da hafta sonu ziyareti sırasında, Afganistan’da güçlü bir merkezi hükümet kurma amacının ‘abartıldığını’ söyleyerek, “bundan sonra daha çok topluluklara, aşiretlere ve liderlerine olanak sağlamaya odaklanacaklarını” belirtti.

Benzer bir program bu yılın ilk aylarından itibaren Irak’ta uygulanmaya başlandı ve işgale karşı direnişin önemli bir gücünü oluşturan Sünni Arap aşiretleri maaşa bağlanıp silahlandırılarak, El Kaide’nin üslendiği bazı bölgelerden sökülmesi sağlandı.


Kaynak: Sabah ve Ajanslar

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.