Albright Gülen'in gerçek yol gösterici olduğunu savundu

Barack Obama'nın yakın danışmanlarından Clinton dönemi Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, ABD’nin Teksas eyaletinin Houston şehrindeki Gülen Enstitüsü'nde bir konuşma yaptı. Albright, Gülen'in başlattığı diyalog hareketinin dünya barışını sağlayacağını, radikal hareketlerin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

Hyatt Otelinde yapılan toplantıya ABD siyasetinin önemli isimleri katıldı. Albright'ın görüşleri, yeni başkana yakınlığından dolayı Amerikan ve dünya kamuoyunda oldukça önemseniyor.

ABD'nin Irak Savaşı'ndan sonra "yolunu" ve "ahlaki üstünlüğü"nü kaybettiğini söyleyen Albright, Obama döneminde "en iyi ihraç ürünleri" olan demokrasiyi desteklemeye devam edeceklerini, ancak empoze etmeye de çalışmayacaklarını vurguladı.

“Fetullah Gülen Enstitüsü gerçek yol gösterici”

Yolunu şaşıran dünyada bir "yol-gösterici"ye ihtiyaç olduğunu söyleyen Albright, bu rolü "demokratik değerlere karşı çıkanlar", "radikal popülistler", "agresif milliyetçiler" ve "kutsal savaş havarileri"nin ifa edemeyeceğini kaydederek şöyle devam etti: "Bunun, Gülen Enstitüsü'nün kalbinde ve bu öğle yemekli toplantılar serisinde mündemiç değerlerde bulunması çok daha muhtemel. Bu değerler, uluslararası diyaloğa bağlılık, kültürel çeşitliliği anlama, insani adalete destek ve barış sevgisini içeriyor."

ABDTemsilciler Meclisi Texas Milletvekillerinden Al Green de Gülen Enstitüsü'nün "barış getirme işi"yle meşgul olduğunu belirterek, "Enstitüyü ırksal ve etnik birlikte yaşama ekümenik bir yaklaşım getirmesinden dolayı tebrik ediyorum" dedi.
Bir başka Teksas milletvekli Sheila Jackson Lee, tarihi bir "dönüşüm anı" yaşadığımızı belirterek Gülen Enstitüsü'nü bu dönüşümün "çerçeve"sini iyi yakalamış olmakla övdü. Çerçeveyi ise "insanlık onurundan dolayı her insana saygı duyan bir sosyal sistem" olarak tanımladı. Lee, "Güvenlik kadar barışı bağrına basan yeni dış politika anlayışına benimsemiş bir enstitünün burada bulunmasına seviniyorum" şeklinde konuştu.

Lee, Türkiye'yi güçlü müttefik ve ABD'nin dostu olarak gördüklerini söyleyerek, Gülen Enstitüsüne iki ülke arasındaki ilişkinin geliştirilmesi yönündeki çabalrından dolayı teşekkür etti Enstitü'de daha önce de ABD'li siyasetçiler konuşmuştu Gülen Enstitüsü'nün geleneksel öğle yemeği toplantılarına, ABD eski Dışişleri ve Hazine Bakanı James Baker'da katılmıştı.

James Baker
Houston Üniversitesi ile Dinlerarası Diyalog Enstitüsü'nün ortak çabasıyla oluşturulan Gülen Enstitüsü'nün toplantısına katılan James Baker, kamu görevlisi, din adamı ve gazetecilerden oluşan 200'ü aşkın davetliye bir konuşma yapmıştı. Albright Sudan ve Afganistan saldırılarının sorumlusu 64. ABD Dışişleri bakanı olarak görev yapan Albright'ın dedesi ve babaannesi Auschwitz'de öldürülen Yahudilerdendi. Albright uzun süre kimliğini gizlemek için bir başka isim kullanmıştı. ABD eski Dışişleri Bakanı Albright, Bill Clinton döneminde Sudan'da El-Şifa isimli Ortadoğunun en büyük ilaç fabrikasının kimyasal silah tesisi iddiasıyla bombalanması ve Afganisan'da sivil yerleşim bölgelerinin El-Kaide kampı iddiasıyla vurulması olaylarının emrini vermekle suçlanıyor.

Albright, Clinton'un güvercin kabinesindeki en şahin isim olarak kabul ediliyordu.
Sudan El Şifa İlaç Fabrikası
Bombalama sonrası başta Sudan olmak üzere tüm dünyada protestolar yapılmıştı

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.