T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) 33 askerin öldürülmesinde JİTEM'ci yüzbaşının parmağı -Özel-

33 askerin öldürülmesinde JİTEM'ci yüzbaşının parmağı -Özel-
TAYLAN ESMER / ANF

AMED /
Diyarbakır Jitem merkezinde Tim Komutanı olarak görev yapan ve itirafçılarla birlikte birçok cinayette parmağı olan Yüzbaşı Zahit Engin'in, Bingöl'de 15 yıl önce 33 askerin öldürülmesi sırasında, askerlerin yol güvenliği için görevlendirilen komutanlardan olduğu ortaya çıktı.

O tarihte Elazığ'ın Kovancılar İlçe Jandarma Komutanı olan Jitem'ci Yüzbaşı Zahit Engin, diğer komutanlarla birlikte "Görevi ihmal ve büyük zarar doğuran emre itaatsizlikte ısrar" suçlamasıyla yargılanıp ceza aldı. Bu ceza 6 yıl sonra Yargıtay tarafından beraatle sonuçlandı. Binbaşı rütbesine terfi eden Zahit Engin'in adı 1999 yılında Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde 10 siyasi tutuklunun öldürüldüğü operasyonu yöneten askerler arasında da yer alıyor.

Bingöl-Elazığ arasında Şemdin Sakık'ın Amed Eyalet Komutanı olduğu dönemde, 24 Mayıs 1993 tarihinde öldürülen 33 askerin sevk edilmesi sırasında yol güvenliğini sağlamakla görevli olan karakollardan biri de Elazığ'ın Kovancılar İlçe Jandarma Komutanlığı idi.

Ancak askerlerin Malatya-Elazığ-Bingöl güzergahında yaptıkları yolculuk sırasında, askeri kanunlara rağmen yol güvenliği alınmadı ve koruma verilmedi.

Koruma verilmemesi nedeniyle, "Görevi ihmal ve büyük zarar doğuran emre itaatsizlikte ısrar" suçlamasıyla 7 subay hakkında soruşturma açıldı.

Soruşturma açılan subayların arasında, Kovancılar İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Zahit Engin'de bulunuyordu.

Diyarbakır Saraykapı semtinde bulunan Jitem grup komutanlığında tim komutanı olarak görev yapan ve adı Diyarbakır'da birçok cinayete karışan Yüzbaşı Zahit Engin, Elazığ 8. Kolordu Askeri Mahkemesi'nce Temmuz 1993 tarihinde yargılandı. Duruşmalar gizli yapıldı. Aralarında Yüzbaşı Zahit Engin'in de bulunduğu 7 subay 1.5 yıl hapis cezası aldı. Dava dosyası Yargıtay'a gönderildi. Ve Yargıtay tüm sanıkların beraatine karar verdi. Beraat kararı 10 Şubat 1999 tarihinde kesinleşti. Dava kapandı.

JİTEM'DE TİM KOMUTANIYDI

Yüzbaşı Zahit Engin, Diyarbakır'da Jitem merkezi olarak bilinen Saraykapı'daki Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı'nda kalıyordu. Jitem'de itirafçıların da aralarında bulunduğu grupta Tim komutanı idi. Adem Yakın, Muhsin Gül, Abdülkadir Aygan, Mesut Memetoğlu, Saniye Emlük (Alataş), Kemal Emlük gibi itirafçılar onun emrindeydi.

Musa Anter öldürüldüğü 20 Eylül 1992 tarihinde, Yüzbaşı Zahit Engin, Jitem Diyarbakır tim komutanıydı. Muş'un Malazgirt HEP İlçe Başkanı Harbi Arman, Abdülkadir Çelikbilek, İlyas Eren, Fikri Özgen ve itirafçı Muhsin Gül'ün Jitem binasında öldürülmesi cinayetlerinde bizzat yer aldı.

İtirafçı Abdülkadir Aygan, basına yapmış olduğu açıklamalarda Engin için şunları söylemişti: "TİM komutanı Yüzbaşı Zahit Engin emrindeki rütbelilerle birlikte dur durak bilmiyordu. Hergün tanımadığımız insanlar, gözleri ve elleri bağlanarak beyaz Toros arabalarla Saraykapı'ya getirilip hücrelere atılıyordu. Bu insanların çığlıkları en hain Kürt"ü bile çileden çıkarmaya yeterdi. O tarihlerde azılı faşist Zahit Engin'in timi durmadan Kulp bölgesine gidiyor ve insanları avlar gibi tutup getiriyorlardı. Diyarbakır merkezinde de gündüz gözüyle yurtsever insanları 'PKK'lı terörist' suçlamasıyla ölüm hücrelerinde boğuyorlardı."


ULUCANLAR'DA 10 SİYASİ TUTUKLUNUN ÖLDÜRÜLMESİ'NDE YER ALDI

Yüzbaşı Zahit Engin, yargılandığı sırada Binbaşılığa terfi etti ve Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığı'na Jandarma Asayiş Şube Müdürü olarak atandı. atandı. 29 Eylül 1999 tarihinde Ankara Ulucanlar Kapalı Cezaevi'ne polis, asker, özel harekat timlerince baskın yapıldı. Baskında 10 siyasi tutuklu dövülerek ve kurşunlanarak öldürüldü. Yaşanan ölümlerden dolayı Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Binbaşı Zahit Engin'in de aralarında bulunduğu 161 asker ve polis hakkında dava açıldı.
Copyright 2008
ANF NEWS AGENCY


Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.