İsrail, Hamas ile 6 aylık ateşkesin geçen hafta sona ermesinin ardından bugün geniş kapsamlı hava saldırısına başladı.
Saldırılarda şu an kadar 155 kişinin öldüğü, 250'den fazla insanın da yaralandığı belirtiliyor.
Sağlık görevlileri, Gazze'de 130, Han Yunus ve Refah'ta 25 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiler.
HAMAS'IN TESİSLERİ İMHA EDİLDİ
Hamas yetkilisi, saldırılarda Gazze kenti ile civarındaki tüm güvenlik tesislerinin yerle bir olduğunu söyledi.
Hamas radyosunda okunan açıklamada da, Gazze'deki bir polis merkezinin mezuniyet töreni yapıldığı sırada İsrail uçakları tarafından hedef alındığı, bölgedeki tüm polis karakollarının hedef alındığı, polis şefi Tevfik Cabbar'ın da ölenler arasında olduğu belirtildi.
Hava saldırılarında hedef alınan karakollar sivil yerleşim yerlerinde bulunuyordu.
Görgü tanıkları, ilk saldırının Gazze'de çocukların okuldan çıktığı sırada düzenlendiğini ifade etti.
HER YER CESET KAYNIYOR
İsrail'in hava saldırılarında hedef aldığı karakolların birinde yerlerde yatan onlarca üniformalı güvenlik görevlisi cesedinin görülebildiği ve onlarcasının da yıkılan binaların enkazı altında olduğu bildirildi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, saldırılar doğrulandı ve 'teröristlerin tesislerinin hedef alındığı' belirtildi.
Açıklamada, son 6 aydır toplanılan istihbaratlar doğrultusunda birçok hedefe saldırı düzenlendiği kaydedildi.
'OPERASYON GENİŞLETİLEBİLİR'
İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını genişletebileceğini bildirdi.
Ordu sözcüsü Avital Leiboviç 'Hamas'a ait her şey hedef olabilir. Bunu istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz' dedi.
PERES SİNYALİNİ VERMİŞ, OLMERT UYARMIŞTI
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise, Eş Şark El Avsat gazetesine verdiği demeçte:
"İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne girmeyecek. Gazze'yi geri dönmek için terk etmedik. Savaş olmayacak. Gazze'ye girmeyeceğiz, roket saldırılarını durdurmanın başka yolları var'" demişti
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Hamas tarafından düzenlenen saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerden Hamas yönetimine karşı çıkmalarını istemiş, İsrail'e roket saldırıları düzenleyenlere karşı güç kullanmakta tereddüt etmeyeceklerini bildirmişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de önceki gün Mısır'da yaptığı temaslar sırasında, Gazze şeridi'nde Hamas yönetimine son verecekleri yönündeki açıklamalarını tekrarlamıştı.
FİLİSTİNLİ GRUPLAR KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ
İslami Cihad örgütünden ve ardından Hamas ile diğer örgütlerden yapılan yazılı açıklamalarda, tüm militanlara 'İsrail'in kıyımına yanıt vermeleri' talimatının verildiği ifade edildi.
Çağrının yapılmasının ardından Gazze'nin güneyinden İsrail tarafına roket saldırılarının başladığı kaydedildi. (AA)
İsrail katliam yapıyor: 205 ölü
GAZZE GERÇEĞİ
İsrail, 2005 yılında Gazze'den çekilerek, 38 yıllık işgaline son vermişti. Ancak İsrail'in bu hamlesi, umulduğu gibi bölgedeki Filistinlilerle daha iyi ilişki yolunu açmadı. Akdeniz'in güneydoğu ucunda yer alan, 10 kilometrelik sahil şeridine sahip Gazze, İsrail ile Mısır'ın arasında bulunuyor.
Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip Gazze kenti, eski uygarlıkların geçiş noktası olarak biliniyor ve Hz. Muhammed'in büyük dedesinin bu kentte gömülü olduğuna inanılıyor. 400 yıl boyunca Osmanlıların himayesinde kalan kentte, kontrolün İngilizler tarafından Birinci Dünya Savaşı'nda ele geçirilmesine kadar Mısır'ın etkileri görüldü. Gazze Şeridi daha sonra 1948 yılındaki Arap-İsrail savaşına kadar Mısır'ın kontrolü altında kaldı. Bölgenin nüfusu, halen İsrail'in elindeki toprakları terk eden 250 bin kadar Filistinlinin bölgeye yerleşmesiyle 1948-49 yıllarında üç kat arttı.
Gazze Şeridi, 1967'deki savaşın ardından Mısır'dan İsrail'in eline geçti. İsrail, buradaki İsrailli yerleşimcileri ve askerleri Eylül 2005'te geri çekti, ertesi yıl, İsrailli bir askerin kaçırılması üzerine büyük bir kara operasyonu düzenledi. Mısır ile Gazze arasında, silah sevkiyatına ve militanların geçişine olanak tanıyan tüneller hedef alındı.
Gazze, 2007 yılında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ters düşen Hamas'ın yönetimine geçti. İsrail, saldırıların önüne geçme arzusunu gerekçe göstererek sınır güvenliğini artırdı, yakıt sevkiyatını kıstı, geçişlere sınırlama getirdi. Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan anlaşma gereğince Hamas, kısıtlamaların yumuşatılması karşılığında ateşkesi kabul etti. Hamas, 19 Aralıkta sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıkladı.
Gazze'de yaklaşık 1,5 milyon Filistinli yaşıyor.
Nüfusun büyük bölümünün günlük geliri 2 doların altında. Halkın yüzde 80'i hayatını gıda yardımına bağlı sürdürüyor.
İsrail uçaklarıyla helikopterlerinin en az 30 füze fırlattıkları bildirildi
Saldırılarda 300'den fazla kişinin yaralandığı, 120'sinin durumunun ağır olduğu kaydedildi.
Saldırılarda 40'tan fazla hedef vuruldu.
Geçen hafta sona eren ateşkesin devam etmemesi konusunda Hamas'a destek veren İslami Cihad'dan yapılan açıklamada da, tüm yandaşlarına intikam çağrısında bulunuldu.
İsrail, Gazze yakınlarında yaşayan İsraillilere, misilleme yapılabileceğini göz önünde bulundurarak, daha güvenli bölgelere gitmelerini tavsiye etti. Bu açıklamadan kısa süre sonra Gazze'deki militanlar, İsrail tarafına roket saldırısı düzenledi, bir İsrailli öldü.
Mısır, İsrail saldırılarında yaralananları taşıyan ambulanslara kolaylık sağlamak için sınır geçişlerini açtı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in suç işlediğini söyleyerek saldırıları kınadı, uluslararası topluluğa müdahil olması çağrısında bulundu. Mısır da saldırıları kınadı ve ölümlerden İsrail'in sorumlu olduğunu açıkladı.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.