T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) CHP'ye kayıtlı değilim!

 
 
 
MevhiBe'den, Mete Akyol'un sorusuna cevap: Çankaya'da kendi hayatını İsmet Paşa'ya rağmen yaşayan, Cuma günleri ve kandillerde mevlüt okutan Mevhibe Hanım; gazeteci Mete Akyol'un, "Siz CHP'ye kayıtlı üye misiniz" sorusuna, "Hayır değilim!" cevabını vermiştir...

20/12/2008
 
Torunu Gülsün Bilgehan'ın kaleme aldığı "Mevhibe/Çankaya'nın Hanımefendisi" adlı eserde her şeye rağmen Mevhibe İnönü'nün inançlarından vazgeçmediği satır aralarına gizlenmiş olarak mevcuttur:
"Pembe Köşk daima Cumhuriyet devrimlerinin gerçekleştirildiği, hayata geçirildiği öncü ev olmuştu. Mevhibe dış görünümünü değiştirmiş, çarşafını atmış, Latin harfleriyle yazmaya başlamış, otomobil kullanmıştı. İsmet Paşa ile gittikleri pek çok yurtdışı gezisinde yabancılar ile Cumhuriyet kadını olarak onu görmüşlerdi. Atatürk'ün isteği üzerine evini başkentin diplomatlarına açmış, salonlarında danslı balolar verilmişti. Fakat bütün zorunlu devrimci liderliğinin yanında Mevhibe nasıl olduysa hep aynı kişilikli kadın olarak kalabilmişti. Aile düzenini mükemmel yürütmeyi başarırken, eski geleneklerinden, inançlarından da hiç vazgeçmemişti.

İnönüler devlet görevleri sona erdiğinde Pembe Köşk'ün kapısını kapatıp orta halli, iddiasız, mutlu bir aile olarak yaşayabilmişlerdi."
Mevhibe İnönü'nün içinde yaşattığı, İsmet Paşa'sının bile müdahale edemediği bir yer vardır. Gerçek Mevhibe orada yaşıyordu. Dışarıdaki Mevhibe, adeta bir oyuncu gibi oynuyordu. Reisicumhur İsmet İnönü'nün, devrimin lideri İnönü'nün eşi rolünde oldukça başarılı idi. Ankara'daki tüm balolara katılıyor, her ne kadar sıkılsa da tüm batı müziği konserlerine İnönü ile birlikte kerhen de olsa katılıyordu.

Mevhibe İnönü, ÇANKAYA'DA İsmet Paşa'ya rağmen kültürünü YAŞATIYORDU

Mevhibe İnönü, Çankaya'da, evinin dört duvarı arasında sade, mütevazı hayatını yaşamaya devam ediyordu. Tam bir Anadolu ailesi idiler. Kapılar kapanıp, İnönü ailesi kendi hayatlarını yaşamaya başladıklarında tanıdık, bildik, aşina bir hayat gözler önüne seriliyordu. Mevhibe Hanım kayınvalidesi Cevriye Hanım'a son derece saygılı ve hürmette asla kusur etmeyen bir gelin örneği sergiliyordu, hem de bunu severek yapıyordu. Mevhibe İnönü, aldığı kültürü yüreğinden söküp atmamıştı. Aksine onu kocasına rağmen yüreğinde ve hakimi olduğu Çankaya'daki "dört duvar sır örtüsü" evinde yaşatıyordu. İsmet Paşa da inkılapları yaşatmak adına halka zulmederken, Allah adını bile ağzına almayıp, ısrarla bu çizgide ülkesini yönlendirirken, yönetirken, sabahları annesine uğruyor ve onun namazının bitmesini ve duasının sonunu bekliyor, elini öpüp sonra evden çıkıyordu. Ama dışarıda inkılap sopası ile halkını dövmeye devam ediyordu İsmet Paşamız! Onu ne Mevhibe İnönü, ne de annesi Cevriye Hanım durdurabilirdi. "Tam yol ileri" diyordu.

Hiçbir nutkunda ALLAH'IN İSMİNİ AĞZINA ALMAMIŞ VE İTİNA İLE KAÇINMIŞTIR...

Mevhibe İnönü'nün İstanbul'dan eşine yazdığı iki ayrı mektupta iki küçük bölüm, onun dünyasını yansıtıyor:
24 Eylül 1941

Sevgili Reisicumhurum. Yıl dönümünüzü tebrik eder, birçok seneler bizim ve milletimizin başında afiyet ve muvaffakiyetle daima olmanızı Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim. Canım Paşacığım, size bir at esvabı yatırdık. Beğenirseniz üzerinize iyi gelirse çok sevineceğim. Ellerinizden hasret ve muhabbetle öper, Ramazan-ı Şerif'inizi de tebrik ederim...

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.