T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Dünyada Bugün Ali Sirmen



 Sili



Cumhuriyet 02.12.2008 - Haber:c0413


Cumhuriyet 02.12.2008

DÜNYADA BUGÜN

ALİ SİRMEN

Açılımdan Falan Önce...

Mart 2009 yerel seçimlerine şunun şurasında pek bir şey kalmadı. Partiler, bu seçimlere bütün güçleriyle hazırlanıyor, yeni açılımlar yapıyorlar.

Henüz bu açılımların yarar mı sağlayacağı, yoksa zarar mı vereceği konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama kanım o ki, açılımdan falan önce, partilerin, özellikle de muhalefet partilerinin yapmaları gereken çok önemli bazı şeyler var.

Tarhan Erdem, dünkü Radikal'deki (1 Aralık 2008 Pazartesi) köşesinde, "Seçim güvenliğine bomba" başlıklı bir yazı yazdı.

Uzman bir kişi olan, seçim sonuçlarıyla ilgili araştırmalarıyla tanınan Tarhan Erdem, seçim güvenliğini büyük ölçüde zedeleyenin, seçmen kütüklerinin artık YSK tarafından değil, gerçekte "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi" içinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmesi olduğunu belirtmektedir.

26 Kasım'da askıya çıkarılan listeler, gerçekte İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) işlevi ise, kendisine intikal ettirilen bu verileri seçmen kütüğüne dönüştürmektir. 5 Aralık'a kadar askıda kalacak listelere yapılacak itirazlar ise kaymakamlıklar aracılığıyla yukarıda sözü edilen makama iletilecektir.

***

Böylelikle elli yıla yakındır uygulanmakta olan seçmen kütüğünün YSK'nin sorumluluğunda olması ilkesi çiğnenmiş bulunmaktadır.

Anayasamızın "Seçimler yargı organlarının genel yönetim ve denetiminde yapılır" diyen 79. maddesi, bu yönetim ve denetimin nasıl olacağını da belirtmiştir.

Şimdi ise uygulamada, seçmen kütükleri İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte, YSK'nin denetimi ise, otomatik onay ile sınırlı kalmaktadır.

YSK Başkanı'nın seçmen sayısının 48 milyon 265 bin 644 olduğunu söylemesi ise zihinleri bulandıran bir etken olmuştur. Zira, bir yıl önceki anayasa değişikliği oylamasındaki seçmen sayısı 42 milyon 665 bindi. Şimdi bir yıl içinde, seçmen sayısındaki hemen hemen 6 milyonluk artışı açıklayabilmek güçtür.

Öyle görünüyor ki, bu düzenleme yapılırken, muhalefet de TBMM'de atlamış ve böylelikle ortaya anayasanın 79. maddesine aykırı bir uygulama çıkmış bulunmaktadır.

Ne yapmak gerek?

Tarhan Erdem, çok önemli yazısında, şunu söylüyor:

"Tekrar edeyim; getirilen yeni tanım ve bu tanımla oluşturulmuş seçmen kütüğü, seçim sisteminin temeline konmuş bir bombadır.

Bu tanımı kaldırıp, anayasa ilkesinin özüne dönülmeli ve 298 sayılı Yasa'nın 28 - 47. maddeleri bütünüyle uygulamaya konulmalıdır."

***

Kısacası, 2009 yerel seçimlerinin ve daha sonraki seçimlerin demokratik güvencesinin sağlanması için, bir yandan YSK'nin sorumluluğunda ve sadece onun yetkileriyle itiraz edilemeyecek bir seçim kütüğü, yargı yönetim ve denetiminde hazırlanılmalıdır.

Ama, böyle bir hazırlık bir yıl sürebileceğinden Mart 2009 yerel seçimlerine yetişmeyecektir.

Bu durumda, bu seçime mahsus olmak üzere, yeni kütüklerin hazırlanması beklenirken, geçen yılın 23 Ekim'inde yapılan Anayasa Referandumu kütükleri esas alınmalıdır.

Böylelikle yürütmeye bağlı bir kuruluşun hazırladığı kütüklerle şaibeli bir seçim yapılmasının önüne geçilmiş olur.

Tabii burada iş, ne yazık ki, bu büyük tehlikenin, Sayın Erdem'in dediği gibi sistemin temeline konan bombanın farkında değilmiş gibi görünen muhalefete düşmektedir.

Muhalefet bir yandan seçim güvencesini sağlayacak düzenlemeler için parlamentoyu göreve çağırmalı, diğer taraftan, seçim güvencesini zedeleyen uygulama için yasal girişimleri başlatmalıdır.

Açılımmış, yeni politikaymış, bütün bunlardan önce gelen seçimin güvencesidir.

Onun ilk adımı da seçmen kütüğüdür.

Milli iradenin şaibesiz tecellisi için kütüğün, anayasamızın 79. maddesinde de belirtildiği gibi, yürütmenin değil, yargının yürütme ve denetiminde düzenlenmesi gerekir.

asirmen@cumhuriyet.com.tr

 

 


www.TurkceKarakter.com
Bozuk görünen Türkçe harfleri düzelten site.

asirmen@cumhuriyet.com.tr

 
 
 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.