T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Geniş Açı Hikmet Bila



 Sili


Cumhuriyet 05.12.2008 - Haber:c0310


Cumhuriyet 05.12.2008

GENİŞ AÇI

 GENİŞ AÇI

HİKMET BİLA

'Alevi Sorunu' Yoktur

Bir süre önce bu köşede "Alevi Sorunu Yoktur" diye yazmıştım. Bazı okurların kafalarının karışacağını bile bile… Oysa söylemek istediğim açıktı: Türkiye'de Alevilerin sorunları vardır ama bir "Alevi sorunu" yoktur.

Alevilerin "Alevi Sorunu" oyununa gelmemeleri gerektiğini vurgulamıştım.

Güneydoğu sorununu, ısrarlı ve kararlı propaganda kampanyalarıyla "Kürt Sorunu"na dönüştürmeyi, tehlikeli bir etnik ayrımcılık haline dönüştürmeyi başaran atmacalara karşı uyanık olmaları uyarısını yapmak istemiştim.

Meğer bu uyarıya hiç gerek yokmuş, çünkü Aleviler de bu oyunun farkındaymışlar. Geçen hafta sonu Ankara'da yapılan Alevi Dedeler Toplantısı'ndan sonra yayımlanan bildiride aynı yaklaşımı gördüm: "Bugün ülkemizde Alevilik sorunu yoktur, Alevilerin sorunları vardır."

***

Alevilerin tarihten gelen kararlı ve ilkeli tutumlarını sürdürdüklerini gösteren bu bildiriden bazı alıntıları ta- rihe not düşmek için hatırlamakta yarar var:

"Alevi yol önderlerine maaş veya benzeri biçimlerde düzenli ödeme yapma planı, aynı zamanda devletin Alevi yol önderlerine ilişkin bakış açısının, onları bir tür imam gibi değerlendirdiğinin açık göstergesidir."

"Laik olduğu kabul ve iddia edilen bir devlette, yalnızca belirli bir biçimde inananlara hizmet götüren din görevlilerinin ücretleri, o dine mensup olmayanlara karşı borçlu ve sorumlu durumda olan devlet tarafından ödenemez."

"Alevilikte yol önderliği, belli kurallar çerçevesinde, hizmeti alanla hizmeti veren arasındaki rıza ilişkisine dayanır. Bu rıza ilişkisine, ilgili taraflar dışında hiç kimse müdahale edemez. Yol önderlerinin kimlerden oluştuğu, kimlerin yol önderliğine layık olduğu, kimlerin kimi görüp soracağı yalnızca ve yalnızca Alevilik ekseninde Alevilerin sorunudur."

"Bugün ülkemizde Alevilik sorunu yoktur. Alevilerin sorunları vardır. Alevilerin 'Alevi'lik gibi bir sorunu yokken Alevilerin sorunu 'Alevi'likmiş gibi 'Alevi'liğe müdahale edemez. Yol önderliğini soy şartı gibi, icazet gibi en temelde rıza gibi temellerinden kopararak başka ölçüler ü- zerinden tanımlama ve bu tanımlar üzerinden devlet kontrolüne sokma girişimleri apaçık Alevilerin sorunlarını çözme girişimi değil, siyasal iradenin kendi gereksinimleri doğrultusunda yeni bir 'Alevi'lik inşa etme gi- rişimidir."

"Sonuç olarak, biz Alevi yol önderleri, her ne şekilde ve hangi uygulamalarla olursa olsun Aleviliğin Aleviler dışında yeniden inşası, tanımlanması, partileştirilmesi, hükümetleştirilmesi ya da devletleştirilmesine karşı duracağımızı; hükümetin ve devletin şu ya da bu dini kayırıcı, kollayıcı, yayıcı ve inşacı uygulamalardan ve buna dönük kurumsallaşmalardan derhal vazgeçmesi gerektiğini; bu gerekliliğin ülkemizdeki bütün inançların kardeşçe ve eşitlik zemininde bir arada yaşayabilmesi için temel koşul olduğunu kabul ettiğimizi saygın kamuoyuna duyururuz."


hikmet.bila@ntv.com.tr

 

 

 

www.TurkceKarakter.com
Bozuk görünen Türkçe harfleri düzelten site.

 
 
 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.