4 Aralık 2008

(anadoluhaber) THK'nın hayrı kendine

THK'nın hayrı kendine

 

 

ASLAN DEĞİRMENCİ'nin haberi

 

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı emekli Tümgeneral Yusuf Güngör'ün katıldığı bir televizyon programında verdiği bilgilere göre, THK'ya kurban derisi gaspından kalan gelirlerin yüzde 87.5'lik bölümü, hantal yapının masraflarına gidiyor. Kurum yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, 473 THK şubesinde çalışan ücretli personel sayısı 1500'ün üzerinde. Genel Merkez giderleriyle birlikte kurumun toplam masrafı kurban derisinden elde edilen gelirin tamamını götürmüş oluyor.

 

Güngör'ün verdiği bilgiler şöyle: "Deri bağışından elde edilen gelirin yüzde 50'si derilerin toplandığı ilçelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı'na, yüzde 4'ü Türkiye Kızılay Derneği'ne, yüzde 3'ü Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na, yüzde 3'ü Türkiye Diyanet Vakfı'na, yüzde 40'ı da THK'ya kalır. THK'ya kalan toplam içindeki yüzde 40'lık payın 35'i cari hesaplara gidiyor." Güngör'ün bu açıklamasına göre, THK kurban derisinden kendisine kalan örneğin 40 liranın 35 lirasını kendi masrafları için harcıyor.

HAYIR KURUMLARINDA TAM TERSİ

THK, bu yapısıyla eski Sovyetler Birliği zihniyetini temsil ederken, vatandaşın kurban derisi gelirleriyle hayırlara imza atan sivil toplum örgütleri gelirlerinin sadece yüzde 7 ile yüzde 10'u arasındaki bölümünü giderler için harcıyorlar. Bu STK'ların yöneticileri, Vakit'e yaptıkları açıklamada, giderlerinin çok düşük olmasının sebeplerini şöyle sıraladılar:

1-İsraf dinimizce haramdır. Biz israftan kaçınırız.

2- Bu hayır işidir, esas olan gönüllü çalışmaktır. Biz bu faaliyetlerin karşılığını bu dünyada değil, öbür dünyada almak isteriz.

3- Her kuruş bize emanettir. Emanete hıyanet etmeyiz.

THK'YA YAPILAN YARDIMLAR İÇERİDE KALIYOR

Kendi paylarına düşen deri gelirinin sadece yüzde 12.5'ini vatandaşlara dağıttıklarını ifade eden THK'nın bünyesinde (kendi bilgilerine göre) yaklaşık 1500 kişi çalışıyor. Çalışanların hepsi ücretli… Toplam şube sayısı ise 473. Vatandaşların yaptığı yardımlar karşılığında maaşlar ödeniyor, şubelerin masrafları karşılanıyor… Kalan yüzde 12.5'lik kısım da "havacılık faaliyetleri"ne harcanıyor. THK'nın teşkilat şeması incelendiğinde ise 32 ayrı birim ile karşılaşılıyor. Bir yardım kuruluşunda 32 ayrı birimin yer alması hantal yapısını gözler önüne seriyor.

ORANLAR ORANTILANAMAYACAK KADAR

Diğer yardım kurumlarında ise durum tam tersi. Deniz Feneri ve Cansuyu kendilerine yapılan bağışların yüzde 90'ınını yardıma muhtaç vatandaşlara verirken, bu hizmetleri yapanların yüzde 90'ınından fazlası ise ücretsiz gönüldaşlardan oluşuyor. THK ile karşılaştırıldığında çalışan sayısının oranları ve masrafları eksilere düşüyor. İşte diğer yardım kuruluşları ve halka ulaştırdıkları gerçek yardımlar;

YARDIMIN YÜZDE 90'I VATANDAŞA AKTARILIYOR

Cansuyu: Tüm organizasyonları 35 kişilik "ücretli çalışan" organize ediyor. Ama sadece Türkiye'deki Kurban Kampanyasında görevli binlerce gönüllüye sahip. Kurumun tüm giderlerine ayrılan oran yüzde 10. Yapılan bağışların yüzde 90'ı direkt yardıma sevk ediliyor. Vatandaş bağış yaparken yardımı nereye yapılmasını isterse belirtiyor ve dernek bunu dikkate alarak yardım ulaştırıyor.

YARDIMLARIN YÜZDE 93'Ü VATANDAŞA

Deniz Feneri: Son on yılda dernek yaklaşık 500 milyon YTL'lik yardım yaptı. Bunun idari gideri ise sadece yüzde 3.5, nakit bazında ise yüzde 7. Gönüllü sayısı 56 bin iken yaklaşık aktif gönüldaş sayısı 5 bin. Ücretli çalışanlarının sayısı 190. Yapılan yardımların yüzde 93'ü direkt vatandaşa aktarılıyor.

THK YETKİLİLERİ SORULARIMIZI CEVAPSIZ BIRAKIYOR

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı emekli Tümgeneral Yusuf Güngör'e itirafları üzerine ulaşmaya çalıştık ancak başkan telefonlarımıza çıkmadı. Yetkililer, "Vakit gazetesinden arıyoruz" şeklindeki ifademiz üzerine "daha sonra arayın" diyerek, sorularımızdan kaçtılar.

 

ASLAN DEĞİRMENCİ / VAKİT-

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.