T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Soykırımcı Dostum’un toplu mezarları bulundu

Soykırımcı Dostum'un toplu mezarları bulundu
Dostum'un ABD'nin desteğiyle iki bin direnişçiyi öldürüp gömdüğü toplu mezarlar, Deşt-i Leyli'de ortaya çıkarıldı.
Halen Türkiye'de sürgünde bulunan Afganistan eski Genelkurmay Başkanı, Özbek General Raşit Dostum'un toplu mezarları ortaya çıkarıldı. ABD desteğiyle ve emriyle işlediği Şibirgan ve Kala-i Ceng katliamlarının sonuçları, insan hakları örgütleri tarafından ortaya çıkarılırken, NATO'dan halen bir açıklama gelmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise şimdi açıklanan 23 Kasım 2002 tarihli raporunda, olayda ikibin Taliban esirinin öldüğünü duyurdu. ABD hükümeti olayın meydana geldiği tarihlerde ise sadece onlarca Taliban esirinin öldüğünü ileri sürmüştü.
İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Dostum'a bağlı güçler, yaklaşık iki bin Taliban üyesi tutukluyu öldürdü. Direnişçilerin gömüldüğü toplu mezar, Afganistan'ın kuzeyindeki Deşt-i Leyli bölgesinde bulunduğu duyuruldu.
Taliban üyesi tutukluların, Amerikan saflarında savaşan Özbek generale bağlı güçler tarafından, 2001 yılında, boğularak ya da kurşuna dizildikten sonra yakılıp gömüldüğü iddia ediliyor. Afganistan hükümeti ise yağmalanan toplu mezarın, NATO kuvvetlerince korunmasını istedi.
Ülkedeki sivil toplum kuruluşları katliamı kınayan açıklamalarda bulundu, Özbek generalin, cezalandırılması çağrısı yaptı. Örgütler, Afganistan'da Taliban esirlere ait 84 toplu mezar olduğunu ancak hiçbirinin bugüne kadar açılmadığını belirtiyorlar. (Dünya Bülteni)
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.