T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) 28 Şubat Encümen-i Daniş'in tavsiyesi miydi?


1995'te Demirel ile Çiller'e gönderilen mektupla, 28 Şubat kararları arasındaki müthiş benzerlik...

28 Şubat Encümen-i Daniş'in tavsiyesi miydi?

10.dalgada gözaltına alınan MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılıç'a savcı tarafından 'Encümen- i Daniş' soruldu, tartışmanın fitili de ateşlenmiş oldu.

Kim bu Encümen-i Daniş? Derin devlet mi? '1 numaralar konseyi mi?'... BÇG'nin yerini Encümen- i Daniş mi aldı?'... Üyeler konuştukça kafalar daha da karıştı. Aralarında eski kuvvet komutanları da olan bazı üyeler öyle tarifler yaptılar ki biraz daha ileri gitseler ' kadınların 5 çayı gibi' diyecekti.

Oysa aynı grubun bazı üyeleri de ' burada konuşulanları eşlerimize bile anlatmayız' diyerek hadiseye gizemli bir hava kattı. Son olarak da şu anki başkan, eski TBMM Başkanı Necmettin Karaduman konuştu. 'Arkadaşlar arası sohbet grubuyuz' diyen Karaduman da gizliliğe riayetten bahsetti.

'Tavsiyelerimizi Cumhurbaşkanı'na ve Başbakan'a iletiyoruz' dedi. Fakat mektup arkadaşları arasında bugün Gül ve Erdoğan yok.

Aslında tartışma yeni gibi gözükse de kamuoyu son 25 yıldır bu isme aşina. Hatta 1995'te dönemin başbakanı Çiller ve Cumhurbaşkanı Demirel'e yolladıkları mektup tartışma koparmıştı. Encümen-i Daniş'in o zamanki üyeleri mektupta, "Uzun zamandan beri açıkça ve pervasızca, anayasaya dayalı demokratik ve laik düzenimizi kökten tahrip etmeyi ve yerine şeriata dayalı devlet düzenini zorla uygulamayı amaçlayan beyan, eylem ve davranışlara girildiği görülmektedir.

Türkiye'yi temelinden yıkmak, ülkeyi ve milleti bölmek isteyen sorumsuz kurum ve kişilere karşı yasal, idari ve yargıya yönelik ciddi tedbirlerin alınmasını öneririz" demekteydi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a önerilen tedbirler şöyleydi: "Cumhuriyetin temel nitelikleri ve laikliğin korunması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun tavizsiz uygulanması, Kur'an Kursları ve İmam Hatip liselerinin sayılarının azaltılarak sıkı denetime alınması, bu amaçlarla çağdaş ve laik her türlü önlemin alınması..."

O dönem kulislerde Çiller'in 'emirtavsiye' karışımı bu mektuptan rahatsız olduğu, eski başbakanlar, genelkurmay başkanları ve dışişleri bakanlarından oluşacak bir 'yüksek istişare heyeti' kurmak istediği konuşulmuştu. Fakat tek toplantı yapabilen bu yeni oluşum devam etmemişti. Geriye dönüp bakıldığında insan sormadan edemiyor. Meşhur 28 Şubat MGK kararlarıyla, Encümen-i Daniş'in yazdığı mektupta sıralanan 'tedbirler' arasındaki paralelik tesadüf müydü?

Devletin üst kademelerinde görev yapmış insanların fikirlerinden mutlaka istifade edilmeli. Fakat bunun en şaibesiz ve verimli yolu düşünce kuruluşlarından geçer. Encümen-i Daniş üyeleri fikirleriyle katkı sağlayacaklarsa ASAM ya da USAK gibi düşünce kuruluşu kurup, çalışmalarını web sitelerine koysunlar. Ya da siyasi parti kursunlar. İktidar olup ülkeyi kendilerince en doğru şekilde yönetsinler. Herkes için en faydalısı bu olacaktır.



--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com
(www.vtunnel.com adresinden girebilirsiniz. Yasak yok.)
Bu Sitede Yer Almayan İletiler Bana Ait Değildir.
-------------------------------------------------------------------------
Şimşekleri üstüne en çok "oyunları bozanlar" çeker!
Zulüm, kısmak istediği sesi nârâ yapar!
Ve bazı ölüler, yaşayanlardan çok daha yüksek sesle konuşur...
Malcolm X onlardandı.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.