T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) elhamdülillah korku üretenlerin tuzagina düsüklmedi..

IMF'den beklentiler değişti

15 Ocak Perşembe 2009

IMF ile bir anlaşma olacak da... Nasıl bir anlaşma olacağı belli değil. Daha da önemlisi, IMF'den beklentiler değişti.
1) Kriz rüzgârları esmeye başladığında, IMF'siz olamaz korkusu vardı
Kriz rüzgârına, büyük cari açık (döviz açığı) sorunu altında ezilirken yakalandık. Cari açığı kapatacak kadar döviz bulamamaktan ve de (1) Bankaların (2) Özel sektörün büyük döviz borçlarını döndürememekten korktuk.
Dolara artan talep nedeniyle dolar fiyatının 1.70 TL'nin üzerine çıkabileceği endişesine kapıldık.
İşte bu korku ve endişeyle, "IMF'siz olamaz... Bir an önce IMF'den döviz desteği gelmezse yanarız, biteriz" havası yayıldı.
Büyük sermaye çevreleri ile bankalar ve de iktisatçıların büyük bölümü "IMF ile daha önce anlaşmamakta hata ettik. Bir an önce IMF ile anlaşalım da IMF döviz göndersin. Dövize hücum dursun. Bu dövizle piyasa rahatlasın. Bankalar ve özel sektör, vadesi gelen döviz borçlarını ödemekte zorlanmasın. Çünkü mevcut döviz kredilerini çevirme şansımız yok" diye düşünüyordu.
IMF ile anlaşma uzadıkça da büyük sermaye çevreleri (onların sözcüsü TÜSİAD ve TOBB ile odalar) ve de bankalar huzursuz oluyordu.
2) Kısa sürede IMF'siz de olabildiği görüldü. (Ama bunun arkasında " IMF ile anlaşılıyor" havası vardı.)
IMF ile anlaşmanın uzamasına, IMF'den para gelmemesine rağmen, korkulanlar olmadı. (1) Piyasada döviz talebi patlamadı. Patlamadığı için de doların fiyatı 1.50 TL dolayına oturdu. (2) Bankalar ve özel sektör kuruluşları, dış borçlarını döndürmeye (vadesi gelen kredileri yenilemeye) başladı.
Hem de korkulduğu kadar kredi maliyetleri yükselmedi. Hatta risk priminin artmasına rağmen aynı kaldı.
Bankalar ve büyük özel sektör kuruluşları eskiden yüzde 4/4.5 faiz + yüzde 0.5 /0.75 risk primi = Yüzde 4.5/5.25 dolayında maliyetle borçlanıyordu.
Şimdilerde ise faiz geriledi. Bankalar ve özel sektör yüzde 2.5/3 faizle para bulabiliyor. Buna yükselen bir risk primi olarak yüzde 2/2.5 risk primi ödeniyor = Maliyet yüzde 4.5/5.5 gibi rakamlarda dolanıyor.
Bunlar güçlü kuruluşların kredi maliyeti. Yatırımına başlamış bir özel sektör kuruluşu (mecburiyetten) geçen hafta yüzde 11 maliyetle euro kredisi kullandı. Bu da çok uçta bir borçlanma örneği.
3) IMF olmasa da olur mu?
Bugüne kadar IMF'siz geldik ama, bu rüzgârın ardında 2 önemli gelişme var. (1) Piyasalar konusunda her zaman görüşünü aldığım Berra Kılıç'ın anlatımıyla, "Amerika'da ağaç kalmadı. Ağaçları kesip kesip banknot kâğıdı yapıyorlar. Dolarları basıp basıp dünyaya salıyorlar." Bu dolar bolluğundan biz de nasibimizi alıyoruz. (2) IMF ile anlaşma imzalamadık ama "Türkiye nasıl olsa anlaşacak" havasını piyasalar satın aldı. İşte bu 2 rüzgârın etkisinde dolar fiyatı artmıyor. Kredileri yenilemekte zorlanmıyoruz.
Bizim IMF'den beklentimiz eskiden dövizdi. Şimdi döviz sorunumuzun kendiliğinden çözüldüğünü sanarak beklentiyi değiştirdik. Artık IMF'den beklentimiz, "Tedbir Paketi". Bizim yapmaya vakit bulamadığımız veya bizim aklımızın yetmediği paketi IMF uzmanları hazırlayacak. Ve Türkiye krizden çıkacak!..
Eskiden her şeyi Allah Baba'dan beklerdik. Şimdi IMF'den bekler olduk... Bekleyelim bakalım ne olacak?

Tierisch gut! KOSTENLOSE E-Mail-Animationen - von IncrediMail! Hier Klicken!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.