3 Ocak 2009

(anadoluhaber) İsrail Erdoğan’ı ciddiye alıyor mu?

Semih İdiz
İsrail Erdoğan'ı ciddiye alıyor mu?
Cumartesi, 03 Ocak 2009 10:03

Bölgedeki yönetimler nezdinde çok fazla bir etki yaratmamış olsa bile, Başbakan Erdoğan'ın sert İsrail açıklamalarının Ortadoğu'da sokak düzeyinde büyük prim topladığını daha önce yazdık.

Ancak, işaret etmeye çalıştığımız gibi, "reel dünya" bakımından Erdoğan'ın bölgedeki muhatapları sokak değil, o sokakları yönetenlerdir. Nitekim kendisi de, hafta içinde çıktığı Ortadoğu turu çerçevesinde, göstericilerle değil bu kişilerle görüştü. 

Buluştuğu liderler arasında Gazze'deki mevcut durumun esas nedenleri hakkında bir görüş birliği olmadığını ise haberleri takip edenler biliyor.
Bizde herkesin hoşuna gitmediği anlaşılan bölge gerçeklerini tekrar gözden geçirmek isteyenler, Arap Birliği'nin çarşamba günü Mısır'da dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirdiği zirvenin sonuçlarına bakabilirler.

Biz bunu burada yapmayacağız. Burada İsrail'in Erdoğan'ın son çıkışlarından ne denli rahatsız olduğunu, yani İsrail'in Erdoğan'ı ciddiye alıp almadığını anlamaya çalışacağız. 

İsrail'de Erdoğan yazıları
Erdoğan'ın yaklaşımı konusunda İsrail basınında çeşitli yorumlar çıkmaya devam ediyor. Topluca gözden geçirildiğinde bunlarda ortak noktalar görülüyor. Belli ki İsrail yönetimi bu konuda medyayı iyi besliyor.
Burada sadece bir yazıyı örnek alacağız. O da, İsrailli muhafazakârlar ve Amerika'daki Yahudiler arasında çok okunan "Jerusalem Post"un yazarlarından Herb Keinon'un önceki günkü yazısıdır.

Keinon daha yazısının girişinde, "Arabuluculuk iddiasında olan Erdoğan Ortadoğu turunda niçin İsrail'e de gelmiyor?" sorusunun yanıtını veriyor. Üstelik "hükümet kaynaklarına" dayanarak. Söylenen de şu: "Gelmiyor, çünkü elinde herhangi bir somut öneri yok."

Keinon'a bilgi veren "resmi kaynaklar" İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Cumhurbaşkanı Gül'ü aradığını bildirmişler. Bu kaynaklara göre, Erdoğan'ın,  İsrail'in operasyonunun arkasındaki nedenleri göz ardı ederek bu şekilde konuşması, "kendisi de terörle mücadele eden dost bir ülkeye yakışmıyormuş."

Bu yazılardan Erdoğan'ın çıkışının, iddia edilenin aksine, İsrail'de büyük etki yarattığını düşünmek mümkün elbette. Fakat Keinon'un şu cümlesi durumu perspektife oturtuyor:

Erdoğan neden İsrail'i suçluyor?
"Buna rağmen, Kudüs'teki genel değerlendirmeye göre, Gazze operasyonu ve Erdoğan'ın eleştirilerinin tonu Türk-İsrail ilişkilerinde kalıcı bir etki yaratmayacak çünkü güçlü bağlar iki ülkenin çıkarınadır."

Keinon, Ecevit ile Erdoğan'ın İsrail'i geçmişte soykırım" ve "devlet terörü" uygulamakla suçlamalarına rağmen, iki ülke arasındaki "yakın ve stratejik ilişkinin devam etmesini" buna kanıt olarak gösteriyor. 

Ardından da, bir yetkilinin, son günlerde İsrail tarafında sık sık duymaya başladığımız şu sözlerine yer veriyor: "Adamın duygusal olduğunu ve Filistinlilere duygusal bağları bulunduğunu biliyoruz."

Bir başka yetkili ise, konuştuğumuz bazı Arap diplomatlar gibi, Erdoğan'ın bu çıkışının bölgeyle değil,  aslında Türk kamuoyuyla ilgili olduğunu belirtmiş.
Keinon ayrıca, Erdoğan'dan yansıyan "retorik" ile Türkiye'nin bölgedeki diplomatik adımları arasında "geniş bir uçurum olduğunu" da belirtmekten geri kalmamış. Şimdi bu yazılanlar ışığında, "İsrail Erdoğan'ı gerçekten ciddiye aldı mı?" sorusunu soruyoruz.

Yanıt sizce ortada değil mi? Bu durumda Erdoğan'ın kızıp İsrail'i niçin "saygısızlıkla" suçladığı da daha iyi anlaşılmıyor mu?

Kaynak: Milliyet


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.