T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Solun Gölbaşı virajı

Mesafeli durdular

Solun daha radikal kesimleri operasyona mesafeli durdular. Yıllarca çetelerin eylemlerinin ve askeri darbelerin kurbanı olan diğer solcular Ergenekon operasyonuyla devletin safra attığını, gerçekten derinlere gidemeyeceğini, AKP hükümetinin bir hesaplaşması olduğunu savundu.

Genellikle Radikal 2'de karşılıklı makalelerle süren bu tartışma Birgün ve Taraf gazeteleri arasında da gerginliğe neden oldu.

Murat Belge gibi isimler operasyonu desteklemeyenleri 'ulusalcılık'la hatta darbecilere karşı tavır almamakla eleştirirken Ertuğrul Kürkçü, Sungur Savran gibi sosyalistler onları sol liberallikle, yanlış ittifaklar aramakla suçladı.

ÖDP'de çatlak yarattı

Tartışmalar ÖDP içinde de ciddi bir ayrıma neden oldu. Genel Başkan Ufuk Uras'ın, Ergenekon operasyonuyla ilgili açıklamalarını beğenmeyen partinin MYK'sı bir açıklama yayınladı. Ancak 10. dalga ile birlikte İbrahim Şahin'in gözaltına alınması ve ortaya çıkan cephane solun Ergenekon karşısındaki tutumunu da değiştirmeye başladı.

Dün Birgün'de Doğan Tılıç, Evrensel'de ise İhsan Çaralan operasyonda yeni bir aşamaya geçildiği tespitini yapıyordu. Ancak her iki isim yine de kuşkularını dile getirdi.

SUSURLUK-GÖLBAŞI BAĞLANTISI

6 Kasım 1996'da Susurluk'ta meydana gelen kazada Ülkücü hareketin önemli isimlerinden Abdullah Çatlı, polis şefi Hüseyin Kocadağ ile birlikte ölmüştü. Çatlı, kazaya kadar, aralarından Bahçelievler katliamının da bulunduğu birçok olay nedeniyle aranıyordu. Ancak bu süre içinde Çatlı'nın devlet adına çalıştığı ve birçok operasyonda yer aldığı iddia edildi. Çatlı ile İbrahim Şahin'in ilişkisi ise fotoğraflarla kanıtlandı. Skandal büyüdükçe örtülü ödenekle alınan birçok silahın kaybolduğu ortaya çıktı. Son operasyonda Şahin'de çıkan krokilere dayanılarak Gölbaşı'nda yapılan kazılarda bulunan mühimmat da Susurluk-Ergenekon bağlantısını ortaya döktü.

Solcular AKP'ye güvenmedi

Ahmet Tulgar Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı

ERGENEKON soruşturması başladığı andan itibaren toplumun belli bir kesiminde özellikle de ulusalcı sol ve solun değerleriyle ilgisi kalmamış CHP'nin mesafeli durduruşunu gördük. Hatta bu kesimin Ergenekon'u boşa çıkarmaya yönelik bir çabası oldu. Konuyu laik - antilaik kamplaşması üzerine oturtular. Soruşturmanın hukuk temmelleri üzerinde değil siyaset üzerinden yapıldığını iddia ettiler.

Sol olarak adlandırdığımız diğer bölüm ise AKP'nin demokratikleşme sürecine güvenmediler. Hayal kırıklığına uğradıkları için bu sürecin de tıkanacağına, geçmişle hesaplaşma olmayacağına inandılar. Bu yüzden temkinli davrandılar. Hatta AKP'ye destek veririz kaygısıyla mesafeli davrandılar.

Gölbaşı kazıları kamuoyunda özellikle de solda bir viraj oldu. Operasyonun süreci genişledi ve yayıldı. Bugün 12 yıl önce güdük kalmış Susurluk soruşturmasının Ergenekon ile bağlantısının sağlandığı noktaya gelindi.

Aslında sadece Susurluk araştırılmıyor. Şu anda Türkiye'nin bugünü araştırılıyor. Bu kazılar bize darbecilik, Ergenekon, Susurluk adları verilen politik hattın hala devam ettiğini gösteriyor.

Darbelerde en fazla şiddeti görenler sosyalistler olmuştur. Böyle bir süreci engelleme amaçları olamaz. Gölbaşı'na kadar temkinli bir durum vardı. Şimdi biraz daha azalacak. Ciddi biçimde sahip çıkılacak.

Toplum desteği açısından önemli viraj dönüldü. Yerin altından gerçeklerin çıkartılması, geçmişin karanlık safaylarına inmek gibi bir anlam yüklüyor.

Operasyonunun sağı solu olmaz!

Turgut Kazan (İstanbul Barosu eski Başkanı)

TOPLUMUN Ergenekon operasyonuna destek olmadığını değil kuşku içinde olduğunu iddia edilebilir. Bu operasyona bakış açılarının sağcı ya da solcu olarak değerlendirilmesine de karşıyım. Bu operasyonun şekli, bu toplumda kuşku yaratmayacak şekilde, özen içinde yürtütülmesi gerekir. Dehşet imparatorluğu yaratılmamalıdır.

Yeni bir boyuta geldi

İhsan Çaralan (Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)

SON Ergenekon dalgasının öncekilerden birkaç farkı vardır. Bunlardan birincisi, 9 muvazzaf subayın gözaltına alınmasıdır. (...) İkincisi, Susurluk davasının en önemli kişisi olan eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de gözaltına alınmasıdır. "Silah deposu"nun ortaya çıkarılmış olmasıdır. Burada, "Eski YÖK başkanına böyle mi davranılır?", "Yalçın Küçük de mi çete?", "Kanadoğlu'nun evi nasıl aranıyor?" gibi tepkiler ise bir yanıyla bazı gerçeklere dayansa da, asıl olarak bahane nedenler olarak öne sürülmektedir. Bütün bunlar (...) Ergenekon davasına yeni boyutlar getirildiğini söyleyebiliriz. Ancak şu bir gerçek ki, bu dava hukuki değil siyasi bir davadır ve siyaset bu davanın nereye kadar gideceğini, (siyasilerin müdahalesini deşifre edecek çok açık kanıtlar ortaya çıkmazsa) belirleyecektir.

12 Eylül'le bağı ıspatlandı

Ruşen Sümbüloğlu (78'liler Vakfı Genel Başkanı)

YAŞANAN gelişmeler, bu suç örgütünün Susurluk olayına ve 12 Eylül darbesine bağlı olduğunun ispatıdır. Devrimciler ve sosyalistler en başından beri darbecilerin işledikleri insanlık suçundan büyük zararı gören müdahilleridir sürecin. Bu olaylar buzdağının görünen yüzüdür, asıl sürecin nasıl işlediğini hep beraber göreceğiz.




--
==============================
SAÇMA SAPAN MAİLLER İSTEMİYORSANIZ,CİDDİ,
TARTIŞMALI,EĞİTİCİ ,BİLGİLENDİREN
PAYLAŞIMDA BULUNACAKSANIZ,
KAVGA YERİNE TARTIŞACAKSANIZ;
EĞLENMEYİ DE SEVİYORSANIZ
SİZİ ARAMIZA  GÖRMEYİ ÇOK İSTERİZ

http://groups.google.com.tr/group/demokrasiplatformu
==============================


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.