T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Cumhuriyet'in İlk Gizli Darbesi



Atatürk yerine namaz kılan, oruç tutan birini bıraktı ama İsmet Paşa gizli bir darbeyle O'nun yerine geçti. Bu Cumhuriyet tarihinin ilk gizli darbesiydi. 


Engin Ardıç/Akşam 

Umumun sempatisi 

Eh, madem Yerli Malları Haftası ya da Yeşilay Haftası gibi Atatürk Haftası'nı "idrak etmekteyiz", sol gözüm de saat başı Okacin, Maxidex ve Voltaren gibi türlü çeşitli damlalar damlatmaktan hâlâ bulanık, bugün yazıyı şişirebilirim... 

Oturduğum yerde popo büyüttüğüm için, yazıyı bir an önce bitireyim de yorganı çekip yatayım. 

10 Kasım günü, döndüm baktım, elbette bütün gazeteler ıskatçı tekkesine dönmüşler. 

"Keşke Atatürk bugün hayatta olsaydı" diyen derin fikir adamları bile çıkmış. 

Kanuni Süleyman hayatta olsaydı da Belgrad'ı bile alırdık vallahi... Ama ne yazık ki Kanuni Süleyman ancak Belediye Gazinosu'nda kanun çalıyor, Atatürk'ün yerine de Deniz Baykal hayatta! 

Gazetelerin "tarih sayfalarından" birinde de Atatürk'ün son günleri ve vasiyeti yayınlandı. Kimbilir kaçıncı kere... 

Malum terane, Makbule'ye bin lira, Sabiha'ya altı yüz lira, Ülkü'ye iki yüz lira, Rukiye ile Nebile'ye yüzer lira, Ömer ile Erdal'ın okul masrafları karşılansın, falan. 

Bu sefer Profesör "Fisanje'den" kimse sözetmemiş, hayret. (Fransızca aslının nasıl yazıldığını bilecek gazeteciye bir sıkımlık diş macunu ödül vereceğim.) 

Fakat Atatürk'ün, ölümünden iki ay önce, "yerine geçecek kişi" hakkında belirttiği düşüncelerine ve önerilerine yer vermişler; bunlar, özel kalem müdürü Hasan Rıza'ya söylediği, Milli Şef döneminde asla açıklanamamış, bugün bile birçok CHP amigosunun görmezden geldiği sözler... 

Gitsinler Dolmabahçe Sarayı'na, burunlarının yanısıra kulaklarını da kabartsınlar, belki koku aldıkları gibi, perdelerin arasına sıkışmış bazı cümleleri de Atatürk'ün kendi sesinden duyacaklardır... Cızırtılı çıkabilir ama zarar yok. 

Atatürk demiş ki: 

"Evvela akla İsmet Paşa gelir... Memlekete pek büyük hizmetler ifa etmiştir... Fakat nedense umumun sempatisini kazanamadığı görülüyor, bu yüzden pek de cazip olmasa gerek... Bir de Mareşal Fevzi Çakmak var. O, hem memlekete büyük hizmetler etmiş hem de herkesle iyi geçinmiş, salahiyet sahiplerinin mütalaalarına daima kıymet vermiştir. Kimseyle münazaa halinde değildir. Bu itibarla bence devlet başkanlığı için en münasip arkadaş odur." 

Allah Allah... Hani mareşal, namaz kılan, tutucu, gerici bir adamdı ve de karşıdevrimcilerin adayıydı? 

Atatürk böyle bir adama nasıl bu kadar değer vermiş, kendisinden sonra Çankaya'da onun oturmasını istediğini nasıl bu kadar açık seçik belirtmişti? 

Mareşal geri durdu, o soğuk, yağmurlu ve kederli kasım günlerinde (o zamanlar "teşrin-i sani" denirdi, devrimci bir yaklaşımla) ne olduysa oldu, meclis İnönü'yü seçti. 

Böylece, çaktırmadan, cumhuriyet tarihinin ilk darbesi de gerçekleşti. O yıllarda Internet bulunmadığından, darbe, kapalı kapılar ardında, "görüşme ve ikna" yöntemiyle yapılmıştı. 

Burnun koku almaya alışıksa, bunları da kokla oğlum. 

Haa, "ifa", "salahiyet", "mütalaa", "münazaa" gibi kelimeleri anlamadın mı? Atatürk Osmanlıca konuşuyor... 

Hasan Amca'na soruver, aynı kaptan su içerken...

http://www.alternatifforum.org/archives.php/[b]cumhuriyetin-İlk-gizli-darbesi---[/b]-/7698

Blog Adresim

http://sivilinisiyatif.blogspot.com
Bu Sitede Yer Almayan İletiler Bana Ait Değildir.
-------------------------------------------------------------------------
Şimşekleri üstüne en çok "oyunları bozanlar" çeker!
Zulüm, kısmak istediği sesi nârâ yapar!
Ve bazı ölüler, yaşayanlardan çok daha yüksek sesle konuşur...
Malcolm X onlardandı.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.