T a r a f s ı z D e ğ i l i z

İsrail Kızdı: Bu tavrı Not Ettik

İsrailli generalin çıkışına Türkiye’nin gösterdiği tepki İsrail’i kızdırdı...Basın ‘Erdoğan Peres’i azarladığında bile Türk Büyükelçi’yi çağırmadık’ dedi. İsrail Dışişleri: Bu tavrı not ettik

Basın ‘Erdoğan Peres’i azarladığında bile Türk Büyükelçi’yi çağırmadık’ dedi. İsrail Dışişleri: “Bu tavrı not ettik”

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gazze saldırıları sırasında yönelttiği sert eleştirilerle İsrail ile Türkiye arasında başlayan gerilim düşmeye başlamışken, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi’nin çıkışı tansiyonu yeniden yükseltti. Mizrahi, Erdoğan’ın Davos zirvesinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e “Siz insan öldürmeyi iyi bilirsiniz” diye çıkışmasına karşılık “Erdoğan aynaya baksın. Türkler, Ermenilere en büyük katliamlardan birini yaptı. Aynı politika bugün Kürtlere de uygulanıyor” demişti. Bunun üzerine Türk Dışişleri dün İsrail Büyükelçisi’ni çağırarak protesto notası verdi. Genelkurmay da “Talihsiz ve kabul edilemez bir açıklama” tepkisini gösterdi. Ancak bu tepkiler İsrail’i kızdırdı. İsrail Dışişleri’nden bir yetkili, “Bu tavrı not ettik” derken, basında şu yorumlar yer aldı:



YEDİOTH AHRONOT: İki ülke ticareti olumsuz etkileniyor

Kudüs ile Ankara arasındaki siyasi gerginliğin, yıllarca devam eden çok yoğun ticari ilişkiler açısından çok ciddi sonuçları olduğu söyleniyor. Tarımsal ve kimyasal ürünlerin ihracatında azalma var. Sanayi sektörünün de, bundan sonra savunma ihracatının da kötü etkilenmesinden korkuluyor.

THE JERUSALEM POST: Orduların arasını açmak istiyorlar

ErdoĞan’In sert yorumlarına ve Peres’i azarlamasına rağmen İsrail hiçbir zaman Türk Büyükelçisi’ni çağırmadı. Erdoğan, İsrail’i çok azarlamasına karşın Türk ordusu tartışmaya katılmadı. Generalin yorumlarının büyük bir diplomatik mesele haline getirilmesi, iki ülkenin orduları arasında gerginlik yaratma girişimi olarak değerlendiriliyor.

HA’ARETZ: Askeri bağlar da yıpranıyor

YaŞAnan tatsızlık, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimin son işareti oldu. İki ülke arasında yakın askeri bağlar var ancak ittifak, İsrail’in Gazze operasyonu nedeniyle iyice gerginleşti. Bir AKP’li yetkili “İsrail hükümetinin de bu açıklamaları kabul etmediğini açıklamasını umuyoruz” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.